Týden vína opět v Praze – Prague Wine Week

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Prague Wine Week 2018 – Týden vína v Praze

 

V týdnu od 22. do 28. ledna 2018 se Praha stane dějištěm jubilejního desátého ročníku festivalu vína Prague Wine Week 2018. Během festivalu se vinaři a dovozci spojí s vybranými pražskými restauracemi a vinnými bary a po celý týden budou nabízet tříchodová menu snoubená s víny
a degustace vín. Degustačním centrem festivalu bude trojice vinných barů
Vinograf (Senovážné náměstí, Anděl a Míšeňská). Po celý týden zde bude možné po skleničkách ochutnat Championy
a devadesátibodová vína Prague Wine Trophy. Vyvrcholením festivalu bude již jedenáctá Galadegustace medailových vín Prague Wine Trophy ve čtvrtek 25. ledna 2018 od 16 do 20 hodin
v Jalta Boutique hotelu na Václavském náměstí v Praze, na které bude k ochutnání 590 vín 71 medailistů. Vstupenky v ceně 1000 Kč jsou v prodeji v síti Ticketpro. Více na www.pww.cz.

 

 

 

 

 

 

 

Wine & Food tandemy

Vinaři a dovozci, kteří získali medaile v soutěži Prague Wine Trophy, společně s vybranými restauracemi
a nabídnou menu s víny, tzv. „Wine & Food tandemy“. Dva podniky se spojily s dovozcem Alifea, který získal celkem pět Championů! Jednoho z Championů, nejlepší Pinot Noir – burgundské Rully Les Chauchoux 2015 Domaine Belleville, můžete ochutnat společně se skvělým Sauvignonem z Loiry a německým ryzlinkem jako doprovod tříchodového menu v hotelu Skalní mlýn v Dolním Adršpachu. Zajímavý tip na lednový výlet! Čtyři výborná vína stejného dovozce, z Francie, Španělska a Itálie, doplněná prosciuttem a sýry, ochutnáte ve Vínovém baru v ulici Magistrů. Dvůr Hoffmeister ve Velkých Čičovicích, útulná venkovská usedlost kousek od Prahy, zkombinuje marinovaného pstruha, divokou kachnu a hruškový štrůdl s víny třetího nejlepšího domácího vinařství, Mikrosvín Mikulov. Restaurace Salt’n’Pepa Kitchen v ulici Milady Horákové spáruje vína z rakouského vinařství Kral Steffanus s pošírovaným kachním prsem, variací sýrů a ganache z tmavé čokolády. Zvěřinové menu, doplněné víny Vinařství U Kapličky, si můžete dát v restauraci Bredovský dvůr v ulici Politických vězňů. Menu pro milovníky hovězího – carpaccio, consommé a steak, snoubené s víny vinařství PROQUIN, připraví Mikrofarma s bistrem na náměstí Jiřího z Poděbrad. Hned pět vzorků vín z BV vinařství budete moci ochutnat společně s jídlem dle výběru v restauraci BACARO na Vinohradské ulici.


Degustační centrum Vinograf

Degustačním centrem festivalu bude trojice vinných barů Vinograf (Senovážné náměstí, Anděl a Míšeňská). Po celý týden zde můžete po skleničkách ochutnat Championy a devadesátibodová vína Prague Wine Trophy. Ve středu 24. ledna od 19.30 zde proběhne Masterclass Slovensko, na které osobně představí svá vína devět slovenských vinařů. Podrobnosti na www.pww.cz.


Galadegustace

Na Galadegustaci ve čtvrtek 25. ledna 2018 od 16 do 20 hodin v Jalta Boutique hotelu na Václavském náměstí v Praze se mohou představit pouze medailisté Prague Wine Trophy. Letos to bude 71 vinařství
a dovozců, celkem představí 590 vín. Účast si nemůže zaplatit žádný vinař ani dovozce, který v soutěži nezískal medaili. Díky tomu si Galadegustace v průběhu let vybudovala pověst jedné z nejlepších vinařských akcí v Praze. Bude možné se setkat s nejlepšími domácími vinaři i řadou zahraničních. Z německé Mosely přijede Stefan Erbes z Weingut Karl Erbes (dovozce sklenicka.com) a Michael Trossen (dovozce 100wines). Z Rakouska dorazí Ludwig Hiedler z Weingut Hiedler, (dováží Pro-vino.cz), Karl Neustifter
z Weingut Neustifter a zástupce vinařství Hummer. Z Itálie přijedou Ilaria a Luca Bertello z Cascina Ciapat di Bertello (dovozce VPV Praha), ze Slovinska Aleš Ekstanič z Vinařství Vinakoper (dováží Ratio commerce). Ze Slovenska osobně dorazí spolumajitel repa winery, Ing. Jozef Repa, ředitel vinařství Golguz, Miloš Holík, Kristína Likavcová-Šebová a Peter Likavec z Karpatské perly, Milan Pavelka s manželkou Alenkou a synem  Michalem z vinařství VPS – Vinohradníctvo Pavelka a syn, majitel vinařství VINS Richard Tóth, spolumajitel Slobodného vinárstva Mišo Kuropka, majitel POLÁK WINERY Mário Polák, majitel Víno DIOUS/RAF wine Braňo Fischer nebo Martin Pomfy z vinařství Mavín.

 

 

 

 

 

 

Prague Wine Trophy 2017   

Festival Prague Wine Week je každoročním vyvrcholením prestižní mezinárodní soutěže vín Prague Wine Trophy, která se odehrává v Praze ve čtyřech kolech ročně od roku 2007. Hodnocení vín v této soutěži probíhá jedinečnou srovnávací metodou, kdy je každé víno hodnocené několikrát, a sleduje se jeho vývoj. Mezinárodní porota je rovnoměrně složena z vinařů, obchodníků s vínem, someliérů a novinářů. Soutěže se účastní domácí a zahraniční vína v takovém poměru, v jakém jsou na českém trhu s vínem. Medaile Prague Wine Trophy je známkou kvality a je využívána jako marketingová podpora pro propagaci kvalitního vína. Je mezi odbornou veřejností velice uznávaná. Jedenáctého ročníku soutěže se v roce 2017 zúčastnilo 1597 vín, o 8 % více než
v předchozím ročníku. Některou z medailí získalo 103 vinařství a dovozců.

Nejlepším domácím vinařstvím se stalo CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice, na druhém místě skončilo Zámecké vinařství Bzenec a na třetím Vinařství Mikrosvín Mikulov. Mezi dovozci zvítězil Adveal, jako druhý se umístil dovozce United Brands a o třetí místo se dělí Alifea a Foltýn Wine. Cenu Jindřicha Duška pro absolutně nejlepší vinařství Prague Wine Trophy 2017 získalo CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice.

Ze zahraničních vinařství přihlášených přímo získal nejvíce medailí Ing. Jozef Repa – repa winery,
na druhém místě se umístil Golguz a na třetím Karpatská perla. Nejlepším zahraničním vinařstvím přihlášeným dovozci se stalo vinařství Les Grands Chais de France (dovozce United Brands), následované vinařstvím Stellenrust (dovozce FANDA group) a vinařstvím Schloss Lieser (dovozce OHMS).

 

Prague Wine Trophy uděluje zúčastněným vinařstvím rating.
Ten nejvyšší, 5 hvězdiček, získalo v tomto ročníku 28 vinařství
(s průměrem tří nejlepších vín 90 a více bodů).

Generálním partnerem festivalu Prague Wine Week je VINOLOK. Partnery festivalu jsou Vinařský fond ČR, Allivictus, RIEDEL
a Ticketpro. Mediálním festivalu je časopis Víno&Styl.
Prague Wine Week podporuje Alzheimer nadační fond.

 

 

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...
Reklama
Reklama