Upečte si bábovku z červené řepy

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Bábovka z červené řepy

Nejlepší je vařit či péct z lokálních a aktuálních surovin, a červená řepa je teď na každém farmářském trhu.
Kdo nemá od školní jídelny řepu rád, protože i přes množství kakaa a čokolády je v bábovce přeci jen její lehká zemitost cítit, může nahradit půlku množství (a nebo celé množství, záleží na Vás ???? ) rozmixovaným jablkem, hruškou (bez přidání vody) či rozmixovanou dýní.

SUROVINY

3 hrnky špaldové jemně mleté mouky
¾ hrnku kakaa
1 hrnek třtinového cukru
2 lžičky sody
1 a půl lžičky kypřícího prášku
1 lžička soli
2 hrnky řepového pyré
½ hrnku oleje
1 hrnek rostlinného mléka
½ hrnku čokoládových hořkých peciček či nasekané čokolády

 

Čokoládové pecičky či nasekaná čokoláda na polevu, ovoce či ořechy na posypání.

Řepu nejlépe upečeme v troubě, můžeme ji tam šoupnout k nějakému jinému zrovna pečenému jídlu, zabalíme
jí neoloupanou do alobalu, takže nám nepustí šťávu, ani nenačichne ostatními vůněmi. Pečeme ji na vyšší teplotu 180 až 200°C cca hodinu. Nebo ji můžeme uvařit zhruba stejně dlouhou dobu ve vodě, taktéž neoloupanou.
Tak či tak ji pak necháme vychladnout, oloupeme ji a rozmixujeme ji s trochou vody na pyré. Smícháme všechny suché ingredience a dobře promícháme – hlavně sodu a kypřící prášek. Smícháme se všemi mokrými ingrediencemi v celkem hustější těsto, než co si pamatuji u klasické bábovky, a vlijeme do formy.

Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi hodinu, zkoušíme zapíchnout špejli, když je suchá, je hotovo.
Po vychladnutí ozdobíme dle své fantazie.

 

 

 

Inspirováno blogem Blue Vegan Pig

 

Dobrou chuť s dobrým jídlem přeje Pet 🙂

 

Reklama

Doporučujeme

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...
Reklama
Reklama