Vanilkové rohlíčky, linecké i perníčky zůstávají neotřesitelným symbolem českých Vánoc. Podle aktuálního průzkumu značky 4SLIM se v drtivé většině českých domácností peče vlastní vánoční cukroví, přičemž více než dvě třetiny rodin připravují tři a více druhů. Výsledky průzkumu zároveň ukazují, že tradiční recepty už nejsou pro Čechy jedinou volbou. Téměř polovina respondentů (46 %) dává sice přednost klasice, ale občas zkouší už i něco nového, zejména co do zdravějších surovin. Každý čtvrtý Čech se tak sice stále drží osvědčených rodinných postupů, část z nás už ale s pečením rádo experimentuje, a letos dokonce plánuje vyzkoušet odlehčenější varianty cukroví.
Přípravy vánočního cukroví se pomalu blíží, a proto si česká značka 4SLIM, která na tuzemský trh dodává produkty pro zdravější životní styl, realizovala průzkum[i] mapující trendy v přípravě svátečních mini sladkostí. Výsledky mimo jiné ukázaly, že v otázce vánočního cukroví Češi čím dál častěji hledají rovnováhu mezi chutí, tradicí, ale také zdravím. Nebrání se proto využíváním zdravějších surovin, které nabízejí nejrůznější benefity. Nejčastějším důvodem, proč lidé uvažují o zdravějších surovinových alternativách, je péče o vlastní zdraví (39 %) a rodinnou kondici (17 %).
Cukru o Vánocích přibývá a svědomí se (ne)hlásí
Na druhou stranu z průzkumu značky 4SLIM vyplynulo, že právě Vánoce jsou pro většinu Čechů obdobím, kdy si dopřávají sladké dobroty bez větších výčitek. Dokonce tři čtvrtiny z nás během svátků zvýší svou spotřebu cukru – polovina jen mírně, čtvrtina ale výrazně. Během adventu se tak v českých domácnostech spotřebují doslova kilogramy cukru, konkrétně 42 % dotazovaných nakupuje 1–2 kilogramy, 30 % spotřebuje při pečení 2–3 kilogramy a téměř pětina (18 %) dokonce více než tři kilogramy cukru.
Dobrou zprávou ale je, že stále více lidí se snaží si spotřebu cukru hlídat. Více než třetina domácností cukr omezuje nebo hledá cesty, jak ho alespoň částečně nahradit přírodnějšími variantami. Dokonce téměř polovina (48 %) účastníků průzkumu by byla při vánočním pečení ochotna nahradit klasický cukr přírodním sladidlem, například čekankovým sirupem, který je navíc přirozeným zdrojem vlákniny a má výrazně nižší obsah kalorií. „České domácnosti si své vánoční recepty střeží a často si je předávají z generace na generaci. Cílem značky 4SLIM není tyto tradice měnit, ale dát jim nový a zdravější rozměr. Čekankový sirup je přirozenou alternativou, která zachovává chuť a přináší až o 45 % méně kalorií než cukr,“ uvádí Břetislav Koláček, marketingový manažer společnosti Kaumy Czechia, do jejíhož portfolia patří i značka 4SLIM.
Trendující suroviny
Zdravější přístup k vánočnímu pečení už totiž dávno neznamená vzdát se chuti. Podle průzkumu značky 4SLIM zhruba desetina Čechů při pečení volí špaldovou, celozrnnou nebo bezlepkovou mouku. Mnozí také sahají po rostlinných tucích nebo jogurtu místo másla a klasický cukr nahrazují čekankovým sirupem, stévií či erythritolem. Podle průzkumu 4SLIM téměř polovina lidí (46 %) peče tradičně, ale občas zkouší i nové recepty. Někteří například své vánoční recepty obohacují o vlákninu v podobě chia semínek, psyllia nebo ovesných vloček. Většina českých domácností tak sice stále spoléhá na klasické suroviny, ale trend modernějších a vyváženějších receptů je zřetelný a každým rokem posiluje.
Cílem značky 4SLIM je především edukace. Ukázat, že moderní suroviny jako například čekankový sirup mohou být součástí klasických receptů, bez ztráty chuti a kouzla Vánoc.

Čekankový sirup 4SLIM je skvělou alternativou cukru, obzvlášť při vánočním pečení. Díky přirozené sladkosti a nízkému glykemickému indexu perfektně nahradí cukr v těstě na linecké, perníčky i další tradiční české recepty. Je vyrobený z kořene čekanky, bohatý na vlákninu (inulin) a podporuje zdravé trávení. Navíc se hodí nejen do cukroví, ale například i do jogurtu, kaše či smoothie při rodinných svátečních snídaních.
Džemy 4SLIM jsou vyrobené ze 100 % ovoce, bez přidaného cukru, sladidel, barviv a konzervantů. Skvěle se hodí k vánočnímu cukroví, na snídaňové pečivo, do dezertů nebo jako chutný a zdravý dárek pro vaše blízké. Díky dlouhé trvanlivosti si jejich chuť můžete dopřát nejen o svátcích, ale po celý rok.

[i] Průzkum byl realizován přes platformu Instant Research, v říjnu 2025, na vzorku 500 respondentů.
