Domácí hamburgerové housky. Vyzkoušejte je!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Každý milovník hamburgerů si jejich přípravu jistě vyzkoušel na vlastní kůži. A jak jinak, než z kupovaných žemlí. Já sama jsem tuto chybu udělala jednou a už ji nehodlám opakovat. Žemle se drolí, mají nepříjemnou umělou chuť a osobně bych je nehodila ani po nepříteli. Z toho důvodu jsem se rozhodla najít recept, který by uspokojil mé náročné chutě. A vida – našla jsem. Vyzkoušejte ho i vy a užijte si požitek z chutné domácí hamburgerové housky!

DSC07970_s
foto: pradobroty.cz

Suroviny:

KVÁSEK:

  • 1 lžíce žitného kvásku
  • 165 g hladké pšeničné mouky
  • 165 g vody

TĚSTO:

  • 330 g aktivního kvásku (ten jsme vyrobili v předchozím kroku)
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 330 g hladké mouky
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 20 g cukru krupice
  • 45 g vajec
  • 10 g soli
  • sezam na posypání

 

 

Příprava:

KVÁSEK:

Kvásek, mouku i vodu vložíme do mísy, promícháme do řídkého těstíčka, přikryjeme folií a necháme v teple  12-14 hodin. Pokud jsme spotřebovali všechen uchovaný kvásek, nyní je čas lžíci odebrat do lednici a uschovat na další pečení.

TĚSTO:

Do mísy vložíme mouku, mléko, cukr, vejce, sůl a kvásek a začneme hníst. V momentě, kdy se těsto začne spojovat do cárů, přidáme rozpuštěné a zchladlé máslo a zapracujeme ho do těsta. Když se těsto začne odlepovat od stěn mísy (ale bude stále poměrně řídké, nebojte se toho, je to normální) přendáme ho do olejem vymazané mísy a zakryté necháme kynout asi 1,5-2 hodiny (podle tepla). Během této doby těsto dvakrát přeložíme  – lze to dělat i přímo v míse, pokud je dostatečně velká.

Vykynuté těsto přesuneme na vál a rozdělíme na 12 dílů o váze á cca 80 g. Z každého dílku vytvarujeme bochánek a dáme na plech spojem dolů. Po 15 minutách bochánek rukou rozplácneme na cca 3 cm vysokou placku a zakryté necháme kynout dalších 1-1,5 hodiny. Těsto by se mělo asi 2x zvětšit, ale hlavní objem nabere až v troubě, tak není třeba se předem lekat, že po hodině jsou bochánky pořád dost placaté:o)

Troubu rozpálíme na 230°C a dolů vložíme starý plech za zapaření trouby.

Bulky potřeme vajíčkem, které jsme rozšlehali s trochou mléka a posypeme sezamem. Vložíme plech do trouby, na dno vlijeme do starého plechu hrnek vody, troubu zavřeme a pečeme asi 15  minut do hněda .
Upečené bulky přesuneme na mřížku a necháme vychladnout.

 

Tip: Pokud chcete mít bulky s matným povrchem, nepotírejte vajíčkem, ale pouze mlékem.

 

Vyzkoušeli jste? Jak vám chutnalo?

 

Markét ,)

 

 

Autorem receptu i fotek je Marcela z www.pradobroty.cz.

Reklama

Doporučujeme

„Nevypadám jako dřív.“ Čtenáři se ptají, proč obličej s věkem mění výraz

Vrásky, povolená kůže, změněné rysy. Stárnutí tváře není jen o ochablé pokožce. Podle odborníků hraje zásadní roli i lebka a tukové polštářky, které se...

Voda, která léčí i unavuje. Letní péče o pleť bez extrémů

Léto přináší spoustu radosti, ale i výzev pro naši pokožku. Slunce, pot, klimatizace a změny teplot dělají s pletí divy, které málokdo ocení. Jak...

Děsí vás černající banány? Naučte se je správně skladovat

Banány. Ovoce, které většina z nás miluje, ale taky nám lezou krkem, když během dvou dnů zčernají a zkazí se. Přitom stačí malá změna...

Když se noc mění v saunu. Proč v horku nespíme dobře a jak si pomoct

Letní noc je někdy horší než tropické poledne. Člověk se převaluje, vzduch stojí, polštář pálí. Tělo touží po chladu a odpočinku, ale místo toho...

Magie ve flakonu nebo marketing pro zoufalé? Testujeme feromonové vůně

Slíbí ti přitažlivost na první pohled, probuzené touhy a pohled přes celou místnost. Feromonové parfémy znějí jako zázračné afrodiziakum ve flakonu. Ale fungují opravdu,...

Bojí se váš muž změn? Inspirujte se těmito tipy

Změny. Pro někoho výzva, pro jiného noční můra. A možná právě váš partner patří do té druhé skupiny. Co s tím? Nepanikařit. I muži,...

Co všechno obětovala Audrey Hepburn? Její život byl mnohem těžší, než vypadá

Na plátně působila jako křehká múza, ale uvnitř byla z ocele. Audrey Hepburn okouzlila svět, a přesto si z něj nikdy nenechala vzít samu...

Nástraha v podobě kávy s mlékem. Chutná jemněji, ale dráždí tělo

Voňavý šálek s krémovou pěnou v ruce, hřejivý rituál, který otevírá ráno. Káva s mlékem je pro mnoho žen symbolem pohody a klidu. Jenže...

Už jste vyzkoušeli praktický tip do domácnosti? Stačí ustřihnout roh houbičky na nádobí

Ještě jste o této vychytávce neslyšeli? Tak to je nejvyšší čas ji vyzkoušet! Možná se na první dobrou může zdát, že je to je...

Francie říká dost! TikTok a Temu reklamám zvoní hranaZ

Francie už nechce být skládkou pro šaty, které se nosí jednou a končí v odpadu. Zakazuje reklamy na ultra-levnou módu a zavádí ekologické skóre....

Jak vypadá manipulace, když má jemný hlas a úsměv? Ne vždy ji poznáš hned

Nemusí křičet, ani třískat dveřmi. Manipulace umí být tichá, něžná a dokonale maskovaná. A právě proto je tak zrádná. Místo strachu se usmívá, místo...

Osvěžte se v parních dnech těmito skvělými limonádami

V parných letních není nic lepšího než sklenice studené a osvěžující limonády. Ať už hledáte něco na zahradní párty, k obědu na balkoně nebo...

Síra a sirovodík: zázračná dvojice pro zdraví, krásu i psychickou pohodu. Objevte jejich účinky v lázních Piešťany a Smrdáky

Síra je nezbytnou součástí lidského organismu. Podporuje tvorbu keratinu a kolagenu, které jsou důležité pro zdravou pokožku, vlasy i klouby, přispívá k detoxikaci těla...

Nehty jako z galerie: Nail art slaví návrat s novou kreativitou

Nehty už dávno nejsou jen upravené nebo neupravené. Staly se plátnem, na kterém se odráží nálady, trendy i osobnost. Nail art je letos odvážnější,...

Umění říct „ne“: Proč je největší laskavostí někdy právě odmítnutí

Říkáš „ano“, i když všechno v tobě křičí „ne“. Přikyvuješ, protože je to jednodušší, rychlejší, méně konfliktní. Nechceš zklamat, být za komplikovanou, za tu,...
Reklama
Reklama