Dozrávají vám švestky, hrušky nebo třešně? Zkuste si z nich připravit tyto koláče

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Konec léta přináší bohatou úrodu ovoce, které rádi používáme do koláčů. Ať už je pečeme jen tak, pro návštěvu nebo jako sladkou tečku po nedělním obědě, vždy se vyplatí jim věnovat trochu péče. I proto vám přinášíme tři recepty, jak zužitkovat pozdní letní ovoce.

Švestkový koláč s mákem

Ingredience: 300 g polohrubé mouky, 150 g másla, 120 g cukru, 1 vejce, 1 prášek do pečiva, 500 g švestek, 3 lžíce mletého máku, 2 lžíce cukru moučka

Jako první si musíme vypracovat těsto. To není nijak složité, stačí dát dohromady mouku, máslo, cukr, vejce a prášek do pečiva. Jakmile je těsto hotové, rozválíme ho do požadovaného tvaru a dáme ho na plech.

Následně na těsto pokládáme švestky, které si předtím rozkrojíme. Švestek dejte hojné množství a vždy je dávejte řezem nahoru. Poté si smícháme mák s moučkovým cukrem a těsto a švestky posypeme. Takto připravený koláč dáme péct do rozehřáté trouby na 180 °C asi 40 minut. Výsledkem je výborný koláč, který dost možná nestihne ani vystydnout.

Hruškový koláč s čokoládou

Ingredience: 250 g hladké mouky, 125 g másla, 100 g cukru, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 100 ml mléka, 3–4 hrušky, 80 g kvalitní hořké čokolády

Také u hruškového koláče s čokoládou začneme samozřejmě těstem. Máslo utřeme s cukrem a vejci. Vznikne hmota, ke které vmíchejte mouku, prášek do pečiva a mléko. Když máme těsto hotové, rozetřeme ho do formy.

Stejně jako u prvním koláče pokračujeme pokládáním ovoce, v tomto případě jsou to hrušky, které si předtím nakrájíme. Jakmile jsou naskládané na těstě, posypeme je nasekanou čokoládou a dáme péct do rozehřáté trouby na 180 °C asi 35 – 40 minut.

Třešňový koláč s drobenkou

Ingredience: 300 g polohrubé mouky, 150 g cukru, 100 g másla, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 100 ml mléka, 400 g vypeckovaných třešní, Na drobenku: 80 g hladké mouky, 60 g cukru, 60 g másla

Třešně sice zrají už dříve, i koncem léta jsou ale k dostání. I proto nesmí chybět jedna velká klasika – třešňový koláč s drobenkou. Jak na něj? Opět začneme těstem, které vypracujeme z mouky, cukru, másla, vajec, prášku do pečiva a mléka. Tyto ingredience smíchejte a důkladně propracujte.

Poté si těsto nalijeme do připravené formy. Na povrch si pak naskládáme vypeckované třešně. V této chvíli si uděláme drobenku. Ta je velmi snadná, pouze promněte mouku, cukr a máslo. Drobenkou posypte koláč a dejte péct na 180 °C asi 40 minut, dokud nemá zlatavou barvu.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Trápí vás povislá kůže na pažích? Zatočte s ní přírodní cestou

Břicho, stehna a zadek. Tři hlavní partie, na které se při cvičení zaměřuje většina žen. Ale co ruce? Právě paže bývají často největším „zrádcem“,...

Na co myslet při tvorbě dětského pokoje? Tipy od designérky Jany Pařízkové

Na konci léta řeší mnoho rodičů úpravu dětského pokoje. Nový školní rok je totiž pro všechny pomyslný zlom. A právě zařizování dětského pokoje je...

Poslouchej vnitřní hlas: Intuice není magie, ale tichá moudrost, kterou jsme se odnaučily slyšet

Někdy stačí jen na chvilku ztichnout, aby ses znovu spojila se sebou. Intuice není žádná ezoterika, ale přirozená moudrost, která v nás vždy byla....

Průzkum: české děti se naučily svačit – devět z deseti svačí každý den

Většina českých školáků pravidelně svačí a sportuje, ukázal aktuální průzkum společnosti Nestlé zaměřený na stravovací návyky žáků základních škol. Dle průzkumu svačí každý den...

Polévka, která obejme: Proč je vývar víc než jídlo a jak ho připravit srdcem

Miska vývaru je víc než kalorie. Je to objetí v lžíci, návrat ke klidu a tiché gesto lásky. Když jsi nemocná, vyčerpaná nebo jen...

Máte rádi ovocné knedlíky? Připravte si tyto tři verze, výsledek vás dostane

Kdo by neměl rád ovocné knedlíky? Ať už použijeme tvarohové, kynuté či bramborové těsto, je to vždy fenomenální záležitost. Navíc tento pokrm zbožňuje většina...

Toxická pozitivita: Když úsměv zakrývá bolest a „všechno je fajn“ přestává platit

Tlak na optimismus se v posledních letech proměnil v novodobý společenský požadavek. Úsměv, lehkost, vděčnost. Věty, které měly léčit, se však stávají maskou. A...

Slovo „ne“ jako akt péče o sebe: Nauč se odmítat bez viny a bez výčitek

Od dětství jsme vedeny k tomu, abychom byly přizpůsobivé, ochotné a vstřícné. Odmítání bývá spojováno s nelaskavostí. Právě v něm ovšem často leží ochrana...

Večeře z jedné pánve: Zapečené gnocchi

Když se vracíš domů hladová, s hlavou plnou práce a s otázkou „Co dnes zase uvařit?“, může být odpovědí právě tohle jídlo. Voňavé, teplé,...

Návrat po flámu do kondice: Co se děje v těle a které recepty nás postaví na nohy?

Každý to někdy zažil – skvělý večírek, spousta zábavy, pár skleniček navíc. A pak přichází střih - ráno, kdy člověk cítí, že hlava i...

Útulný podzim? Tady je návod ve 3 krocích

Podzim je v plném proudu – a s ním přichází ideální čas proměnit domov v hřejivé útočiště. Právě tohle období vybízí ke zpomalení. Je...

Probuzení s láskou: Rituály, které hýčkají duši

Když první paprsky slunce prosvítají oknem, den zve k novému začátku. Jak proměnit ráno v okamžik, který hřeje srdce? Objevte rituály, které změní váš...

Snídaně, která vydrží: Sladká ovesná kaše na milion způsobů

Některá rána jsou divoká, jiná ospalá. V každém případě potřebuješ něco, co ti dá energii a dobrý pocit. Ovesná kaše je přesně taková snídaně...

Čokoládové kuličky bez výčitek: Dezert, který je sladký, sytý a hotový za 10 minut

Někdy je potřeba cukr na duši. Jen malá dávka radosti, která potěší, nezatíží a dodá klid. Tyhle čokoládové kuličky vzniknou za pár minut, neobsahují...

Domácí aromaterapie: Jak pomocí vůní zklidnit mysl a vytvořit si útočiště

Jedna kapka levandule a najednou se zpomalíš. Hlubší dech, lehčí mysl, pocit bezpečí. Vůně dokážou otevřít okno do ticha i uprostřed rušného dne. Aromaterapie...
Reklama
Reklama