Skladování bylinek a koření

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

Výběr koření

Koření nebo bylinky kupujte nejlépe čerstvé a nedrcené. Při nákupu si všímejte zejména data spotřeby,
ale u kořenících směsí také toho, co obsahují. Vyhněte se těm, které obsahují příliš soli nebo glutamátu sodného, a sáhněte raději po těch s označením bio. To by mělo zaručit, že v balení jsou byliny bez chemických úprav a sušené při teplotě maximálně 45 ºC, kdy zůstávají zachovány všechny cenné látky. Obchodní balení, ve kterém se koření prodává, je určené na cestu od výrobce k zákazníkovi a další skladování se v něm nedoporučuje. Kupujete-li koření rovnou ve skleničkách, přesvědčte se, zda jsou vzduchotěsně uzavřené.

POUŽITÍ

Koření a bylinky zvýrazňují chuť jídla, podporují tvorbu slin a trávicích šťáv, dezinfikují zažívací trakt, přispívají
k dobré peristaltice střev a zrychlují metabolismus. Obecně platí, že koření by se mělo do pokrmů přidávat až v druhé půlce vaření, některé specifické druhy koření (např. kari) a čerstvé bylinky dokonce těsně před dokončením jídla. Pokud použijete více než tři druhy koření do jednoho pokrmu, mohou se jednotlivé chutě přebíjet a rušit. Výjimku tvoří snad jen indická kuchyně, která je na kontrastech mnoha chutí a vůní založená.

Skladování koření

Chcete-li zachovat chuťové vlastnosti a kvalitu koření, je třeba dodržovat při skladování jistá pravidla. Nejvíce škodí vlhko, světlo a teplo. Pro uchovávání koření a bylin je tedy ideální temné a suché místo s maximálně pokojovou teplotou. Nádoby na koření vybírejte nejlépe skleněné, neboť sklo vydrží i dlouhodobý kontakt
s agresivními silicemi, jež některé druhy koření (hřebíček, zázvor) obsahují. Přestože čiré sklo usnadňuje orientaci při používání koření, tmavé sklo, které propouští jen velmi málo světla, je pro skladování lepší. Uzávěr nádobky musí dobře těsnit. Kořenky se často umisťují poblíž varné desky nebo přímo nad ní, což je špatně. Tam jsou totiž vystaveny vyšším teplotám i vlhkosti vznikající při vaření. Kvůli tomu mohou ztrácet aroma i chuť, přejímat pachy z vaření nebo dokonce plesnivět. Pro kořenky najděte místo, kde budou po ruce, ale zároveň chráněny před nepříznivými vlivy.

Pamatujte také, že mleté koření vydrží v kořence půl roku až rok, celé (nedrcené) 3 až 5 let. Pro to je výhodnější kupovat celé koření a bezprostředně před použitím ho namlít v mlýnku na koření nebo rozdrtit v hmoždíři. Zatímco mlýnek se používá většinou pro jeden druh koření (nejčastěji pepř), v hmoždíři můžete najednou drtit celé kořenicí směsi, nebo dokonce připravovat pasty (například s česnekem), zálivky a marinády (s přidáním oleje).

 

Hmoždíř slaví velkolepý návrat

Toto kuchyňské náčiní má svůj prapůvod ve dvou kamenech, mezi nimiž naši předkové rozmělňovali semena rostlin. Spodní kámen s prohlubní sloužil jako miska, druhý vypouklý drtil semena. Postupně se kameny opracovávaly tak, aby lépe vyhovovaly svému účelu a vzhledem se přiblížily misce s palicí. Hmoždíře se používaly na drcení obilí, koření i bylinek. Vyráběly se z kamene, kovů (bronzu, mosazi, mědi) a keramiky. Dnešní hmoždíře musejí být nejen funkční, ale také vzhledově dokonalé, neboť obvykle vystavené na viditelném místě zdobí interiér kuchyně. Jsou zkrátka praktickou pomůckou i dekorativním předmětem zároveň. otáčkám může pesto zkysnout.

 

Bazalkové pesto

2 svazky bazalky
30 g piniových oříšků
1 stroužek česneku
2 lžíce strouhaného parmazánu
50 ml kvalitního olivového oleje
hrubá sůl, trochu čerstvě mletého pepře

Příprava
Lístky bazalky otrháme ze stonků a oloupeme česnek. Spolu s piniovými jadérky vše rozdrtíme v hmoždíři, olej přiléváme postupně. Nakonec přimícháme sýr, osolíme a opepříme. K přípravě lze teoreticky použít také ruční mixér. My takový postup nedoporučujeme, neboť kvůli rychlým otáčkám může pesto zkysnout.

 

Zdroj: vseovareni.cz

 

 

Reklama

Doporučujeme

Proč je vejce superpotravinou: Vědci vyvrací mýty a šéfkuchaři odhalují triky

V nenápadné skořápce se skrývá dokonalý nutriční koktejl i nekonečný kulinářský potenciál. Obyčejné vejce je vправdě malým géniem, jehož hodnotu potvrzuje moderní věda a...

Průvodce pro seniory: Kde najít levnou nebo bezplatnou pomoc v domácnosti

Pomoc s úklidem, nákupem či osobní asistencí nemusí být pro seniory nedostupným luxusem. V České republice existuje celá síť organizací, které nabízejí podporu za...

Patříte k milovníkům nutelly? Zkuste si ji udělat doma

Nutella – legenda snídaňových stolů, dětských svačin i dospěláckých výpadů tzv. „tajně na lžičku, když se nikdo nedívá“. Ale co když vám řeknu, že...

Žhavá novinka sezóny – parfémy The Mania od Osmanyho Laffity

Víte, bez čeho se tento podzim 100% neobejdete? Bez nejnovějších parfémů The Mania od Asombroso, značky známého módního návrháře Osmanyho Laffity. The Mania je v...

Teplo domova nemusí být luxus. Drobné návyky, které vám ušetří tisíce

Topení patří k největším položkám v rodinném rozpočtu, přesto jím velká část českých domácností nevědomky plýtvá. Nejde přitom o technické poruchy, nýbrž o drobné...

Návrat ke kořenům. Objevte zapomenutou moudrost pro zdraví v chladných dnech

S příchodem chladných dnů saháme po drahých doplňcích stravy, avšak skutečný klíč k pevnému zdraví máme často na dosah a zdarma. Podzim je ideální...

Pavel Nový: Charismatický před kamerou, nekompromisní, když jde o soukromí

Některé dvojice o sobě dávají vědět na každém kroku, jiné si své štěstí schovávají za zavřené dveře. Herec Pavel Nový patří rozhodně do té...

Poklad letošního podzimu: křehký švestkový koláč

Sychravé dny doprovázené chladným počasím? To by jeden nejraději zůstal doma, zachumlaný v peřinách. Proč si ale toto období trochu nezpříjemnit? Listí hraje všemi odstíny...

Policie varuje před podvodnými SMS zprávami jménem České pošty, cílí hlavně na seniory

Vypadá jako oficiální zpráva od České pošty a hrozí, že váš balíček nebude doručen. Ve skutečnosti se však jedná o zákeřný podvod, jehož cílem...

Generace, jež šetří na chlebu, ale kupuje kabelky za tisíce… Co pohání posedlost luxusem?

Na účtu sotva zbývá na nájem, přesto na rameni visí ikonická kabelka za desítky tisíc. Fenomén mladých generací, jež utrácejí za luxus, který si...

Přestaňte se na sebe pořád zlobit. Laskavost k sobě je víc než disciplína

Určitě to znáte. Stačí drobná chyba, zapomenutý e-mail, rozbitý talíř nebo nedokončený úkol – a už se v hlavě spouští ten známý hlas: „No...

Voňavé objetí podzimu: Limitovaná edice DÝNĚ od Manufaktury

Sezóna spadaného listí, ranních mlh a teplého šálku dýňového latté přináší kromě nostalgie a klidu i voňavé rituály péče o tělo a duši. Podzimní...

Privátní vířivka s výhledem na Hrad a kosmetika Codage Paris: M Spa překoná vaše očekávání

Hotel Emblem, nacházející se jen pár kroků od Staroměstského náměstí, otevírá dveře všem milovníkům odpočinku a špičkové péče. Jeho lázeňské centrum M Spa není...

Více než čtvrt milionu řidičských průkazů letos končí, nejvíce se to týká Středočechů a seniorů

Více než čtvrt milionu Čechů letos čeká povinná výměna řidičského průkazu. Největší vlna se týká seniorů a řidičů ve Středočeském kraji. Zjistěte, jak si...

Tron: Ares otevírá novou dimenzi digitálního světa

Večer premiéry filmu Tron: Ares rozsvítil pražské kino IMAX futuristickým pulzem digitálního vesmíru. Premiéra nového sci-fi snímku Tron: Ares nabídla divákům podívanou, která posouvá...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3