Vánoční pečení: ihned měkké perníčky!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

V neděli jsme na adventním věnci zapálili druhou svíčku, což znamená, že se Vánoce kvapem blíží. Někteří z vás už mají trouby rozpálené a pečou ostošest. Jako první se na Vánoce pečou samozřejmě perníčky, protože je nutné, aby se uležely. Jak si mají ale poradit ti, kteří ještě nenašli dostatek volného času? Nezoufejte, mám pro vás recept na perníčky, které jsou měkké ihned po upečení a tak s nimi můžete začít klidně den před příchodem Ježíška. Vyzkoušejte.

Suroviny:

TĚSTO:

  • 400 g hladké mouky
  • 140 g cukru moučka
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce dobrého tekutého medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 žloutek na potření po upečení
  • bílková poleva na ozdobení

BÍLKOVÁ POLEVA:

  • 1 bílek
  • cca 200 g cukru moučka
  • pár kapek citronové šťávy

 

Příprava:

V míse si smícháme veškeré suché přísady, ke kterým posléze přidáme ostatní ingredience a důkladně zpracujeme na měkké těsto. Já osobně doporučuji poctivou ruční práci, ale vy, co jste zvyklí na robota – klidně po něm sáhněte.

Hotové těsto je krásně poddajné a měkké, nedrolí se a je příjemné na omak. Toto těsto pečlivě zabalte do potravinové folie, nebo do sáčku a uložte ho k odpočinku do lednice, ideálně přes noc.

Perníčky budeme péct na 160 – 180°, takže si troubu předehřejeme. Doporučím mít ideálně dva plechy, aby nám šlo pečení lépe od ruky. Plechy si vyložte pečícím papírem.

Těsto můžeme zpracovávat ihned po vytažení z lednice. Já ho nechávám chvíli odstát. Na pomoučeném vále ho vyválíme na cca půl centimetrovou tloušťku a vykrajujeme tvary, dle libosti. I u tohoto těsta platí, že čím více do něj budeme zasahovat, moučit a opakovaně ho ,,hňácat“, bude práce s ním komplikovanější, proto pracujme s rozmyslem.

Vykrájené tvary položíme na plech a potřeme je důkladně rozšlehaným žloutkem.

Pečeme cca 8 – 10 min – nutno sledovat, každá trouba vždy peče jinak. Jakmile perníčky vyndáme z trouby, opět je potřeme rozšlehaným žloutkem – budou se nám krásně lesknout.

Zdobit můžeme až vychlazené – postačí tak půl hodiny na mřížce – já nechávám do druhého dne (logiku v tom nehledejte, je to proces, na který jsem zvyklá už od babičky. Jeden den pečeme, druhý den zdobíme.).

Polevu si připravíme tak, že utřeme jeden bílek s cca 200 g cukru  – já přidám nejprve polovinu a zbytek průběžně dosypávám, dle potřeby. Pár kapek z citronu můžete dát hned na začátku. Poleva by neměla být ani tekutá, ale ani tuhá.

A teď už jen ozdobit a nechat uschnout – podle množství polevy cca 20 minut.

Vyzkoušíte s námi? Nebo máte svůj osvědčený recept na perníčky?

 

Podělte se o něj!

 

Markét ,)

 

 

 

 

Foto: Markéta Benešová

Reklama

Doporučujeme

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...
Reklama
Reklama