Vánoční pečení: ihned měkké perníčky!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

V neděli jsme na adventním věnci zapálili druhou svíčku, což znamená, že se Vánoce kvapem blíží. Někteří z vás už mají trouby rozpálené a pečou ostošest. Jako první se na Vánoce pečou samozřejmě perníčky, protože je nutné, aby se uležely. Jak si mají ale poradit ti, kteří ještě nenašli dostatek volného času? Nezoufejte, mám pro vás recept na perníčky, které jsou měkké ihned po upečení a tak s nimi můžete začít klidně den před příchodem Ježíška. Vyzkoušejte.

Suroviny:

TĚSTO:

  • 400 g hladké mouky
  • 140 g cukru moučka
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce dobrého tekutého medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 žloutek na potření po upečení
  • bílková poleva na ozdobení

BÍLKOVÁ POLEVA:

  • 1 bílek
  • cca 200 g cukru moučka
  • pár kapek citronové šťávy

 

Příprava:

V míse si smícháme veškeré suché přísady, ke kterým posléze přidáme ostatní ingredience a důkladně zpracujeme na měkké těsto. Já osobně doporučuji poctivou ruční práci, ale vy, co jste zvyklí na robota – klidně po něm sáhněte.

Hotové těsto je krásně poddajné a měkké, nedrolí se a je příjemné na omak. Toto těsto pečlivě zabalte do potravinové folie, nebo do sáčku a uložte ho k odpočinku do lednice, ideálně přes noc.

Perníčky budeme péct na 160 – 180°, takže si troubu předehřejeme. Doporučím mít ideálně dva plechy, aby nám šlo pečení lépe od ruky. Plechy si vyložte pečícím papírem.

Těsto můžeme zpracovávat ihned po vytažení z lednice. Já ho nechávám chvíli odstát. Na pomoučeném vále ho vyválíme na cca půl centimetrovou tloušťku a vykrajujeme tvary, dle libosti. I u tohoto těsta platí, že čím více do něj budeme zasahovat, moučit a opakovaně ho ,,hňácat“, bude práce s ním komplikovanější, proto pracujme s rozmyslem.

Vykrájené tvary položíme na plech a potřeme je důkladně rozšlehaným žloutkem.

Pečeme cca 8 – 10 min – nutno sledovat, každá trouba vždy peče jinak. Jakmile perníčky vyndáme z trouby, opět je potřeme rozšlehaným žloutkem – budou se nám krásně lesknout.

Zdobit můžeme až vychlazené – postačí tak půl hodiny na mřížce – já nechávám do druhého dne (logiku v tom nehledejte, je to proces, na který jsem zvyklá už od babičky. Jeden den pečeme, druhý den zdobíme.).

Polevu si připravíme tak, že utřeme jeden bílek s cca 200 g cukru  – já přidám nejprve polovinu a zbytek průběžně dosypávám, dle potřeby. Pár kapek z citronu můžete dát hned na začátku. Poleva by neměla být ani tekutá, ale ani tuhá.

A teď už jen ozdobit a nechat uschnout – podle množství polevy cca 20 minut.

Vyzkoušíte s námi? Nebo máte svůj osvědčený recept na perníčky?

 

Podělte se o něj!

 

Markét ,)

 

 

 

 

Foto: Markéta Benešová

Reklama

Doporučujeme

Voda, která léčí i unavuje. Letní péče o pleť bez extrémů

Léto přináší spoustu radosti, ale i výzev pro naši pokožku. Slunce, pot, klimatizace a změny teplot dělají s pletí divy, které málokdo ocení. Jak...

Děsí vás černající banány? Naučte se je správně skladovat

Banány. Ovoce, které většina z nás miluje, ale taky nám lezou krkem, když během dvou dnů zčernají a zkazí se. Přitom stačí malá změna...

Když se noc mění v saunu. Proč v horku nespíme dobře a jak si pomoct

Letní noc je někdy horší než tropické poledne. Člověk se převaluje, vzduch stojí, polštář pálí. Tělo touží po chladu a odpočinku, ale místo toho...

Magie ve flakonu nebo marketing pro zoufalé? Testujeme feromonové vůně

Slíbí ti přitažlivost na první pohled, probuzené touhy a pohled přes celou místnost. Feromonové parfémy znějí jako zázračné afrodiziakum ve flakonu. Ale fungují opravdu,...

Bojí se váš muž změn? Inspirujte se těmito tipy

Změny. Pro někoho výzva, pro jiného noční můra. A možná právě váš partner patří do té druhé skupiny. Co s tím? Nepanikařit. I muži,...

Co všechno obětovala Audrey Hepburn? Její život byl mnohem těžší, než vypadá

Na plátně působila jako křehká múza, ale uvnitř byla z ocele. Audrey Hepburn okouzlila svět, a přesto si z něj nikdy nenechala vzít samu...

Nástraha v podobě kávy s mlékem. Chutná jemněji, ale dráždí tělo

Voňavý šálek s krémovou pěnou v ruce, hřejivý rituál, který otevírá ráno. Káva s mlékem je pro mnoho žen symbolem pohody a klidu. Jenže...

Už jste vyzkoušeli praktický tip do domácnosti? Stačí ustřihnout roh houbičky na nádobí

Ještě jste o této vychytávce neslyšeli? Tak to je nejvyšší čas ji vyzkoušet! Možná se na první dobrou může zdát, že je to je...

Francie říká dost! TikTok a Temu reklamám zvoní hranaZ

Francie už nechce být skládkou pro šaty, které se nosí jednou a končí v odpadu. Zakazuje reklamy na ultra-levnou módu a zavádí ekologické skóre....

Jak vypadá manipulace, když má jemný hlas a úsměv? Ne vždy ji poznáš hned

Nemusí křičet, ani třískat dveřmi. Manipulace umí být tichá, něžná a dokonale maskovaná. A právě proto je tak zrádná. Místo strachu se usmívá, místo...

Osvěžte se v parních dnech těmito skvělými limonádami

V parných letních není nic lepšího než sklenice studené a osvěžující limonády. Ať už hledáte něco na zahradní párty, k obědu na balkoně nebo...

Síra a sirovodík: zázračná dvojice pro zdraví, krásu i psychickou pohodu. Objevte jejich účinky v lázních Piešťany a Smrdáky

Síra je nezbytnou součástí lidského organismu. Podporuje tvorbu keratinu a kolagenu, které jsou důležité pro zdravou pokožku, vlasy i klouby, přispívá k detoxikaci těla...

Nehty jako z galerie: Nail art slaví návrat s novou kreativitou

Nehty už dávno nejsou jen upravené nebo neupravené. Staly se plátnem, na kterém se odráží nálady, trendy i osobnost. Nail art je letos odvážnější,...

Umění říct „ne“: Proč je největší laskavostí někdy právě odmítnutí

Říkáš „ano“, i když všechno v tobě křičí „ne“. Přikyvuješ, protože je to jednodušší, rychlejší, méně konfliktní. Nechceš zklamat, být za komplikovanou, za tu,...

Oddalujete úklid ve spíži? S našimi tipy to zvládnete rychle, efektivně a navíc se zbavíte potravinových molů

Do úklidu ve spíži se většinou moc nehrneme. Když už se však do něj pustíme, chceme ho mít rychle a efektivně za sebou. Lámete...
Reklama
Reklama