Jestli milujete chilli papričky, ostrá jídla a další pálivé dobroty, musíte vyrazit na CHILLI FEST

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

 

Podstatné je zvýraznit chuť

Během chilli festivalu se bude v Sia restaurantu servírovat pět chodů, které budou rozdělené podle pálivosti
a hosté si tak budou moci vybrat, jak moc pálivé jídlo chtějí. „Cílem není uvařit co nejpálivější jídlo, ale připravit ho tak, aby vynikla chuť papričky a chutě k sobě dobře ladily,“ zdůrazňuje šéfkuchař Jiří Štift. Nejméně pálivý pokrm bude tuňáková rolka a sashimi ze svatojakubských mušlí s Jalapeño chilli pastou, v dalších pokrmech se objeví odrůdy, jako je Madagaskar, odrůda známých habanero Fataly nebo Ghostpepper. Připravují také dezert – palačinky z kokosového mléka s jack fruit, kešu, jogurtovou zmrzlinou s limetou a chilli sirupem.

 

Pěstování a pojídání chilli papriček je v současnosti velkým trendem nejenom u nás v České republice, ale po celém světě. „Češi v rámci Evropy ve svých chutích nikterak nevybočují. Průměrný Čech nejčastěji snese, co se pálivosti týče, u nás hojně rozšířenou papričku Jalapeño,“ vysvětluje český chilli master Pavel Koudelka.

 

Věděli jste, že …?

  • Při překládání anglického výrazu pepper, angličtina nerozlišuje pepř a papriku.
  • Kajenský pepř není pepř, ale pouze usušená a namletá paprička odrůdy Cayenne.
  • Kapsaicin (tj. látka, která způsobuje pálivost paprik) v těle aktivuje receptory vnímající teplotu, fyzicky se nic neděje, všechno to hoření a pálení se odehrává pouze v hlavě.
  • Kapsaicin je také specifický tím, že na sebe váže tuky, pokud tedy něco pálivého zapijete vodou, pouze opláchnete pohárky a dostanete se k nim více kapsaicinu, pro zchlazení je dobré zvolit něco tučného, například nápoj lassí.

 

 

 

Během pálivého týdne v Sia restaurantu bude na zchlazení k dostání mangové lassí, citronový šerbet
se syrovátkou nebo avokádový šerbet s jogurtem, limetou a koriandrem.

 

Více informací najdete na webových či facebookových stránkách.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Trauma, které nezmizelo: zpěvačka vzpomíná na začátky školního roku

Bára Basiková otevřeně přiznala, že začátky školního roku v ní vyvolávají úzkost i po letech. Vzpomínky na konec prázdnin označila za celoživotní trauma. Školní lavice...

Nejlepší hnojivo na okurky? Najdete ho v příkopu, sklizeň bude díky němu bohatá

Okurky patří k nejoblíbenější letní zelenině, ale zároveň patří mezi nejnáročnější. Pokud jim nedodáte dostatek živin, úroda nebude stát za moc. Plody budou malé,...

Zapomeň na Řím a Benátky. Objev místa Itálie, o nichž se moc nemluví

Když se řekne Itálie, mnozí si hned představí Řím, Florencii či Benátky. Jenže mezi horami, vinicemi a mořem se skrývají místa, kde stále vládne...

Francouzský slaný koláč quiche: Jídlo, které zachrání večeři, brunch i nečekanou návštěvu

Křehké těsto, lahodná náplň a zlatavá kůrka, která voní po domově. Quiche je elegantní odpovědí na otázku, co uvařit, když nemáš čas, ale chceš,...

Papírové utěrky jsou podceňovaným pomocníkem v naší domácnosti. K čemu všemu je lze využít?

Na první pohled to zní trochu bizarně. Přece jen - proč dávat obyčejnou papírovou utěrku do lednice? Jenže tenhle jednoduchý trik se v praxi...

Slíbili chytrý telefon, doručili chytré dluhy: Senioři v pasti falešných nabídek

Telefon zazvoní, hlas na druhé straně je příjemný, nabídka neodolatelná. „Chytrý telefon nové generace za pár korun,“ říkají. Realita však často končí změtí složitých...

Málo kalorií, hodně benefitů. Proč by banán neměl chybět ve vaší kuchyni

Sladký, jednoduchý, všestranný. Banán možná nepůsobí jako výživový zázrak, ale tělo ho miluje víc, než tušíme. V jediné porci ukrývá víc síly, než si...

Trápí vás povislá kůže na pažích? Zatočte s ní přírodní cestou

Břicho, stehna a zadek. Tři hlavní partie, na které se při cvičení zaměřuje většina žen. Ale co ruce? Právě paže bývají často největším „zrádcem“,...

Na co myslet při tvorbě dětského pokoje? Tipy od designérky Jany Pařízkové

Na konci léta řeší mnoho rodičů úpravu dětského pokoje. Nový školní rok je totiž pro všechny pomyslný zlom. A právě zařizování dětského pokoje je...

Správná výživa je základem dlouhého a spokojeného života každé kočky

3X balíček superprémiového krmiva Shelma Kočky jsou od přírody šelmy a maso je pro ně nezbytnou součástí stravy. Proto jim dopřejte superprémiové krmivo Shelma, které...

Poslouchej vnitřní hlas: Intuice není magie, ale tichá moudrost, kterou jsme se odnaučily slyšet

Někdy stačí jen na chvilku ztichnout, aby ses znovu spojila se sebou. Intuice není žádná ezoterika, ale přirozená moudrost, která v nás vždy byla....

Průzkum: české děti se naučily svačit – devět z deseti svačí každý den

Většina českých školáků pravidelně svačí a sportuje, ukázal aktuální průzkum společnosti Nestlé zaměřený na stravovací návyky žáků základních škol. Dle průzkumu svačí každý den...

Polévka, která obejme: Proč je vývar víc než jídlo a jak ho připravit srdcem

Miska vývaru je víc než kalorie. Je to objetí v lžíci, návrat ke klidu a tiché gesto lásky. Když jsi nemocná, vyčerpaná nebo jen...

Máte rádi ovocné knedlíky? Připravte si tyto tři verze, výsledek vás dostane

Kdo by neměl rád ovocné knedlíky? Ať už použijeme tvarohové, kynuté či bramborové těsto, je to vždy fenomenální záležitost. Navíc tento pokrm zbožňuje většina...

Toxická pozitivita: Když úsměv zakrývá bolest a „všechno je fajn“ přestává platit

Tlak na optimismus se v posledních letech proměnil v novodobý společenský požadavek. Úsměv, lehkost, vděčnost. Věty, které měly léčit, se však stávají maskou. A...
Reklama
Reklama