Kurkumové ghí: elixír zdraví, který vám zpestří vaření!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

„Kurkuma i ghí, neboli přepuštěné máslo, mají společných hned několik věcí: obě se používají po celá staletí, zejména v Indii a v původní indické medicíně ajurvédě. A obě mají velmi pozitivní přínos pro naše zdraví,“ říká Andrea Dostálová, zakladatelka společnosti České ghíčko, která se rozhodla obě tyto suroviny propojit v jedinou – v kurkumové ghí.

Kurkumě se v Indii dokonce přezdívalo koření života a mistři ajurvédy prý dokážou vyjmenovat více než 150 účinků, které má na naše zdraví – například zlepšuje trávení, posiluje imunitní systém, pomáhá od vysokého tlaku, respiračních nemocí, reguluje hladinu cholesterolu, ulevuje od bolestí kloubů… Je silným antioxidantem, působí proti parazitům a také je považována za nejsilnější přírodní protizánětlivou látku. A v kombinaci
s přepuštěným máslem pak kurkuma získává ještě na dalších kvalitách…

 

Přepuštěná superpotravina

Ghí je čistý máselný tuk vyrobený podle starodávné ajurvédské receptury. „Odpařením vody a oddělením mléčné bílkoviny získáváme čistý tuk obsahující celou řadu vitamínů, minerálů a antioxidantů. V Českém ghíčku toto nezpracované máslo odebíráme z Polabských mlékáren a přepouštíme ho ručně, stejně pak probíhá celá další jeho příprava až po plnění do skleniček. Díky svým vlastnostem a složení je ghí velmi dobře stravitelné, podporuje vstřebávání živin, má regenerační účinky, posiluje látkovou výměnu a obranyschopnost. Pro své účinky na zdraví je dnes řazeno mezi superpotraviny,“ vyjmenovává přednosti ghí Andrea Dostálová.

Ghí můžete použít v teplé kuchyni všude tam, kde byste dávali jakýkoliv jiný tuk. Místo oleje, másla, sádla…
Má vysoký bod zápalu, tudíž se nepřipaluje. Je výborné ke smažení, jako základ všech klasických pokrmů – polévek, omáček, a také zelenina dušená na ghí je bezkonkurenční! Lze jím zároveň nahradit všechny margaríny a máslo při pečení moučníků. I ve studené kuchyni má své místo, při alergii na mléčnou bílkovinu lze ghí namazat na pečivo, protože neobsahuje laktózu a je přirozeně bezlepkové.

Je libo kurkumu, chilli nebo levanduli?

Další výhodou ghí od Českého ghíčka je ovšem také to, že je vynikajícím vodičem pro účinky bylinek na náš organismus. „Právě to byl důvod, proč jsme se pustili do zkoumání bylinek, a začali je s naším ghí kombinovat. Kromě kurkumového dnes nabízíme chilli ghí (skutečně pikantní), levandulové (zklidní žaludek a lze jej použít
i zevně třeba při poštípání hmyzem), konopné nebo tajemně znějící ghí s konvičníkem, gotu kolou či
s eleuterokokem,“ uzavírá Andrea Dostálová a přidává vyzkoušený tip, jak kurkumové ghí použít: „Nakrájejte brambory, dejte na ně lžíci kurkumového ghíčka a dejte péct – budou křupavé a přitom lehce stravitelné!“

 

 

Kurkumové ghíčko

Má jemně oříškovou chuť, krásně žlutou barvu a bezpočet pozitivních účinků na naše zdraví. Můžete na něm dusit zeleninu, smažit vajíčka, polévat jím kaše, natřít tenkou vrstvu na chleba, omastit rýži, brambory, opéct na něm palačinku… Zkrátka ho využijete všude, kde potřebujete kvalitní tuk. Bylinné ghíčko – kurkuma v balení 220 ml koupíte na ww.ceskeghicko.cz za 155 Kč.

 

Zdroj a foto: www.ceskeghicko.cz

 

Reklama

Doporučujeme

Zdravé sladkosti: Letní dezerty, které hýčkají tělo i duši

Když ovoce zpívá na talíři, léto chutná ještě lépe. Jak si dopřát sladké bez výčitek? Objevte recepty, které spojují zdraví s radostí. Ovocné symfonie na...

Největší pasti na bakterie u vás doma. Na tyhle věci raději sahejte s rozmyslem

Možná si myslíte, že největší semeniště bacilů je vaše toaleta. Jenže opak je pravdou. Koupelnu většina z nás pravidelně čistí, zatímco jiné předměty bereme...

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Šikland uzavře léto velkolepou derniérou – akční divadla, poslední ohňová show a netradičně i móda

Tradiční derniéra v největším přírodním zábavním parku v Česku Šikland se letos ponese ve výjimečném duchu. Poslední prázdninový víkend, 30. a 31. srpna, nabídne Šikland to nejlepší...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Venku léto, uvnitř zima: jak si s touhle kombinací poradit, a přitom být stylová?

Léto nás, co do výběru outfitu, umí pěkně potrápit. Zvlášť, chodíte-li do kanceláře. Ráno po cestě se pečete v halence jako v sauně, a pak vás...

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...
Reklama
Reklama