Štědrovečerní hodování ve znamení VEGAN

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Vánoční bramborový salát se sójovým řízkem

Většina tradičně stravujících se lidí si klepe na čelo, proč se mi vegani pokoušíme zveganizovat pomalu každé klasické jídlo. Proč si vaříme svíčkovou, když to se svíčkovou nemá nic společného…, na druhou stranu, kdo dnes vaří svíčkovou z pravé svíčkové? ; ) Někdo je vegan proto, že mu vyhovuje zdravější způsob stravování, někdo zase proto, že svým přístupem reguluje utrpení či zabíjení zvířat, ale klasických jídel se nechce vzdát.
A tak se i já snažím nějakým způsobem kopírovat tradiční jídla a na Vánoce nechci jíst klíčky, ale salát a řízek!

Tento bramborový salát je upravený tradiční recept naší rodiny – tedy je vypuštěno vejce a klasická majonéza, ale jeho kouzlo a chuť prostě zůstává a můžu mu dát s klidným svědomím 99% (a moje mamka to tvrdí taky, uf). A v čem je to kouzlo? Do salátu se přidává jablko, „majonéza“ salát jen spojuje, salát se v ní nekoupe a tou poslední důležitou věcí jsou na malé kostičky nakrájené všechny ingredience, tedy žádné čtvrtky brambor, prosím :- )

SUROVINY na 4 porce salátu

3 velké brambory
3 střední mrkve
2 střední petržele
čtvrtka celeru
půlka střední cibule
1 střední červené jablko
5 kysaných okurek
2 lžíce plnotučné hořčice
lžička černé soli (díky obsažené síře nahradí chutí vejce)
lžička cukru, lžíce až dvě octa
cca 150 – 200 g sojanézy
špetka kurkumy na barvu
sójové řízky
zeleninový vývar
sůl, pepř, hraška na obalení, strouhanka

 

Nejdříve dáme vařit neoloupané brambory do měkka. V jiném hrnci uvaříme očištěnou mrkev, celer a petržel. Vychlazené brambory oloupeme, pokrájíme na plátky a protlačíme klasickou mřížkou na salát. To samé uděláme i s ostatní uvařenou zeleninou. Cibuli nakrájíme na co nejjemněji. Jablko oloupeme a nakrájíme na stejně velké kostičky jako nám vznikly ze zeleniny či brambor za použití mřížky. To samé uděláme i s okurkami. Celou dobu salát nemícháme, nyní přidáme všechny dochucující ingredience vč. sojanézy a konečně – nejlépe – pomocí rukou zamícháme. Sojanézu přidáme raději po částech, opravdu jí salát jen spojíme,
nemá jí tam být zbytečně mnoho. Každý máme jinou chuť, tak už jen salát doladíme do naší spokojenosti.

Sojové plátky uvaříme v zeleninovém vývaru. Necháme odstát, vymačkáme přebytečnou tekutinu, osolíme, opepříme (normální řízky jsem nikdy nepepřila, ale tady potřebujeme dodat více chuti) a plátky obalíme
v hrašce rozmíchané s vodou a následně obalujeme ve (vegan) strouhance a smažíme.
Citron se hodí i na tento „fake“ řízek :- )

Dobrou chuť s dobrým jídlem přeje Pet

 

Reklama

Doporučujeme

Magie ve flakonu nebo marketing pro zoufalé? Testujeme feromonové vůně

Slíbí ti přitažlivost na první pohled, probuzené touhy a pohled přes celou místnost. Feromonové parfémy znějí jako zázračné afrodiziakum ve flakonu. Ale fungují opravdu,...

Bojí se váš muž změn? Inspirujte se těmito tipy

Změny. Pro někoho výzva, pro jiného noční můra. A možná právě váš partner patří do té druhé skupiny. Co s tím? Nepanikařit. I muži,...

Co všechno obětovala Audrey Hepburn? Její život byl mnohem těžší, než vypadá

Na plátně působila jako křehká múza, ale uvnitř byla z ocele. Audrey Hepburn okouzlila svět, a přesto si z něj nikdy nenechala vzít samu...

Nástraha v podobě kávy s mlékem. Chutná jemněji, ale dráždí tělo

Voňavý šálek s krémovou pěnou v ruce, hřejivý rituál, který otevírá ráno. Káva s mlékem je pro mnoho žen symbolem pohody a klidu. Jenže...

Už jste vyzkoušeli praktický tip do domácnosti? Stačí ustřihnout roh houbičky na nádobí

Ještě jste o této vychytávce neslyšeli? Tak to je nejvyšší čas ji vyzkoušet! Možná se na první dobrou může zdát, že je to je...

Francie říká dost! TikTok a Temu reklamám zvoní hranaZ

Francie už nechce být skládkou pro šaty, které se nosí jednou a končí v odpadu. Zakazuje reklamy na ultra-levnou módu a zavádí ekologické skóre....

Jak vypadá manipulace, když má jemný hlas a úsměv? Ne vždy ji poznáš hned

Nemusí křičet, ani třískat dveřmi. Manipulace umí být tichá, něžná a dokonale maskovaná. A právě proto je tak zrádná. Místo strachu se usmívá, místo...

Osvěžte se v parních dnech těmito skvělými limonádami

V parných letních není nic lepšího než sklenice studené a osvěžující limonády. Ať už hledáte něco na zahradní párty, k obědu na balkoně nebo...

Síra a sirovodík: zázračná dvojice pro zdraví, krásu i psychickou pohodu. Objevte jejich účinky v lázních Piešťany a Smrdáky

Síra je nezbytnou součástí lidského organismu. Podporuje tvorbu keratinu a kolagenu, které jsou důležité pro zdravou pokožku, vlasy i klouby, přispívá k detoxikaci těla...

Nehty jako z galerie: Nail art slaví návrat s novou kreativitou

Nehty už dávno nejsou jen upravené nebo neupravené. Staly se plátnem, na kterém se odráží nálady, trendy i osobnost. Nail art je letos odvážnější,...

Umění říct „ne“: Proč je největší laskavostí někdy právě odmítnutí

Říkáš „ano“, i když všechno v tobě křičí „ne“. Přikyvuješ, protože je to jednodušší, rychlejší, méně konfliktní. Nechceš zklamat, být za komplikovanou, za tu,...

Oddalujete úklid ve spíži? S našimi tipy to zvládnete rychle, efektivně a navíc se zbavíte potravinových molů

Do úklidu ve spíži se většinou moc nehrneme. Když už se však do něj pustíme, chceme ho mít rychle a efektivně za sebou. Lámete...

Luxus v každodennosti: Proč jsou některé malé věci větším přepychem než kabelka za tisíce

Když se řekne luxus, vybavíme si značkové kabelky, drahé hotely a třpytivé šperky. Ale opravdový luxus může mít i zcela jinou podobu. Neměří se...

Když se láska změní v pohodlí: Jak poznat, že ve vztahu jen přežíváte

Není hádek, není drama, ale taky žádné jiskření. Vztah funguje na oko, ale něco v něm schází. Místo radosti nastoupila rutina a pocit, že...

Tři dětská jídla, která zmizí z talíře rychleji, než je stihnete dovařit

Vařit pro děti je někdy menší detektivka. Co jim chutnalo včera, dneska už nechtějí ani vidět. Proto jsme vybrali tři osvědčené recepty, které si...
Reklama
Reklama