Deník cestovatelky: Marseille

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Máte ráda léto a s ním spojené teplo? Ráda byste si je ještě o několik dní prodloužila, ale nemáte dost dovolené nebo peněz na drahé exotické dovolené? Nevadí! Sbalte příruční kufřík a vyrazte na pár dní obhlédnout krásy jižní Francie. Na přelomu září a října se zde průměrné teploty pohybují kolem 20°C a ani o slunce zde nouze není. Já vyrazila do Marseille, města, které je považováno za nejslunečnější v celé Francii.

Do tohoto jihofrancouzského města jsem se vydala se svoji kamarádkou. Letenky i ubytování jsme měly již zakoupené nějaký ten pátek předem a tak jsme jen doufaly, že náš odlet klapne. A vše vyšlo skvěle. Na letišti Marseille Provence jsme přistáli krátce po desáté hodině dopolední. Nebyl čas ztrácet čas, měly jsme pouze tři dny na prozkoumání města a tak jsme se vydaly nejkratší cestou na autobus, jelikož letiště neleží v přímo u Marseille. Jeden ze shuttle autobusů (francouzsky Navette Bus) spojuje právě letiště s centrem města a za cenu cca 8 Euro Vás každou čtvrt hodinu spolehlivě a komfortně do cílové stanice doveze. Po městě se pak jednoduše můžete dopravovat buď autobusem, tramvají nebo metrem. My však zvolily chůzi, abychom i po cestě poznaly kousek tohoto města.

Dříve bylo město právě považováno za jedno z nejšpinavějších v západní Evropě a nejšpinavější ve Francii (ano, i před Paříží). V poslední době se však situace mění k lepšímu, místní radnice se pokouší město pozvednout. Samozřejmě, stále se jedná o město, nikoliv o přímořské turistické letovisko. Avšak mně osobně již nepřipadalo, že by měla být právě Marseille jednou z nejšpinavějších měst (byli jste už někdy například v Neapoli?).

A které části města rozhodně stojí za návštěvu? Za prvé, rozhodně doporučuji Vieux-Port, neboli Starý přístav, ležící v malé mořské zátoce. Jak už název napovídá, dříve tato část Marseille sloužila jako přístav, v dnešní době se zde nachází kotviště hlavně luxusních jachet a rybářských lodí. Kolem celé zátoky se nachází nespočet restauraci, nabízejících od místních mořských specialit, přes šťavnaté steaky až po indická či vietnamská jídla. Kupte si lístek na loď, která Vás doveze až na Frioulské ostrovy (francouzsky Les Îles du Frioul) jejich součástí je i známý ostrov If, na němž se nachází stejnojmenná pevnost, dlouho sloužící jako věznice. I ostatní ostrovy můžete projít křížem krážem a kochat se přitom panoramatickým pohledem na nekonečné Středozemní moře a Marseille s jeho skalnatým okolím. Na ostrovech se také můžete vykoupat v moři, je zde spousta příjemných zákoutí v těsné blízkosti mořské hladiny. Až pojede zpět do města, všimněte si u vjezdu do přístavu dvou pevností. Celé město jako by bylo protkáno památkami, „narážíte“ do nich v podstatě na každém kroku. Pokud bych měla vyzdvihnout pouze jednu, vystoupejte k bazilice Notre Dame de la Garde, odkud je opět nádherný výhled na celé město a přilehlé okolí. Velmi zajímavá je také samotná bazilika, postavená v románsko-byzantském slohu. Vstup do ní je zdarma.

A další typické aktivity? Zajděte si třeba na nedělní dopolední trh. Pořídíte zde vše od jídla, přes kuchyňské potřeby po nové šaty a poznáte „koníček“ téměř většiny obyvatel. Jihofrancouzské trhy považuji již za takovou klasiku, kterou musím při návštěvě jižní Francie navštívit. Ve městě je také několik pláží, u těch větších je k dispozici i toaleta a sprcha (např. la Plage des Catalan). Až Vám vyhládne, dejte si v některé z restauraci typické místní jídlo – Bouillabaissu, tradiční provensálskou rybí polévku, která má svůj původ právě v tomto přístavním městě. A jako dezert vanilkový Crème brûlée. Spokojenost zaručena!

Tipy na cestu:

  • z Prahy do Marseille zajišťuje přímé spoje nízkonákladová letecká společnost Volotea, lety každé pondělí a pátek tam i zpět (kufr do podpalubí za příplatek, více na www.volotea.com);

  • levné ubytování v blízkosti centra města nabízejí např. hotely Ibis budget (jednolůžkové až třílůžkové pokoje, více na www.ibis.com).

Autor textu i fotografií: Mája z blogu

Reklama

Doporučujeme

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...
Reklama
Reklama