Vanilkový cheesecake, který se vždycky povede: jemný, voňavý a s křehkým základem

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Je jen málo dezertů, které chutnají tak skvěle jako vanilkový cheesecake. Je krémový, vláčný a voní po másle a vanilce tak, že se vám sbíhají sliny už při pečení. A co je nejlepší? Dá se doladit podle sezony – v zimě třeba horkou jahodovou omáčkou, v létě čerstvými malinami nebo borůvkami. A pokud máte po ruce pár hrušek naložených v rumu, zkuste je přidat navrch – to je kombinace, která chytí za srdce i ty největší gurmány.

Cheesecake je nejen u nás velmi oblíbený. Existuje spoustu variant, jak si ho můžete připravit i doma. Ať už ty ve formě dortu, nebo třeba ty které se servírují do sklenic. My se dnes zaměříme na vanilkový. Základem je korpus ze sušenek. Jak na to?

Ingredience: 150 g máslových sušenek, 2 lžíce krupicového cukru, 70 g měkkého másla

Troubu předehřejte na 200 °C. Sušenky rozdrťte úplně najemno – ideálně v mixéru, ale klidně i v sáčku pomocí válečku. Přidejte cukr a máslo, krátce promixujte a vzniklou směs důkladně vmáčkněte do dortové formy vyložené pečicím papírem. Pomůže vám sklenička s těžším dnem – povrch bude krásně rovný.

Kdo má rád výraznější okraj, může jím oblepit i stěny formy. Korpus vložte do trouby a předpékejte zhruba 8 minut, dokud lehce nezezlátne.

Krémová náplň s vůní vanilky

Samozřejmě u cheesecaku je alfou a omegou náplň, která se, jak už ostatně napovídá název, vyrábí z krémového sýru. Co dále budete potřebovat?

Ingredience: 400 g cream cheese (např. Philadelphia, Lučina apod.), 100 g zakysané smetany, 70 g cukru krupice, 2 vejce, 1 vanilkový lusk

V misce smíchejte cream cheese se zakysanou smetanou a cukrem. Šlehejte pomalu – cílem není nadýchaná pěna, ale hladký, jemný krém. Přidávejte vejce jedno po druhém a vždy počkejte, až se první úplně zapracuje.

Nakonec přidejte vanilku – rozřízněte lusk, vyškrábněte semínka a vmíchejte je do směsi. Díky nim bude cheesecake vonět přesně tak, jak má – po opravdové vanilce, ne po aroma.

Dokonalé pečení bez prasklin

Troubu ztlumte na 150 °C. Náplň nalijte na předpečený korpus a povrch uhlaďte stěrkou. Aby se koláč při pečení nerozpraskal, vložte na dno trouby malou nádobu s vodou – vytvoří se pára, která udrží povrch vláčný.

Pečte asi 40 minut, dokud není náplň pevná a zlatavá po okrajích. Poté troubu vypněte a cheesecake nechte uvnitř ještě pár minut dojít.

Trpělivost se vyplatí

Nechte dort úplně vychladnout, poté ho přesuňte na dvě hodiny do lednice. Díky tomu zpevní a při krájení bude mít krásně čisté řezy. Před podáváním ozdobte ovocem, přelijte omáčkou nebo jen lehce poprašte moučkovým cukrem.

Vanilkový cheesecake patří mezi dezerty, které nepotřebují žádné efektní ozdoby – jeho kouzlo je v jednoduchosti. Ať už ho servírujete s horkým čajem nebo sklenkou vína, zaručeně zvedne náladu i po tom nejnáročnějším dni.

Zdroj: Unsplash

Reklama

Doporučujeme

Seznamte se s obnovenou řadou péče o pleťageLOC Tru Face od Nu Skin

Péče o pleť pro zralou pleť, která je navržena speciálně k řešení viditelných známek stárnutí. Nu Skin, globální lídr v oblasti krásy a wellness,...

Lékař varuje před třemi největšími zabijáky, kouření je podle něj absolutně nejhorší

„Je to bezpochyby jediná nejhorší věc, kterou můžete pro své tělo udělat,“ varuje lékař Jeremy London. Ve svém videu na platformě YouTube označil kouření...

Útěk před depresí a stárnutím. Skutečné důvody nevěry jsou hlubší, než si myslíte

Není to jen o sexu. Podle londýnské psychoanalytičky Juliet Rosenfeldové jsou skutečné důvody, proč muži podvádějí, mnohem hlubší a komplexnější. Kořeny nevěry prý často...

Brambory hotové raz dva: jednoduchý trik, který vám ušetří čas i energii

Brambory patří k jídlům, bez kterých si českou kuchyni snad ani neumíme představit. K obědu, večeři, v salátu i jako příloha - prostě je...

Nádech s vůní JUSTu: Oblíbené bylinné výrobky v jednom balíčku

Tradiční švýcarská kosmetika JUST, proslulá originálními bylinnými výrobky, představuje exkluzivní limitovanou kolekci Nádech s vůní JUSTu. Ta spojuje nejprodávanější produkty – Eucasol, Alpský bylinný...

Ochrana, kterou máte v lednici. Jak pár lžic kvašeného zelí denně nakopne vaši imunitu

Zapomeňte na drahé doplňky stravy a zázračné pilulky. Ten nejlepší osobní trenér pro vaši imunitu se možná skrývá ve vaší lednici. Řeč je o...

Dřív panenka, teď duch. Fanoušci se bojí o Arianu Grande, hubenost prý přehnala

„Vypadá mladě, ale je téměř průhledná, jako duch,“ napsal jeden z fanoušků v reakci na nové fotografie zpěvačky Ariany Grande. Zákulisní snímky z natáčení...

INTIMITY FESTIVAL otevírá dveře do světa naplněné intimity

Grand hotel International v Praze ve dnech 14. a 15. listopadu 2025 přivítá ve svých zdech již 2. ročník Intimity festivalu – barvité přehlídky...

Nevyhazujte staré marmelády! Využijte je chytře a stylově

Zavařovací sezona je už za námi, možná jste ale během ní zjistili, že máte doma ještě sklenice z minulého léta či dokonce starší. Barva...

Zdravé a chutné mlsání na Mikuláše: Vyhrajte balíček plný dobrot od značky Hamánek

Návštěva Mikuláše, čerta a anděla patří v tuzemsku mezi nejoblíbenější předvánoční tradice. Většina dětí se na kouzelnou trojici těší už týdny dopředu, především pak...

Citlivá pleť a sychravé počasí: Jak ji chránit a podpořit její přirozenou obranyschopnost

Podzim a začátek zimy jsou krásné, ale pro naši pokožku představují náročné období. Chlad, vítr, vlhkost a přechody z tepla do zimy mohou citlivou...

12 receptů, jak zpracovat přebytek cuket: Od guláše přes pizzu až po chipsy

Zahrada vám opět nadělila úrodu cuket, jež se zdá být nekonečná, a vám dochází nápady? Nezoufejte. Tato nenápadná zelenina je ve skutečnosti kulinářským chameleónem,...

Teplo domova bez úspor. Jak získat čtvrt milionu na zateplení, i když nemáte ani korunu

Stát vám dá až čtvrt milionu korun na zateplení, a to ještě dříve, než kopnete do země. Program Nová zelená úsporám Light prošel zásadním...

Lesklá, čistá a bez zápachu: Jak na rychlovarnou konvici, aby vám káva chutnala jako z kavárny

Rychlovarná konvice patří k těm spotřebičům, bez kterých si kuchyň jen těžko představíme. Stačí nalít vodu, stisknout páčku a za pár vteřin už slyšíte...

Jakub Trpiš pokřtil svou knihu DUŠE v den, kdy se duševní zdraví stává celosvětovou prioritou

Večer plný emocí se nesl ve znamení naděje. V symbolický den, na Světový den duševního zdraví v ostravském Klubu Atlantik, křtil spisovatel Jakub Trpiš...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3