Máte rádi ovocné knedlíky? Připravte si tyto tři verze, výsledek vás dostane

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Kdo by neměl rád ovocné knedlíky? Ať už použijeme tvarohové, kynuté či bramborové těsto, je to vždy fenomenální záležitost. Navíc tento pokrm zbožňuje většina dětí, a tak by byl hřích si ho v létě za sezony čerstvého ovoce neudělat. Při plnění této „povinnosti“ můžete využít jeden z našich receptů, které jsou inspirovány renomovaným šéfkuchařem Romanem Paulusem.

Tvarohové knedlíky s jahodami

Ingredience: 250 g měkkého tučného tvarohu, 1 vejce, 70 g másla, sůl, vanilinový cukr dle chuti

cukr krystal dle chuti, 2 citrony, 70 g hladké mouky, 70 g dětské krupice, tuzemák, čerstvé jahody, strouhanka, skořice mletá, zakysaná smetana

Tvarohové těsto a jahody jdou k sobě velmi dobře. Začneme tím, že si uděláme těsto. Smícháme tvaroh, vejce a rozpuštěné máslo. Jakmile máme dobře promícháno, osolíme, přidáme vanilkový a krystalový cukr, kůru z jednoho citronu a krupici. Znovu důkladně propracujeme a vzniklé těsto necháme alespoň hodinu odležet v lednici.

Následně si nakrájíme jahody, které budeme balit do těsta. Z toho tvarujte spíše menší knedlíky. Ty pak musíme uvařit. Rozehřejeme si tedy hrnec s vodou, do které přidáme kůru z druhého citronu, vanilkový cukr a tuzemák. V takto ochucené várce vaříme knedlíky zhruba 4 – 6 minut, záleží na velikosti. Důležité je jahody nerozvařit, ale pouze prohřát. Jakmile jsou knedlíky vařené, obalíme je ještě v orestované strouhance s cukrem a skořicí. Při podávání pak nezapomeňte na zakysanou smetanu a nakrájené kousky jahod.

Kynuté knedlíky s borůvkami

Ingredience: 21 g čerstvého droždí, 2 lžíce krupicového cukru, 500 g hrubé mouky, 250 ml mléka, 1 vejce, 1 lžíce rostlinného oleje, špetka soli, mražené borůvky, K podávání: tvrdý tvaroh, moučkový cukr, rozpuštěné máslo, čerstvé borůvky

Také v tomto případě začínáme těstem. Na to budeme v první řadě potřebovat kvásek, který si připravíme z rozdrobeného droždí, cukru, trochy mouky a části vlažného mléka. Kvásek poté přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít.

Ve druhé míse smícháme zbytek mouky společně s vejcem, zbytkem vlažného mléka a špetkou soli. K této směsi pak vložíme nastartovaný kvásek a pomocí robotu vypracujeme v hladké těsto, které necháme na teplém místě pod utěrkou nakynout na dvojnásobek objemu.

Jakmile je těsto dostatečně nakynuté, vyválíme ho na tloušťku přibližně 1 centimetru a nakrájíme ho na obdélníky. Na ty pak sázíme zmrzlé borůvky, zabalíme a necháme ještě krátce nakynout. Poté už knedlíky vaříme v páře zhruba 5 – 10 minut. Po uvaření knedlíky propícháme párátkem a můžeme podávat. Skvěle se k nim hodí strouhaný tvaroh, moučkový cukr, rozpuštěné máslo a pokud máte k dispozici, tak i čerstvé borůvky.

Bramborové knedlíky s meruňkami

Ingredience: 300 g brambor, 2 vejce, 250 g tučného tvarohu, 150 g pšeničné krupice, 150 g hrubé mouky + na pomoučnění, sůl, meruňky, 1 citron, tuzemák, 20 g vanilkového cukru, 300 g strouhanky, 2 lžíce másla, skořice, cukr krystal

Třetí variantu si uděláme s bramborovým těstem a meruňkami, velmi dobře však zafungují také švestky. Brambory si připravíme den dopředu. Dáme je vařit doměkka celé i s omytou slupkou. Po scezení je necháme vychladnout a následně oloupeme. Druhý den brambory rozmačkáme nebo ideálně propasírujeme, přidáme k nim, vejce, tvaroh, špetku soli a důkladně promícháme. V tuto chvíli k nim ještě zbývá přisypat krupici a hrubou mouku. Opět propracujeme, přendáme na pomoučněnou pracovní plochu, kde z těsta uděláme váleček.

Z toho si pak odkrajujeme kousky těsta, do kterého balíme vypeckované meruňky a tvarujeme z nich knedlíky. A můžeme vařit. Stejně jako u tvarohových knedlíků si várku ochutíme kůrou z jednoho citronu, vanilkovým cukrem a tuzemákem. Jednotlivé knedlíky v ní vaříme zhruba 8 – 10 minut podle velikosti a zralosti meruněk. Po uvaření vyndáme a obalíme v zarestované strouhance. Tu si připravíme tak, že na rozpuštěné máslo nasypeme strouhanku, cukr a skořici.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Zapomeň na Řím a Benátky. Objev místa Itálie, o nichž se moc nemluví

Když se řekne Itálie, mnozí si hned představí Řím, Florencii či Benátky. Jenže mezi horami, vinicemi a mořem se skrývají místa, kde stále vládne...

Francouzský slaný koláč quiche: Jídlo, které zachrání večeři, brunch i nečekanou návštěvu

Křehké těsto, lahodná náplň a zlatavá kůrka, která voní po domově. Quiche je elegantní odpovědí na otázku, co uvařit, když nemáš čas, ale chceš,...

Papírové utěrky jsou podceňovaným pomocníkem v naší domácnosti. K čemu všemu je lze využít?

Na první pohled to zní trochu bizarně. Přece jen - proč dávat obyčejnou papírovou utěrku do lednice? Jenže tenhle jednoduchý trik se v praxi...

Slíbili chytrý telefon, doručili chytré dluhy: Senioři v pasti falešných nabídek

Telefon zazvoní, hlas na druhé straně je příjemný, nabídka neodolatelná. „Chytrý telefon nové generace za pár korun,“ říkají. Realita však často končí změtí složitých...

Málo kalorií, hodně benefitů. Proč by banán neměl chybět ve vaší kuchyni

Sladký, jednoduchý, všestranný. Banán možná nepůsobí jako výživový zázrak, ale tělo ho miluje víc, než tušíme. V jediné porci ukrývá víc síly, než si...

Trápí vás povislá kůže na pažích? Zatočte s ní přírodní cestou

Břicho, stehna a zadek. Tři hlavní partie, na které se při cvičení zaměřuje většina žen. Ale co ruce? Právě paže bývají často největším „zrádcem“,...

Na co myslet při tvorbě dětského pokoje? Tipy od designérky Jany Pařízkové

Na konci léta řeší mnoho rodičů úpravu dětského pokoje. Nový školní rok je totiž pro všechny pomyslný zlom. A právě zařizování dětského pokoje je...

Správná výživa je základem dlouhého a spokojeného života každé kočky

3X balíček superprémiového krmiva Shelma Kočky jsou od přírody šelmy a maso je pro ně nezbytnou součástí stravy. Proto jim dopřejte superprémiové krmivo Shelma, které...

Poslouchej vnitřní hlas: Intuice není magie, ale tichá moudrost, kterou jsme se odnaučily slyšet

Někdy stačí jen na chvilku ztichnout, aby ses znovu spojila se sebou. Intuice není žádná ezoterika, ale přirozená moudrost, která v nás vždy byla....

Průzkum: české děti se naučily svačit – devět z deseti svačí každý den

Většina českých školáků pravidelně svačí a sportuje, ukázal aktuální průzkum společnosti Nestlé zaměřený na stravovací návyky žáků základních škol. Dle průzkumu svačí každý den...

Polévka, která obejme: Proč je vývar víc než jídlo a jak ho připravit srdcem

Miska vývaru je víc než kalorie. Je to objetí v lžíci, návrat ke klidu a tiché gesto lásky. Když jsi nemocná, vyčerpaná nebo jen...

Toxická pozitivita: Když úsměv zakrývá bolest a „všechno je fajn“ přestává platit

Tlak na optimismus se v posledních letech proměnil v novodobý společenský požadavek. Úsměv, lehkost, vděčnost. Věty, které měly léčit, se však stávají maskou. A...

Slovo „ne“ jako akt péče o sebe: Nauč se odmítat bez viny a bez výčitek

Od dětství jsme vedeny k tomu, abychom byly přizpůsobivé, ochotné a vstřícné. Odmítání bývá spojováno s nelaskavostí. Právě v něm ovšem často leží ochrana...

Večeře z jedné pánve: Zapečené gnocchi

Když se vracíš domů hladová, s hlavou plnou práce a s otázkou „Co dnes zase uvařit?“, může být odpovědí právě tohle jídlo. Voňavé, teplé,...

Návrat po flámu do kondice: Co se děje v těle a které recepty nás postaví na nohy?

Každý to někdy zažil – skvělý večírek, spousta zábavy, pár skleniček navíc. A pak přichází střih - ráno, kdy člověk cítí, že hlava i...
Reklama
Reklama