Jak udit ryby: Tipy na dobrý lák a ověřené recepty

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Proč začít domácí uzení zrovna rybami?

Ryby se výborně hodí jako první prověrka domácí udírny. Bleskově je naložíte v závislosti na zvolené teplotě
i poměrně rychle vyudíte. Například při uzení pstruha stačí cca 8 hodin v láku a kolem 3 hodin v udírně. Už za 11 hodin tak můžete servírovat báječný hlavní chod.

Lák na ryby nevyžaduje speciální postup

Další výhodou je snadná příprava láku. Zatímco u červeného nebo drůbežího masa musíte vzhledem
k několikadenní až týdenní době nakládání dodržet několik pravidel, příprava láku na ryby je úplně jednoduchá. Ryba pobyde v láku jen pár hodin a nabízí se tu široký prostor pro fantazii.

Oblíbené druhy koření na ryby:

  • Pepř
  • Jalovec
  • Bobkový list
  • Česnek
  • Šalvěj
  • Petrželka

Výborné svěží chuti docílíte také přidáním citrusů nebo jejich kůry.

Jak připravit lák na ryby

Časem si sami vychytáte nejlepší poměry na míru své chuti.

„Osobně používám 60 g soli na 1 litr vody, ale to si každý musí vyzkoušet sám. Lososa raději nakládám na sucho do směsi soli a cukru v poměru 2:1. Jde o prakticky stejný postup jako pro marinovaného lososa gravlax,“ radí specialista na uzení Kamil Kaiser.

Do solného nálevu přidejte bylinky a koření podle chuti. Ryby naskládejte do větší čisté várnice nebo jiné nádoby, zalijte lákem a nechte cca 8 až 10 hodin odpočívat při teplotě do 12 stupňů Celsia – třeba ve sklepě.

Jak udit kapra a lososa?

K uzení se hodí téměř všechny druhy ryb.

„Kapra a pstruha dávám přes noc do láku a udím podle velikosti 3 až 4 hodiny – větší kusy kapra i 6. Na sucho naloženého lososa dávám na 8 až 12 hodin do studeného kouře,“ radí Kamil Kaiser.

Uzené ryby nejlépe chutnají čerstvé, ještě za tepla vytažené z udírny. Zbytky, které nesníte, rozložte na plech
a nechte vychladnout. Uchovávejte je nejlépe v lednici v dobře zavřené nádobě, ať zbytečně nenačichne zbytek potravin. Pak ji stačí kdykoli vytáhnout a ohřát v pekáči v troubě – nejlépe zabalenou do alobalu.

Recept: Uzený kapr s česnekem a tymiánem

Připravte si:

  • Cca 600 g chlazených filetů kapra, ideálně vykostěných
  • 150 až 200 g mořské soli
  • 6 stroužků česneku
  • Čerstvý tymián

Postup:

  1. Sůl rozpusťte ve 3 litrech vody. Dejte lák vychladit.
  2. Očistěte filet a zbavte ho šupin. Na takto připraveného kapra vymačkejte stroužky česneku a rovnoměrně ho rozprostřete. Posypejte natrhaným tymiánem.
  3. Filety ponořte do vychlazeného láku. Musí být celé ponořené. Nechte přes noc v lednici.
  4. Druhý den kapra opláchněte studenou vodou.
  5. Osušte a rozložte na udicí rošty.
  6. Roztopte udírnu na 70 až 80 stupňů a uďte do zlatova asi 3 hodiny.

Ryby ani maso vám nevoní? Zkuste doma uzené sýry nebo ořechy

Recepty s masem a rybami nejsou nic pro vás? Nevadí. I tak oceníte domácí udírnu. Uzené sýry a ořechy si zamiluje snad každý. Zkusit můžete i papriky, chilli či dokonce vejce. I doma uzené tofu chutná úplně jinak než to kupované.

Všechny tyto dobroty zvládne vyudit i úplný začátečník, a to do pár hodin – studeným i teplým kouřem.

Už víte, čím začnete? Masem, rybou nebo něčím veganským? Napište nám do komentářů.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Teplo domova nemusí být luxus. Drobné návyky, které vám ušetří tisíce

Topení patří k největším položkám v rodinném rozpočtu, přesto jím velká část českých domácností nevědomky plýtvá. Nejde přitom o technické poruchy, nýbrž o drobné...

Návrat ke kořenům. Objevte zapomenutou moudrost pro zdraví v chladných dnech

S příchodem chladných dnů saháme po drahých doplňcích stravy, avšak skutečný klíč k pevnému zdraví máme často na dosah a zdarma. Podzim je ideální...

Pavel Nový: Charismatický před kamerou, nekompromisní, když jde o soukromí

Některé dvojice o sobě dávají vědět na každém kroku, jiné si své štěstí schovávají za zavřené dveře. Herec Pavel Nový patří rozhodně do té...

Poklad letošního podzimu: křehký švestkový koláč

Sychravé dny doprovázené chladným počasím? To by jeden nejraději zůstal doma, zachumlaný v peřinách. Proč si ale toto období trochu nezpříjemnit? Listí hraje všemi odstíny...

Policie varuje před podvodnými SMS zprávami jménem České pošty, cílí hlavně na seniory

Vypadá jako oficiální zpráva od České pošty a hrozí, že váš balíček nebude doručen. Ve skutečnosti se však jedná o zákeřný podvod, jehož cílem...

Generace, jež šetří na chlebu, ale kupuje kabelky za tisíce… Co pohání posedlost luxusem?

Na účtu sotva zbývá na nájem, přesto na rameni visí ikonická kabelka za desítky tisíc. Fenomén mladých generací, jež utrácejí za luxus, který si...

Přestaňte se na sebe pořád zlobit. Laskavost k sobě je víc než disciplína

Určitě to znáte. Stačí drobná chyba, zapomenutý e-mail, rozbitý talíř nebo nedokončený úkol – a už se v hlavě spouští ten známý hlas: „No...

Voňavé objetí podzimu: Limitovaná edice DÝNĚ od Manufaktury

Sezóna spadaného listí, ranních mlh a teplého šálku dýňového latté přináší kromě nostalgie a klidu i voňavé rituály péče o tělo a duši. Podzimní...

Privátní vířivka s výhledem na Hrad a kosmetika Codage Paris: M Spa překoná vaše očekávání

Hotel Emblem, nacházející se jen pár kroků od Staroměstského náměstí, otevírá dveře všem milovníkům odpočinku a špičkové péče. Jeho lázeňské centrum M Spa není...

Více než čtvrt milionu řidičských průkazů letos končí, nejvíce se to týká Středočechů a seniorů

Více než čtvrt milionu Čechů letos čeká povinná výměna řidičského průkazu. Největší vlna se týká seniorů a řidičů ve Středočeském kraji. Zjistěte, jak si...

Tron: Ares otevírá novou dimenzi digitálního světa

Večer premiéry filmu Tron: Ares rozsvítil pražské kino IMAX futuristickým pulzem digitálního vesmíru. Premiéra nového sci-fi snímku Tron: Ares nabídla divákům podívanou, která posouvá...

Gynekologové vysvětlují, jak správně používat slipové vložky a kdy mohou být škodlivé

Traduje se o nich, že škodí zdraví a narušují přirozenou mikroflóru. Pravda o slipových vložkách je však mnohem prostší. Podle gynekologů nejsou samy o...

Křen: štiplavý zázrak, který léčí i probouzí

Na první pohled vypadá obyčejně, ale jakmile ho okusíte, dá o sobě okamžitě vědět. Křen je kořenová zelenina s výraznou chutí, která dokáže nejen...

Dopřejte vlasům po létě domácí vlasové wellness

Letní měsíce přináší spoustu radostí, ale pro naše vlasy bývají náročné. Vlasy jsou vysušené, oslabené a chybí jim přirozený lesk. Proto si právě po...

Módní trendy na podzim 2025: Sedm barevných kombinací, které nahradí béžovou

Ačkoli jsou béžová a hnědá nesmrtelnou klasikou, letošní podzimní sezona si žádá větší odvahu a hru s barvami. Nemusíte přitom utratit jmění za nové...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3