Zařaďte do svého jídelníčku teplé snídaně

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

Je totiž potřeba, abyste na začátek dne zařadili teplé snídaně, které nastartují tělo, metabolismus, a dokonce pomáhají i v boji proti obezitě. Vše, co pro takovou snídani potřebujete, jsou ovesné vločky a vaše oblíbené ingredience.

Uvařte si teplou snídani

Teplá snídaně zahřeje a rozproudí krev. Tělu dělá zkrátka dobře. Ideálně totiž nastartuje metabolismus a vede k posílení sleziny, která je zodpovědná za správné trávení. A protože slezina je orgán, který miluje teplo, zkuste alespoň párkrát týdně věnovat čas přípravě teplých snídaní. Ideální snídaní je ovesná kaše z vloček, která podporuje ztrátu hmotnosti a zachovává optimální hladinu cholesterolu. Český výrobce Emco nabízí v této kategorii ovesné vločky jemné a ovesné vločky jemné s vlákninou, které se skvěle hodí pro přípravu různých druhů kaší. Nestíháte? Sáhněte po předpřipravené Super kaši, která je bohatá na rostlinný protein a superpotraviny. Pro milovníky slaných snídaní je ideální např. omeleta s tepelně upravenou zeleninou. Syrová zelenina je totiž hůře stravitelná, a navíc ochlazuje organismus.

Zažeňte žízeň teplým nápojem

Ačkoliv je tělo po prospané noci odpočaté, je také vyhládlé, dehydrované a potřebuje pořádně nastartovat. První, co ráno uděláte, je že se napijete vody. Pozor, i nápoj by měl být teplý, ideálně aby měl alespoň 37°C. Naše tělo totiž musí vynaložit spoustu energie, aby studenou vodu ohřálo a teprve potom ji může poslat dál do zažívacího a krevního oběhu. Nejen, že pití studené vody brzdí hydrataci, ale zároveň tak tělo i vyčerpává. Co tedy ideálně pít? Zapomeňte na kávu a černý čaj, které tělo dehydratují a sáhněte raději po kvalitním sypaném ovocném čaji.

Skoncujte s výmluvami

Ne nadarmo se říká, že ráno dělá den. Snídaně má naše tělo nastartovat a připravit na vše, co ho za den čeká. Že nemáte po ránu chuť k jídlu? Pravděpodobně vám tento návyk nikdo nevštípil. Ale nebojte, i snídat se dá naučit, stačí si jen navyknout pár rituálů. Především nevynechávejte večeři – tělo by nemělo hladovět déle, než 10 hodin, přičemž minimálně 6 hodin by mělo spát. Po probuzení bude tělo vyhládlé, tudíž připravené jíst. Vypozorujte, v kterou ranní hodinu se dokážete k jídlu přemluvit (nejpozději však po příchodu do práce) a každý následující den posuňte tento čas o 10 minut dříve. Tělo si na rituál zvykne a zanedlouho vás bude o snídani dokonce samo prosit. Ani tak se nepřemluvíte po ránu nic žvýkat? Vsaďte na čerstvé nápoje z ovoce a zeleniny. Nezapomeňte je však ředit vodou kvůli vysokému obsahu přirozeně se vyskytujícího cukru. 

Tip na teplou snídani:

Ovesná kaše s pečenými hruškami podle foodblogerky Aleny Kolaříkové z blogu Bohyně kuchyně

Ingredience:

  • 100 g jemných ovesných vloček Emco
  • 250 ml hrnku mléka nebo vody
  • 4 lžíce strouhaného kokosu
  • 1 velkou hrušku
  • 5 lžic kokosového cukru
  • Vrchovatou hrst loupaných mandlí

Postup:

  1. Hrušku upečte, ideálně den předem. Rozpulte ji, položte do pekáčku, podlijte půl deci vody a posypejte dvěma lžícemi kokosového cukru. Přikryjte víkem a dejte péct zhruba na 40 minut do trouby vyhřáté na 200 °C.
  2. Do hrnce nasypete jemné vločky a kokos. Opražte nasucho, až kokos začne pěkně vonět. Z opražené směsi si dejte bokem 4 lžíce na finální posypání kaše.
  3. Zbytek zalijte mlékem a ochuťte zbylým kokosovým cukrem. Promíchejte, vařte asi 2 minuty na při mírné teplotě a plotnu úplně vypněte. Na suché pánvičce opražte nasekané mandle.
  4. Hotovou kaši dejte do misky, nahoru hrušku, ze které jste lžící lehce vydlábli jadřinec. Posypejte křupavými vločkami a opraženými mandlemi. Zalijte sladkou šťávou, která se vypekla z hrušek.

Tip na závěr: Můžete ještě zakápnout trochou javorového sirupu a posypat nastrouhanou čokoládou.

 

Višňovo-maková ovesná kaše s pekanovými ořechy podle foodblogerky Inny Valoushkové z blogu Garden and Kitchen

Ingredience:

  • 100 g jemných ovesných vloček Emco
  • 400-500 ml mléka
  • 200 g mražených nebo čerstvých višní
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce mletého máku
  • 1 lžička másla
  • 4 kostičky hořké čokolády
  • 5-6 pekanových ořechů

Postup:

  1. V hrnci smíchejte jemné ovesné vločky s mlékem a nechte 5 ž 10 minut stát. Poté přiveďte k varu, sporák vypněte a nechte dojít.
  2. Mezitím dejte višně do rendlíku a spolu s mákem krátce povařte.
  3. Poté do vloček přidejte mletý mák s višněmi, med a vše zamíchejte. Přisypte nasekanou čokoládu a pekanové ořechy.

Tip na závěr:  Místo pekanových ořechů můžete použít vlašské nebo lískové oříšky. Med můžete případně nahradit javorovým sirupem nebo sirupem z agáve.

 

Produktový tip: Super kaše

Nestíháte si ráno připravit vlastní kaši z ovesných vloček? Vsaďte na Super kaše od Emca, které jsou plné ovoce a superpotravin. Hodnotnou snídani, která o studeném ránu zahřeje, připravíte během chvilky. Super kaše mají bohatou chuť, jednoduché složení a recepturu bez mléka. Proteinové varianty navíc obsahují protein rostlinného původu. Varianta Super kaše s chia semínky obsahuje omega—mastné kyseliny, které prospívají našemu srdci.

  

3 x 55 g za MOC 49,90 Kč

 

 

 

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Největší pasti na bakterie u vás doma. Na tyhle věci raději sahejte s rozmyslem

Možná si myslíte, že největší semeniště bacilů je vaše toaleta. Jenže opak je pravdou. Koupelnu většina z nás pravidelně čistí, zatímco jiné předměty bereme...

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...
Reklama
Reklama