Jak zužitkovat celé kuře? Tři recepty, po kterých vám z něj nezbyde nic

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Kuře je skvělá surovina. Je cenově dostupné, pro většinu z nás chutné a hlavně se dá celé krásně zužitkovat. Místo toho, abyste koupili jen prsa nebo stehna, vyplatí se vzít celé kuře, rozdělit si ho na části a uvařit z něj hned několik jídel. Jako příklad vám přinášíme tři recepty.

Kuřecí vývar

Ingredience: skelet z kuřete, křídla, 2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru, 1 cibule, bobkový list, nové koření, pepř, sůl, voda, nudle

Kuřecí vývar je velká klasika, která se vaří snad v každé domácnosti. Příprava není vůbec těžká. Skelet a křídla vložte do hrnce, poté k nim přidejte oloupanou, ale nekrájenou mrkev a petržel, a také kousek celeru a cibuli. Dále přidáme bobkový list, nové koření a celý černý pepř.

Takto připravený obsah hrnce zalijeme vodou a přivedeme k varu. Poté stáhneme na nižší oheň, sbíráme pěnu, která začne vznikat na povrchu a pomalu táhneme přibližně dvě hodiny. Jakmile je vývar hotový, přecedíme ho, obereme maso, které vrátíme do polévky, osolíme a uvaříme si nudle.

Kuře na paprice

Ingredience: 2 kuřecí stehna, 1 cibule, 2 lžíce sladké papriky, 200 ml smetany, 1 lžíce hladké mouky, voda, sůl, pepř, olej

Česká klasika, která stejně jako vývar neomrzí. Na rozehřátém oleji zarestujte dozlatova nasolená kuřecí stehna, které poté z hrnce či hlubší pánve vyndejte. Do té stejné nádoby pak dejte opět trochu oleje, zpěňte cibuli a vmíchejte sladkou papriku. To nesmíme opékat dlouho, a tak po pár okamžicích podlijeme vodou, případně vývarem.

V tuto chvíli do omáčky vrátíme maso a dusíme ho doměkka. Podle mých zkušeností stačí tak hodina a půl. Poté kuřecí stehna opět vyndáme a omáčku zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně. Na závěr ještě dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat, například s knedlíkem či těstovinami.

Marinovaná kuřecí prsa

Ingredience: kuřecí prsa, 100 g řeckého jogurtu, půl lžičky drceného oregana,1 lžička sušeného česneku, půlka citronu, půl lžičky ostré mleté papriky, 1 lžička sladké mleté papriky, sůl, pepř

Protože jde o marinovaná kuřecí prsa, jako první si připravíme marinádu. Ta je snadná – v míse si smícháme jogurt, oregano, sušený česnek, citronovou šťávu, ostrou a sladkou papriku a sůl. Promícháme a necháme odležet, mezitím si připravíme maso. Z prsa uděláme dva tenčí plátky, které si nařežeme do mřížky. Důležité je nedořezávat.

Maso si pak osolíme a opepříme, případně můžete přechutit marinádu a tento krok tak vynechat. Jogurtovou marinádou potřeme jednotlivé plátky kuřete z obou stran. Důležité je, aby se dostala do připravených zářezů na mase. Takto připravená kuřecí prsa necháme odpočívat v lednici alespoň tři hodiny.

A jak na samotnou přípravu? Ideálně je horkovzdušná fritéza. Kuřecí plátky si naskládáme do košíčku horkovzdušné fritézy a pečeme přibližně 15 minut na 200 °C. Pak už je maso hotové a zbývá jen vyřešit, co si němu dát za přílohu. Skvěle funguje například hrachová či bramborová kaše.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Nejste líní, jste nemocní. Tichý boj s postelí, který ničí miliony životů

Zvoní budík, ale vy se nemůžete pohnout. Tělo váží tunu, myšlenky jsou jako asfalt a vy víte, že jste zase prohráli. Není to morální...

Krémová polévka z batátů a mrkve: hřejivá, jemná a s kapkou exotiky

Když se venku ochladí, není nic lepšího než miska voňavé polévky, která zahřeje na těle i na duši. Tahle kombinace batátů, mrkve a jemného...

Vlastníte elektromobil nebo to plánujete? Máme pro vás pár tipů!

Silnice je pozvolna plní tichými ekologickými elektromobily. U nás jich jezdí už přes 52 tisíc a meziroční nárůst představuje 41 procent. Zvažujete nebo už...

Kam na výlet se psem? 7 tipů pro dobrodružství v přírodě

Podzimní dny přímo vybízejí k tomu sbalit batoh a vyrazit se svým psím parťákem na výpravu do přírody. Česko nabízí nespočet nádherných míst, kde...

Lékaři doporučují kvašenou zeleninu pro posílení imunity a lepší trávení

Zapomeňte na drahé doplňky stravy a zázračné pilulky. Ten nejlepší osobní trenér pro vaši imunitu se možná skrývá ve vaší lednici. Řeč je o...

Zapomeňte na výčitky. Obyčejný trik udělá z chleba lepší potravinu

Chléb má pověst nepřítele zdravé výživy, ale co když ho obyčejné zmrazení dokáže proměnit v lepší potravinu? Výzkumy naznačují, že teplota mění jeho strukturu...

Prosté jídlo s noblesou: francouzské škvarky, které si získaly svět

Na první pohled vypadají skromně - pár kousků masa, trochu sádla a pár bylinek. Ale právě v té jednoduchosti se skrývá kouzlo. Francouzské delikatesy...

Jak správně krmit kočku, která je vybíravá a nic jí nechutná?

Kočky jsou známé svou vybíravostí v jídle a někdy dokážou své majitele pěkně potrápit. Na rozdíl od psů, kteří jsou většinou schopni spořádat prakticky...

Zklamání po svatbě. Když papír nestačí na záchranu vztahu

Žili spolu deset let, pak se vzali a po čtyřech měsících přišel rozvod. Proč je první rok manželství paradoxně nejtěžší, i když už partneři...

Každý jsme originál: Podle kterých znaků poznáte, že jste opravdu výjimeční?

Na světě neexistují dva naprosto stejní lidé. Každý z nás má něco, co ho odlišuje od ostatních, ať už je to způsob myšlení, pohled...

Průkopnice OnlyFans Valérie Holáková: Vydělala jsem miliony, chci být psycholožkou

Je průkopnicí OnlyFans v Česku, její matka řídí školu a ona sama chce být psycholožkou. Valérie Holáková známá jako Xholakys v Show Jana Krause...

Hry s vaší myslí. Sedm taktik, kterými vás manipulátor dostane na dno

Nejprve přijde zmatek, pak snaha přizpůsobit se a nakonec beznaděj. Než vůbec získáte podezření, že žijete s manipulátorem, často už jste po uši ponořeni...

Muž pod tlakem: proč se uzavírá a co s tím může udělat partnerka

Na první pohled to možná nevypadá, ale i muži mají svoje těžké chvíle. Společnost od nich čeká sílu, výkonnost, úspěch a dokonalou kontrolu nad...

Kim Kardashianová promluvila o tetování své 12leté dcery: Nikdy jí tu kreativitu nevezmu

Falešné tetování na obličeji, piercing v nose a černé grillz. Dvanáctiletá North Westová svým vzhledem na TikToku vyvolala bouři a její matka Kim Kardashianová...

Svatomartinská vína 2025

Každý rok 11. listopadu netrpělivě vyhlížíme svatého Martina, který by měl podle tradice dorazit na bílém koni a symbolicky přinést první sníh. Pro vinaře...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3