Mýtus čaje o páté

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Může za to vévodkyně

Čaj o páté má však své historické opodstatnění. V 19. století se totiž jistá Anna Marie, vévodkyně z Bedfordshiru, pokusila zkrátit dlouhou pauzu od oběda do večeře tím, že si o páté hodině nechala připravit čaj a k němu pojídala chléb s máslem. Na toto pohoštění a samozřejmě i na kus řeči pak zvala vznešené přátele
a tak se brzy zrodila sympatická společenská tradice. Měla dokonce svá zvláštní pravidla – jestliže se servírovalo z nízkého čajového stolku, nazývali to low tea, pokud z vysokého, byl to high tea.

Obláček mléka do čaje

Dnes můžete nanejvýš slyšet o afternoon tea (odpoledním čaji), ale, jak už bylo řečeno, čaj pijí Angličané pořád. Dokonalý způsob přípravy: Nejprve vypláchněte vařící vodou porcelánovou nebo kovovou konvici a pak do ní vložte čajové lístky, na dva šálky 3 lžičky. Ideální je přetáhnout kolem konvice háčkovaný návlek tea cosy, tím se udržuje stálá teplota.  Nálev je vyluhovaný za 5 až 10 minut. Nalijte čaj do šálku a podle chuti přidejte menší či větší obláček mléka. Normálního mléka prosím, nikoli takové té smetánky do kávy, ta se do čaje, stejně jako citron, podle Angličanů vůbec nehodí.

Je libo cream tea?

V Anglii si můžete dát ovšem také cream tea. Základem je běžný černý čaj s mlékem, o kterém byla právě řeč, rafinovaně vylepšený přikusováním scones, což je anglické čajové pečivo. Decentně je ulamujete, mažete jahodovou marmeládou a namáčíte tu dobrotu do husté smetany. Je to asi docela vydatná kalorická bomba, ale kdo by odolal?

Jak se přišlo na sáčky

Čajové lístky se také někdy vkládají do konvice v kovovém vajíčku (tea egg). Většina z nás ale pije nejčastěji čaj sáčkový, který vznikl vlastně díky náhodě. Obchodník z New Yorku Thomas Sullivan poslal svým klientům vzorky čaje v hedvábných pytlících a ti, aniž by tušili, že mají sáčky rozstřihnout a obsah vysypat do konvice, ponořili je rovnou do horké vody a „uvařili“ tak čaj. Líbilo se jim, že nemusejí konvici vyplachovat, ale mělo to chybu, málo propustné hedvábí bránilo plnému vychutnání kvality čaje, proto bylo nahrazeno jiným materiálem, nejprve gázou a později celulózou. Ačkoli původně nebyly sáčky příliš v oblibě, postupně zvítězila praktičnost a dnes tvoří sáčkový čaj 93 % celkové produkce. Labužníci ovšem vědí své…

 

 

Text: mir, (Více se dočtete v knize Čaj o páté od Claudie Hunt)

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Zdravé sladkosti: Letní dezerty, které hýčkají tělo i duši

Když ovoce zpívá na talíři, léto chutná ještě lépe. Jak si dopřát sladké bez výčitek? Objevte recepty, které spojují zdraví s radostí. Ovocné symfonie na...

Největší pasti na bakterie u vás doma. Na tyhle věci raději sahejte s rozmyslem

Možná si myslíte, že největší semeniště bacilů je vaše toaleta. Jenže opak je pravdou. Koupelnu většina z nás pravidelně čistí, zatímco jiné předměty bereme...

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Šikland uzavře léto velkolepou derniérou – akční divadla, poslední ohňová show a netradičně i móda

Tradiční derniéra v největším přírodním zábavním parku v Česku Šikland se letos ponese ve výjimečném duchu. Poslední prázdninový víkend, 30. a 31. srpna, nabídne Šikland to nejlepší...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...
Reklama
Reklama