Tři skvělé recepty ze žampionů

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Žampiony jsou skvělou surovinou, která se dá využít na stovky způsobů. Jsou lehké, chutné a navíc rychle hotové. Jejich výhodou je, že jsou navíc snadno dostupné. I proto jsme si pro vás připravili tři osvědčené recepty, v nichž tuto surovinu zužitkujete.

Žampionová omáčka

Ingredience: 300 g žampionů, 1 malá cibule, 1 stroužek česneku, 200 ml smetany, 50 ml bílého vína, 1 lžíce másla, olivový olej, sůl, pepř, tymián

Na rozehřátou pánev dejte kapku olivového oleje a poté do něj vložte máslo, aby se tolik nepřepalovalo. Nechte zpěnit cibuli a poté přidejte kousky žampionů, které restujte dozlatova. Důležité je, aby se z nich dostala voda a zároveň, aby měly pěknou zlatavou barvu. Buďte proto trpěliví a s houbami příliš nemíchejte. Jakmile se opékání hub blíží ke konci, přidejte nakrájený česnek a tymián. Ideálně použijte čerstvý.

Pak už základ dochuťte solí a pepřem a podlijte kvalitním bílým vínem a nechte odpařit alkohol. Tekutina v pánvi by se měl srazit na méně než polovinu. Když máte odvařeno, přidejte kvalitní smetanu ke šlehání s více než 30 % obsahu tuku a svařte do ideální konzistence. Pokud máte čerstvou petrželovou nať, můžete jí celý pokrm ještě vyšperkovat. Omáčka je výborná například ke grilovanému masu.

Krémová žampionová polévka

Ingredience: 250 g žampionů, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 700 ml zeleninového vývaru, 150 ml smetany, 2 lžíce másla, sůl, pepř, čerstvá petrželka, olivový olej

Také u polévky začněte tím, že si do rozehřátého hrnce dáte kapku olivového oleje a následně přidáte máslo. Na tuk poté dejte zpěnit cibuli s česnekem a přidejte nakrájené žampiony. I tady platí pravidlo málo míchat a nechat orestovat dozlatova.

Základ pak zalijte zeleninovým vývarem či vodou a vařte asi 15 minut. Poté část polévky rozmixujte, aby získala krémovou konzistenci, a vraťte ji zpět do hrnce. Teď už stačí jen dolít smetanu ke šlehání, dochutit solí a pepřem a krátce prohřát. Podávejte posypané čerstvou petrželovou natí.

Žampionové rizoto s parmazánem

Ingredience: 200 g žampionů, 200 g arborio rýže, 1 menší cibule, 50 ml bílého vína, 750 ml zeleninového vývaru, 50 g parmazánu, 2 lžíce másla, olivový olej, sůl, pepř

Na olivovém oleji zpěňte cibuli, přidej žampiony nakrájené na plátky a restujte dozlatova. K žampionům pak vmíchejte rýži a zapracujte ji tak, aby se každé zrnko obalilo tukem. Do základu pak přilijte kvalitní bílé víno a po odpaření alkoholu postupně přilévejte vývar. Vždy je třeba počkat, až se vstřebá, než přidáte další část vývaru.

Takto vaříme, dokud není rýže měkká. Jakmile je tzv. na zkus, vmíchejte do ní máslo a nastrouhaný parmazán. Podávejte ihned, dokud je rizoto krásně krémové.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Okurkový salát třikrát jinak

V srpnu konečně zažíváme léto, jak ho poznáváme. Parné dny jsou ideální k návštěvě bazénu, osvěžení však můžeme hledat i jinde. A to například...

Zázračnou lahvičku na vlasy za socialismu používaly snad všechny ženy. Dnes je osvědčené eso opět v kurzu

Čím dál častěji se mnoho z nás vrací k osvědčeným a přírodním kosmetickým přípravkům. Jednu tuto velice oblíbenou a doslova zázračnou vodu si zamilovaly...

Zapomeňte na přeplněné lázně. Tyhle termály vás nadchnou a skoro o nich nikdo neví

Představa teplé vody, bublajících bazénů a dokonalého uvolnění zní skvěle, dokud si tedy nevzpomenete na davy lidí, vysoké ceny a mnohdy i dlouhé cestování....

Ženy po 50 zbystřete! Pojďte se s námi podívat, co doporučují dietologové dodržovat každé ráno

Padesátka už dávno není numero, které by nás mělo budit ze spaní. Naopak, mnoho žen si užívá život plnými doušky právě v tomto věku....

Boj s vodním kamenem na toaletě již bude minulostí! Speciální kulička z alobalu vám pomůže zvítězit

Určitě jste se už s ním nejednou setkali. S oblibou se usazuje na toaletě, rychlovarných konvicích nebo sprchových koutech. Vodní kámen je neřád, kterého...

Stop zvadlým květinám ve váze! Přinášíme Vám tipy, které jim prodlouží jejich krásu

Určitě většinu žen potěší pugét květin od milované osoby. Horší už je to s tím, když přihlížíme jak nám řezané květiny ve váze chřadnou....

Přinášíme 5 tipů, jak ušetřit na vodném a stočném a zároveň si zachovat pohodlí

Při účtech za vodu se vám protáčí oči v sloup? Už nemusí! Někdy stačí malá změna, díky které můžete ušetřit velké peníze. Projděte si...

Objevte krásy novozélandského vinařství

Nový Zéland je pro většinu lidí synonymem dechberoucí přírody, hor nebo jezer. Tahle skvostná země na opačném konci světa však má i další trumf...

Jak správně používat deodorant

5 častých chyb, které vás mohou stát svěžest i pohodlí Používání deodorantu nebo antiperspirantu je pro většinu z nás naprostou samozřejmostí. Jenže i rutinní úkony...

Exotická oáza uprostřed Letní Letné

Mojito chill zóna, Planteray střelnice a drinky s chutí dálek a dobrodružství Letošní Letní Letná nebude jen o novém cirkusu a nezapomenutelných představeních. V srdci festivalu...

Trápí vás kuří oko nebo mozol? Pomozte si přírodní cestou

Letní měsíce jsou tady a my si můžeme zase vychutnat chůzi naboso. Po ní se nám však často na chodidlech můžou objevit kuří oka...

Spíte v noci špatně? Možná za to může nevhodně umístěná postel i „chaos“ v ložnici

Mnoho z nás nemá problém lehce usnout kdykoliv a kdekoliv, ale stále je tu další skupina lidí na které neplatí ani dlouhé procházky před...

Po téhle čokoládě nepřiberete. Díky její složení podpoříte i zdraví organismu

Kdo by ji neměl rád. Sladkou čokoládovou tabulku po které rádi sáhneme, když nás hodí mlsná. Vzdá se ji však nemusíme ani při dietě,...

Letní aromatické osvěžení: domácí levandulový sirup

Prázdniny jsou v plném proudu a všichni si jistě užíváme sluníčka a teplého letního počasí. V těchto horkých dnech je ale důležité myslet na pravidelný pitný...

Ženám v menopauze stačí jedna lžička denně. Odměnou vám může být nejen krásnější pleť a vlasy, ale i nižší krevní tlak

Oblíbenou potravinu, kterou užívají mnohé celebrity, si můžete zamilovat i vy. Skvělé je, že její pořízení vám nezruinuje peněženku a kromě toho se hodí...
Reklama
Reklama