Už staří Číňané jedli podle barev

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Už celá tisíciletí se Číňané stravují velmi pestře. Podle jejich učení je jednobarevná strava nezdravá, a tak si barvičky jídla míchají rovnou na talíři.

rs_jezte podle barev1

Pokrmy na talíři bychom podle čínských lékařů měli skládat stejně jako barvy na malířskou paletu. Jedině tak si zajistíme kvalitní a pestrou stravu. Říkáte si, žádné počítání, žádné složení? Přesně tak. Důležité je, aby se zdravé jídlo skládalo z červené, žluté, zelené, bílé a černé složky. Ve zkratce se dá říct, že abyste byli zdraví, musíte konzumovat jídlo pěti vůní, pěti barev a pěti chutí. Barevná složka podle lékařů souvisí s našimi orgány. Červená se srdcem, žlutá se slezinou, zelená s játry, bílá s plícemi a černá s ledvinami.

rs_jezte podle barev2

Zelená

Posiluje játra a žlučník. Podle tradiční čínské medicíny navíc játra rozvádějí energii do celého našeho těla a ovlivňují i myšlenky a naše přání. Číňané proto dokonce nazývají játra generálové, řídí jim zkrátka život. Aby byla játra v rovnováze a my nebyli podráždění nebo agresivní, je nutné jíst zelené potraviny. K nim patří špenát, avokádo, brokolice zelený salát nebo bílé hroznové víno.

Červená

Ovlivňuje srdce a imunitní systém. Zejména na podzim a v zimě bychom měli zvýšit přísun červených potravin, abychom předešli nachlazení a nemocem. A kde červenou hledat? V ředkvičkách, jahodách, čekance, červené řepě. Oranžovou najdeme v mrkvi, rajčatech a paprice. Červené a oranžové potraviny nám pomáhají udržet nadšení, otevřenost a dobrý pocit ze života.

rs_jezte podle barev3

Žlutá

Je spojena se slezinou a žaludkem, v podstatě vyživuje všechny naše orgány. Je li element narušen, člověk bývá často bez soucitu, nebo je zavalen starostmi. Žlutou najdete v obilovinách, citronu, žlutém pepři, melounu, ananasu, banánech, kukuřici nebo paprice. Má vysoký obsah vitaminu C, který chrání naše buňky.

rs_jezte podle barev4

Černá

Zásadně působí na ledviny, které mají pro náš život velký význam. Černé potraviny pomáhají proti úzkostem, neklidu a sklíčenosti. Kromě černých vajec se doporučují jíst černé houby, vlašské ořechy, sumýši, černý sezam, švestky, křížaly, mořské chaluhy, kaštany, tmavé hrozny a černá divoká rýže.

rs_jezte podle barev5

Bílá

Barva očištění, která chrání plíce a tlusté střevo. Potraviny bílé barvy často chrání tělo před rakovinou, posilují imunitu a starají se o pěknou pleť. Patří mezi ně květák, cibule, česnek, žampiony, bílá ředkev.

rs_jezte podle barev

Nejlepší je, pokud si na talíř vyskládáte co nejbarevnější obrázek.

Text: extrakrasa.cz

Reklama

Doporučujeme

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...
Reklama
Reklama