Udělejte si doma dýňové slavnosti

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Milujete dýni nejenom jako dekoraci? Účastníte se dýňových slavností po celé republice a ochutnáváte dobroty z ní? Máme pro vás pár receptů…

Musíme přiznat, že se dýně stala značně populární potravinou. Dříve se využívala opravdu jen k ozdobě chalup a rodinných domů, dnes je dýně na žebříčku popularity mnohem výš. Má šťavnatou a vláčnou dužinu, tvrdou slupku a dá se s ní v kuchyni doslova kouzlit.

Dýňová polévka

1 dýně hokaido, 2 menší mrkve, 2 brambory, 1 smetana 31%, sůl, pepř, 2 stroužky česneku

Dýni oloupejte, vydlabejte vnitřní část se semínky a nakrájejte do hrnce, stejně tak brambory a mrkev. Zalijte vodou a nechejte povařit. Postupně přidejte sůl, pepř a stroužky česneku. Vše podle vlastní chuti. Až je vše uvařené, rozmixujte zeleninu tyčovým mixérem ve vodě a přilijte smetanu. Takto vaří dýňovou polévku například v Irsku a je opravdu moc chutná.

 

Pečená dýně hokaido na rozmarýnu a česneku

1 větší dýně hokaido, slunečnicový olej, ½ palice česneku, rozmarýn, sůl a pepř

Neoloupanou dýni Hokaido vydlabeme a nakrájíme na plátky asi 1 cm tlusté. Dýni Hokaido smícháme s olejem, solí a pepřem a rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně rozmístíme snítky rozmarýnu a celé (neoloupané) stroužky česneku. Pečeme v troubě rozehřáté na 200 °C asi 45 minut dozlatova. Česnek a rozmarýn odstraníme

 

Ragú z dýně

1 dýně cca 2 kg, 400 g kuřecích prsíček, 750 g brambor, 2-3 jablka, 1 svazek jarní cibulky, 400 ml smetany ke šlehání, kari koření, sůl a pepř na dochucení

Troubu předehřejte na 180 °C. Z dýně odřízněte vršek a vydlabejte měkkou střední část se semínky. Naplňte masem, bramborami a jablky nakrájenými na drobné kostičky a cibulkou nakrájenou na kolečka. Zalijte okořeněnou smetanou, dýni postavte na plech, zakryjte „pokličkou“ a pečte asi 30 minut. Pak pokličku sejměte a pečte ještě 1 hodinu, obsah občas promíchejte. Podávejte přímo v dýni a při servírování na talíř vyškrabejte k ragú trochu dýňové dužniny. Ideální přílohou jsou chlebové placky.

 

Dýňový pohár s mascarpone

1 malá dýně, 150 ml jablečné šťávy, 2 lžíce přírodního krupicového cukru, 3-4 lžíce pomerančové šťávy, 100 g mascarpone, 150 g bílého jogurtu, 1 lžička mleté skořice, 4 lžíce mandlových lupínků

Dýni rozkrojte, odstraňte semínka, dýni oloupejte a nakrájejte na kousky. Povařte s jablečnou šťávou a 1 lžící cukru asi 10 minut na mírném plameni. Dvě třetiny dýně pak nechte marinovat v pomerančové šťávě nebo likéru. Zbylou dýni nechte trochu vychladnout a rozmixujte ji s mascarpone, jogurtem, zbylým cukrem a skořicí. Kousky dýně a krému rozdělte do sklenek, vychlaďte a podávejte s praženými mandlovými lupínky.

 

Dýňová pizza

150 ml mléka, 1/2 balíčku sušeného droždí, 300 g hladké mouky, 4 lžíce rajčatového pyré, 350 g dýně, 300 g rajčat, 200 g ovčího sýra, tymián, sůl a pepř na dochucení

Mléko trochu ohřejte a rozmíchejte v něm droždí. Zpracujte s moukou a solí na hladké těsto a přikryté nechte kynout, až přibližně zdvojnásobí objem. Troubu předehřejte na 200 °C. Těsto prohněťte a rozválejte na placku o průměru asi 30 cm. Položte na plech pokrytý pečicím papírem, potřete rajčatovým pyré a poklaďte plátky dýně a rajčat. Posypte kousky sýra, ochuťte a pečte na střední příčce trouby asi 20 minut.

 

Dýňové rizoto

1 středně velká dýně hokaido, 400 ml zeleninového vývaru, 200 ml rýže , 2 polévkové lžíce másla, 1 cibule, nakrájená najemno, olej z dýňových semínek, parmazán, nastrouhaný najemno

Dýni očistíme kartáčkem a nakrájíme na stejně velké kostičky nebo plátky. Ve vyšší pánvi rozehřejeme máslo a doměkka na něm osmažíme cibuli i kousky dýně. Jakmile je cibule i dýně měkká, rovnoměrně posypeme rýží, promícháme a zalijeme asi hrnkem teplého vývaru. Rýži je nutné občas míchat, aby se nepřichytila, když se odpaří všechen vývar, přilijeme další hrníček a tento postup opakujeme, dokud není rýže uvařená a zároveň nemá krémovou konzistenci. Servírujeme zakapané dýňovým olejem a posypané parmazánem. Během vaření můžete do rizota přidat bylinky, jako je šalvěj, tymián nebo rozmarýn.

foto: pinterest.com

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Jak probíhá návrat ze sekty: Odborníci, kteří vrací rodinám ztracené děti

Zvoní telefon a na druhém konci se ozývá zoufalý rodič, jehož dítě se chystá odevzdat život i celoživotní úspory samozvanému prorokovi kdesi v Austrálii....

Mytí oken bez námahy: S jednoduchým trikem ušetříte čas i peníze

Většina lidí bere mytí oken jako nutné zlo, jež zabere hodiny námahy a stojí spoustu peněz za profesionály. Jenže opak je pravdou. Křišťálově čistého...

Vyhrajte jeden ze tří balíčků Rituals

Dopřejte si okamžiky klidu a harmonie s luxusní péčí od Rituals. Každý produkt značky vznikl s cílem proměnit každodenní rutinu v smysluplný rituál –...

Vánoční inspiraci nabízí BIOBAY – spojení luxusu, přírody a umění

Kolekci od španělské značky MAISON OLER, kde se vůně mění v umění nabízí výhradní distributor BIOBAY. Ručně foukaný difuzér, prémiové esenciální oleje a designové...

Jak udržet banány čerstvé 26 dní? Obyčejná sklenice udělá zázrak

Koupíte krásně žluté banány a než se nadějete, zdobí je hnědé skvrny a měkká dužina končí v koši. Tomuto scénáři se však dá vyhnout....

Brána do pískovcového ráje: Objevte krásu Českého Švýcarska

Stojíme na křižovatce u Hřenska, kde se silnice dělí na směr k německému hraničnímu přechodu Schmilka a do centra obce. Zdejší parkoviště je ideálním...

Meteoroložka Dagmar Honsová prozradila, jaká je šance na bílé Vánoce

Vzpomínáte si ještě na tu kouzelnou atmosféru, kdy krajinu pokryl bílý samet a na Štědrý večer se tiše snášely vločky? Není divu, pokud ne....

Moravský Krumlov: Poklad, který nezaostává za slavnějším jmenovcem

Nejeden z vás jistě navštívil Český Krumlov, nebo se tam teprve chystáte. A je vám zřejmě známo, že Krumlovy najdeme na mapě hned dva:...

Mikulášská nadílka nemusí být plná cukru,zkuste to letos trošku jinak

Návštěva Mikuláše, čerta a anděla patří v tuzemsku mezi nejoblíbenější předvánoční tradice. Většina dětí se na kouzelnou trojici těší už týdny dopředu, především pak...

Mikulov: Historie, víno a příroda v srdci Jižní Moravy

Mikulov je malebné městečko s přibližně 7,5 tisíci obyvateli, ležící pouhých 50 km od Brna. Návštěvníky okouzlí historií architektonických památek a krásou okolní přírody,...

Jak zkrotit večerní chutě a přejídání: proč vznikají a jak s nimi pracovat efektivněji

Večerní chutě jsou jedním z nejčastějších problémů, se kterým se lidé potýkají. Možná to znáte i Vy: celý den máte pocit, že se držíte,...

Nová aplikace Senior Pas šetří stovky korun. Stačí vám věk 55 let

Zahoďte staré papírové kartičky a strach, že jste slevu zapomněli doma. Pro lidi nad 55 let přichází revoluce v podobě mobilní aplikace Senior Pas,...

Ottie představuje tajemství korejské krásy

Korejská kosmetika se stala celosvětovým fenoménem díky jedinečnému spojení moderní vědy, přírodních ingrediencí a filozofie rovnováhy. Neslibuje zázraky přes noc, ale nabízí dlouhodobě zdravou, hydratovanou...

Pět nevinných frází, které zaručeně promění rozhovor v minové pole

Nejsou to hádky, co ničí vztahy, ale slova, která v nich zazní. Lidský mozek totiž reaguje na slovní útok rychleji než na racionální argument,...

Nová vlna podvodů: Umělá inteligence napodobuje hlasy vašich blízkých a krade miliony

Zvoní telefon, na videu vidíte svého vnuka v nouzi a on žádá o peníze. Zní to naléhavě. Jenže to není on. Umělá inteligence se...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3