Chystáte se do centra Prahy? Máme TIPY kam si skočit na něco dobrýho

Sdílet článek

Reklama
Reklama

To, co je pro Londýňany Trafalgar Square, Newyorčany Broadway nebo Pátá Avenue či pro Rusy Rudé náměstí, je pro Pražany, ale i všechny Čechy Václavské náměstí. Václavák je symbolem hlavního města i celé země už více než 200 let. Přirozené obchodní i zábavní centrum Prahy proslulo již na přelomu 19. a 20. století. Kdykoliv šly dějiny této země Prahou, vždy se alespoň z části dotkly Václavského náměstí. A nejenom dějiny. Řada setkání se uskutečňuje právě pod ocasem koně svatého Václava. O tom, že je pak kam vyrazit za kulinářským zážitkem, svědčí množství restaurací a kaváren. Pokud jich není nejvíce na jednom náměstí v Evropě, pak je jich rozhodně skutečně hodně.

Nejlahodnější italské espresso návštěvníkům Václaváku beze sporu nabídne jen kousíček od náměstí prodejna Italské speciality v Opletalově ulici, nejlepší plzeňské pivo z tanku točí Bredovský dvůr v ulici Politických vězňů. Milovníky exotické kuchyně nadchne vietnamské bistro v pasáži Jalta nebo turecký Istanbul kebab v Opletalově ulici. Světozor osvěží svými četnými druhy výborné zmrzliny, vychutnat si ji lze ve Františkánské zahradě, kde je i dětské hřiště s fontánkou. Zahrádka U Pinkasů nabídne pak gotické klima u klášterní zdi a hotel Adria molekulární kuchyni. Na ty, kdo nechtějí být rušeni, čekají Pražské židle na Jungmannově náměstí, kam je dobré zavítat například s bagetou z obchodu delikates Gran Moravia na rohu Václaváku a ulice Ve Smečkách. Pravou vietnamskou kávu lze ochutnat v Tonkinkafé, domácí jídla v rámci polední nabídky nabízí restaurace Husinec v Mezibranské, navíc mají velikou zahrádku. Dobře skrytá v pasáži Paláce Fénix je divadelní kavárna Studia DVA. O kousek níže ve Štěpánské ulici na konci Štěpánské pasáže je nedávno otevřený úžasný prostor
s názvem Swim. Možností a zajímavých míst nabízí Václavák přehršel, stačí vědět, kam jít.

  U Pinkasů

„Léto je tady. A protože náš spolek rád a často poukazuje na to, že Václavské náměstí stojí nejenom za návštěvu, ale i za trochu času tady pobýt, přicházíme s tipy nás místních, kam jít na skvělý oběd, kafe, zmrzlinu nebo nákup sýrů a delikates. Například v obchodě Gran Moravia nabízí bohatou paletu českých sýrů a mléčných výrobků z vlastní produkce litovelské sýrárny. Skočte na kafe do Oliver´s Coffee Cup v Domě módy a pozorujte svět z nadhledu patra, když budete mít štěstí, můžete na zahrádce ve Styl a Interiér kousek od Světozoru zahlédnout opravdického strakapouda nebo vezměte děti na zmrzlinu do Světozoru ve Vodičkově a pak s nimi běžte na hřiště do Františkánské zahrady. Stačí projít pasáží. Odtud je to už skutečně přes zeď do restaurace
U Pinkasů na jejich zahrádku. Tady je posezení v horkých letních dnes skutečně prvotřídní. Jak oni sami říkají, honosí se letní zahrádkou s gotickou klimatizací, jelikož zahrádka je doslova vmáčknutá mezi dvěma gotickými domy, z nichž jeden je chrám panny Marie Sněžné.

Nejlahodnější italské espresso návštěvníkům Václaváku beze sporu nabídne jen kousíček od náměstí prodejna Italské speciality v Opletalově ulici, dáte si ho na stojáka přímo v prodejně, ale nebudete litovat, navíc si k tomu můžete hned nějakou tu specialitku koupit, třeba skvělé vážené nakládané artyčoky. Hned naproti přes ulici v Tonkinkafé si můžete dát fantastickou voňavou a silnou pro změnu vietnamskou kávu a posedět si přitom venku na výkladci pozorujíce cvrkot, teď v horku doporučujeme její chlazenou variantu s ledem a mlékem namísto slazeného Salka. Podle nás jedna z nejlepších tankových Plzní se točí v Bredovském dvoře v ulici Politických vězňů.

 Bredovský dvůr

Milovníky exotické kuchyně nadchne třeba vietnamské bistro s domácím jídlem na konci pasáže Jalta, kde se lze najíst rychle a levně. Další perlou lokality milovanou místními je turecký Istanbul kebab v Opletalově ulici s famózní autentickou tureckou kuchyní, která se nikdy nepotkala s jinými než zaručeně čerstvými surovinami
a jedinými dochucovadly v celém procesu výroby jídla jsou čerstvé koření, bylinky, sůl a pepř, prostě zcela bez umělých přípravků, jejich kebabu nebo kuřecímu stehnu pečenému na bramborách s rajčaty zkrátka neodoláte.

Skvělá domácí jídla v rámci polední nabídky najdete také v restauraci Husinec v Mezibranské, navíc mají velikou zahrádku. Dobře skrytá v pasáži Paláce Fénix je báječná divadelní kavárna Studia DVA, jejich nabídka jídel, která zahrnuje i denní polední menu je komplet bezlepková, všechno je domácí kuchyně s láskou připravená, doporučujeme jejich sladké dezerty také bez lepku a snídaňové palačinky. Jako tajný tip sdělujeme, že se zde denně dá potkat celkem značný počet velmi slavných herců, zvláště v období zkoušek v divadle, a to někdy
i v kostýmech. Podporují zde i projekt Otoč kelímek, vratné kelímky na kávu na zálohu. O kousek níže ve Štěpánské ulici na konci Štěpánské pasáže je nedávno otevřený úžasný prostor s názvem Swim, fantasticky vaří, podávají snídaně, obědy i večeře, drinky, kávu a mají i hudební klub, který vypadá jako bazén, odtud taky název Swim. 

V cukrárně Saint Tropez, která má tradici od 30. let minulého století a najdete ji v pasáži U Nováků, když projdete Lucernou směrem k Jámě, si můžete pochutnat na jejich vyhlášených dortech a dezertech, nejen těch francouzských, ale i klasických českých, třeba věneček nebo větrník. Když si koupíte jeden nebo dva kousky domů, naprosto originálně Vám je zabalí do krásné pyramidy na poutko na ruku,“ říká Monika Vlková, projektová manažerka Sdružení Nového Města pražského.

 Cukrárna St. Stropez

Sdružení Nového Města pražského se snaží být u významných rozhodnutí politiků i úředníků na radnici tak, aby osud jednoho z nejvýznamnějších náměstí Čech byl kontinuální. A aby toto místo nebylo spojováno pouze s politickými demonstracemi. Naopak, aby bylo spojováno s jeho cílenou návštěvou. Ať už díky Národnímu muzeu, řadě divadel  a obchodů nebo právě kvůli zážitku z dobrého jídla.  

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...
Reklama
Reklama