Vyhrajte lístky na festival autentických vín Praha pije víno 2018!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Vína v souladu s přírodou

Návštěvníci budou moci během pátku 18. května (13:00 až 20:00) a soboty
19. května (11:00 až 18:00) ochutnat okolo 600 vzorků těch nejvybranějších vín. Kritéria pro účast na festivalu jsou přísná, k zásadám výroby autentických vín patří návrat k tradičním technologiím a minimalizace cizorodých přísad. „Na festivalu se prezentují především vína, která se pěstují udržitelným způsobem. Netrváme na certifikacích a označeních BIO. Důležitější než certifikát je to, že práci většiny zúčastněných vinařů důvěrně známe a víme, jak důležitý je pro ně výsledek v podobě autentického, nemanipulovaného vína,“ vysvětluje Bogdan Trojak, zakladatel festivalu.

Festival navazuje na tradici setkávání vinařů z bývalé rakousko-uherské monarchie, která se konala až do vypuknutí první světové války, a je o něj rok od roku větší zájem, jak z řad návštěvníků, tak i z řad vinařů. Momentálně je na festival registrováno kolem 60 vinařů, převážně rodinných vinařství z území bývalého Habsburského mocnářství. Pořadatelé počítají, že se kapacita 70 vinařů naplní do konce března. „Máme velkou radost, že na letošní ročník přijede například Američan českého původu Jeff Vejr, který tvoří skvělá vína v Oregonu. Navíc byl jeho dědeček legionářem a bojoval na francouzské frontě, jeho rodina tak vypráví silný příběh. Návštěvníci se mohou těšit také na Charlesa Dufoura z Francie, jehož šampaňské končí ve většině michelinských restaurací,“ říká Antonín Suchánek.

 

Doprovodný program ve znamení oslav 100 let od založení republiky

Letos, sto let od založení republiky, si hosté kromě vynikajícího vína budou moci užít i kulturně-vzdělávací program zaměřený na rozpad Rakouska-Uherska, který zásadním způsobem změnil mapu Evropy. Proběhnou přednášky o tom, co se v roce 1918 stalo s vinným trhem a jak se začalo budovat samostatné československé vinařství.

V historických prostorách Novoměstské radnice si přijdou na své i milovníci jídla, festival doprovodí food corner. Účast potvrdil například Riccardo Lucque a jeho restaurační skupina La Collezione.

 

Tři výherci se mohou těšit na sobotní vstup pro sebe a doprovod.

Více informací naleznete na webových nebo facebookých stránkách festivalu.

 

Výherci jsou:
M. Kupková

Reklama

Doporučujeme

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...

Zůstaňte svěží: Kohoutková jako (nejen) letní superhrdina

Léto je v plném proudu, slunce svítí, teploty stoupají, a proto je potřeba dodržovat pitný režim. A to nejlépe v podobě vody. Na tu byste však...

Přišli jsme o našeho milovaného pejska. Manžel se s jeho ztrátou vyrovnává pomocí umělé hračky

Každý se se smrtí svého zvířecího miláčka vyrovnává po svém. Někdo truchlí déle, jiný zase bere smrt jako součást života a věří, že už...

Dárky zdarma a Xiaomi produkty za zlomek ceny: Od fotomobilu až po robotický vysavač

Předškolní výprodej: Nenechte si ujít Redmi Pad 2 s velkým 11″ displejem a masivní baterií, prémiový smartphone Xiaomi 15 s fotoaparáty Leica, oblíbený Redmi...

Putování za kávou: Etiopie kolébkou lahodného moku

Etiopie je považována za kolébku kávy. Podle legendy zde pasáček koz jménem Kaldi objevil povzbuzující účinky kávových bobulí, když si všiml, že jeho kozy...
Reklama
Reklama