Jak na poctivý podzimní vývar?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Barevné podzimní dny plné sluníčka již vystřídalo sychravé počasí, které pomalu ale jistě hlásí příchod zimy. Buďte na pochmurné období připraveni a dopřejte vašemu tělu ty správné vitamíny, aby se mohlo bránit nejrůznějším nachlazením. Připravte si poctivý vývar, který obsahuje řadu prospěšných minerálů a pokud nebudete šetřit zeleninou, tak i vitaminů. Prozradíme vám, jak připravit ten nejlepší!

S vývarem je to jako s bramborovým salátem, každý má ten svůj osvědčený recept, který se dědí generacemi napříč celou rodinou. To, co ale chuť a obsah vývaru opravdu udělá jedinečným, není po staletí střežený recept, ale výběr kvalitních surovin, ze kterých ho připravujete.

Jedině z ekofarmy

Kus hovězího masa, kořenová zelenina, koření a voda – na poctivý vývar není třeba více surovin, důležitý je však jejich původ. Zaručenou kvalitu hledejte u lokálních biofarmářů, kteří nabízejí sezónní potraviny, jež byly vyprodukovány v souladu s přírodou.

Více informací o biopotravinách a ekologickém zemědělství se dozvíte na myjsmebio.cz.

Bioprodukty můžete zakoupit prostřednictvím faremních obchůdků, trhů ale i e-shopů. Pakliže bádáte, zda se některý nachází poblíž, můžete vyzkoušet interaktivní mapu na stránkách lovime.bio a kamprobio.cz. Na pultech obchodů tyto produkty poznáte podle certifikovaných log biolistu a biozebry.

Naše tipy: Pro zeleninu do zahradnictví Biozelenina Velehrad, pro maso na Farmu Rudimov

Pokud sháníte kvalitní zeleninou vhodnou pro váš dokonalý vývar, vydejte se například na Moravu. Místní zahradnictví Biozelenina Velehrad se nachází necelých 7 kilometrů od Uherského Hradiště v jednom
z nejmalebnějších koutů Slovácka. Zaměřuje se výhradně na pěstování bio zeleniny a nabízí nespočet sezónních druhů, které když správně uskladníte, vám vydrží až do jara. Farma prodává také prostřednictvím e-shopu. Více informací najdete na stránkách biozelenina.eu.

Bez kvalitního masa není poctivého vývaru. A proto byste výběr toho správného kusu rozhodně neměli podcenit. Bio hovězí maso nabízí například ekologická Farma Rudimov, která se nachází v krásném podhůří Bílých Karpat. Objednávat můžete také přes faremní stránky. Více informací najdete na masozluky.cz.

Dokonalý vývar jen z těch nejlepších surovin

Základem poctivé polévky je bezpochyby maso. Hovězí vývar se připravuje zejména z kostí, rozhodně ale není
k neprospěchu přidat navíc také kousek masa. Doporučujme volit hrudní, krk, plec, oháňku či žebra. Zeleninový základ tvoří mrkev, která vývaru dodá nasládlou chuť i barvu, dále celer a petržel. Přidat můžete i kus kedlubny nebo i bílou papriku. Pokud máte pastinák, zužitkujte ho také. Vývar se neobejde bez cibule i několika stroužků česneku – záleží ale na vás, jak moc pikantní máte rádi. Pokud použijete cibuli a česnek z ekologického zemědělství, nemusíte je vůbec loupat. Zapomenout byste neměli na koření, bez něj se rozhodně neobejdete. Na klasický vývar si připravte několik kuliček nového koření, celého pepře, špetku soli a také bobkový list nebo třeba libeček.

TIP: Maso nejprve krátce opečte

Hovězí doporučujeme nejprve půl hodiny péct v troubě asi na 180 stupňů, jedině tím dosáhnete toho nejlepšího výsledku a maso se bude krásně rozpadat. Mezitím si můžete připravit zeleninu. Cibuli očistěte a překrojte napůl, dále si připravte celé stroužky česneku, které můžete pro lepší chuť rozmáčknout. Celer, mrkev, petržel
a další zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kusy. Upečené maso, zeleninu i koření vložte do hrnce s vodou
a přiveďte k varu. Bez pokličky nechte polévku probublávat nejméně dvě a půl hodiny. Vznikající pěnu průběžně sbírejte naběračkou.

Čím déle, tím lépe

Vývar byste měli nechat tzv. táhnout, jedině tím dosáhnete poctivé chuti. A obecně platí, že čím déle ho necháte vařit, tím lepší bude výsledek. Takže se nebojte nechat vývar vařit na nižší teplotu klidně i celou noc. Směs následně proceďte přes husté sítko. Vývar můžete podávat s nakrájeným uvařeným masem a zeleninou či játrovými knedlíčky. Zbylou tekutinu lze zamrazit pro pozdější využití.

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané
a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

 

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.

Evropské značení

Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace
a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

 

 

 

Reklama
Předchozí článek
Další článek

Doporučujeme

Okurka nejen do salátu: 6 překvapivých způsobů, jak ji využít pro pleť, vlasy i domácnost

Okurka je v létě osvěžující, plná vody a ideální do salátů. Ale věděla jsi, že ti může pomoct i s oteklými víčky, mastnou pletí...

Mozek jako v bavlnce: 5 jednoduchých zvyků, které zlepší soustředění i náladu

Zapomínáš, co jsi chtěla udělat? Přeskakuješ mezi úkoly a večer nevíš, co jsi vlastně stihla? Tvůj mozek možná potřebuje trochu lásky. Nemusíš pít zázračné...

Arabská kuchyně skrývá opravdové poklady. Zkuste si připravit třeba tyto tři recepty

Arabská kuchyně nabízí spoustu pokladů v podobě tradičních pokrmů, které jsou navíc poměrně snadné na přípravu. Navíc je doslova festivalem chutí a vůní. Pokud...

5 rad, jak začít s nordic walkingem

„Nordic walkingem – chůzí se speciálními holemi s rukavičkami – dokážeme zapojit až 90 % svalů v našem těle, a to stejnoměrně, což je ve světě sportů zcela výjimečné.

Proč pořád koukáme na ty samé filmy? Mozek totiž ví, co potřebuje

Notting Hill. Pelíšky. Titanic. Jsou filmy, ke kterým se vracíme znovu a znovu, i když známe každý záběr. Psychologové potvrzují, že nejde o lenost...

Stylově po padesátce: Jak najít svůj osobitý šmrnc bez slepého následování trendů

Je vám padesát a víc? Skvělé. Protože právě teď začíná období, kdy už nemusíte nic dokazovat. Styl po padesátce není o tom, co diktují...

Jste milovníci kávy? Tak to určitě vyzkoušejte tuto švédskou verzi

Mnozí milovníci kávy si bez svého oblíbeného nápoje nedokážou představit den. Není se čemu divit, káva má lahodnou chuť, stimuluje a kromě toho má...

Červenec – měsíc povědomí o pupečníkové krvi 

Rozhodnutí, které uděláte jen jednou  Měsíc povědomí o pupečníkové krvi každý červenec vyzývá ke vzdělávání lidí a zvyšování povědomí o významu a léčivém potenciálu pupečníkové...

Stres jako tichý zloděj krásy. Co pomáhá, když už krémy nestačí

Někdy máme pocit, že děláme všechno správně – odličujeme, hydratujeme, jíme saláty a pijeme vodu. A přesto se v zrcadle objevuje unavená, zašedlá tvář,...

Nezbytné letní outfity – co nosit tuto sezónu?

Léto je ideální příležitost, jak si pohrát s módou, odlehčit šatník a vsadit na svěží barvy i pohodlné střihy. Ať už míříte do města,...

Léto ve džbánu: Recepty na domácí limonády, které tě přenesou na terasu v Provence

Sladké, kyselé, voňavé a krásné na pohled. Domácí limonády jsou mnohem víc než jen voda s citronem. Stačí pár surovin z kuchyně a můžeš...

Vytáčí vás zapáchající pračka? Přestaňte používat prací gel

Každý od pračky očekává, že vypere prádlo, tak, aby bylo čisté a voňavé. To však není možné, pokud pračka zapáchá. Říkáte si, že se...

Hudební festival Hrady CZ se tento pátek a sobotu přesouvá na Kunětickou horu s Kabátem, Divokým Billem, Richardem Krajčem a Benem Cristovao

Na putovním festivalu dále vystoupí Wanastowi Vjecy, Sofian Medjmedj, Marpo a další interpreti a kapely. Na 20. ročníku festivalu Hrady CZ vystoupí Ben Cristovao Hudební festival...

Bylinka z dětství, která pomáhá i dnes. Šťovík nejen na lupénku a rýmu

Každý jsme ho někdy žvýkali na louce – kyselý, svíravý, ale osvěžující. Šťovík není jen vzpomínkou na dětství, ale i malým zázrakem pro naše...

Poslední šance. Xiaomi nabízí nejlepší telefony za letošní nejnižší ceny

Pouze do 21. července můžete využít slevy na chytré telefony, ventilátory, hodinky, náramky a další výrobky Xiaomi. Nejlevnější špičkový telefon Redmi Note 14 stojí...
Reklama
Reklama