Letošní úroda jablek je mimořádně štědrá a přímo vybízí k tomu, abychom provoněli domov vůní skořice a karamelu. Pakliže vás již omrzelo zdlouhavé tahání těsta na štrúdl, vyzkoušejte tento jednoduchý koláč, jenž v sobě snoubí sladkokyselá jablka, křehké těsto a máslovou drobenku.
Suroviny pro podzimní kouzlo
Tento recept je důkazem, že i z pár základních surovin lze vykouzlit delikatesu. Nejtěžší částí přípravy je paradoxně jen krájení jablek.
Na náplň:
- 6 středních jablek nakrájených na kostky
- 80 g cukru krupice
- 30 g másla
- 2 sáčky skořicového cukru
Na těsto:
- 1 vejce
- 80 g cukru krupice
- 100 g rozpuštěného a zchlazeného másla
- 100 g polohrubé mouky
- 1 lžíce kypřicího prášku
Na drobenku:
- 90 g polohrubé mouky
- 40 g cukru krupice
- 40 g másla
Karamelové srdce koláče
Tajemství bohaté chuti tohoto koláče tkví v přípravě náplně. V hrnci na mírném ohni zvolna rozpouštějte cukr krupici, dokud se nevytvoří světlý karamel. Poté přidejte máslo a nechte jej za stálého míchání rozpustit.
Do tohoto voňavého základu vsypte na kostky nakrájená jablka, přidejte skořicový cukr a vše zlehka promíchejte. Nechte zhruba tři minuty povařit, aby jablka mírně změkla a nasála karamelovou chuť. Následně odstavte a nechte směs vychladnout.
Křehké objetí těsta a drobenky
Mezitím co jablka chladnou, připravte si těsto a drobenku. V míse nejprve důkladně rozmíchejte vejce s cukrem. Přilijte rozpuštěné a vychladlé máslo a nakonec po částech zapracujte mouku smíchanou s kypřicím práškem, až vznikne hutnější, vláčné těsto.
Drobenku vytvoříte jednoduchým promnutím mouky, cukru a másla mezi prsty, dokud se nespojí v malé žmolky.
(Oblíbená) cesta do zlatova
Kulatou koláčovou formu o průměru 24 centimetrů vymažte a vysypte. Těsto do ní rovnoměrně vtlačte na dno i do stran. Na takto připravený korpus navrstvěte vychladlou jablečnou směs a vše hustě posypte připravenou drobenkou.
Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte přibližně 30 minut, dokud povrch nezezlátne. Pro obměnu můžete do jablek přidat nasekané ořechy či rozinky, nebo hotový koláč posypat mandlovými lupínky.
Zdroj foto: Pixabay