Půlnoční mlsání v podobě pražských koláčů. Proč ne?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Určitě nebudu jediná, která bez okolků přizná, že se nechala vyhecovat večerní ,,mlsnou“ a vrhla se na pečení. Zrovna dnes mě přítel nahnal do kuchyně, s nezkrotnou chutí na pražské koláče. A jako milující žena jsem mu samozřejmě vyhověla. Vyzkoušejte je také – na neděli jsou jako dělané. 

DSC00302
foto: pradobroty.cz

Suroviny:

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 150 ml mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 60 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 250 g majonézy
  • 6 g soli
  • 1 rozšlehané vejce na potření před pečením

Drobenka:

  • 60 g povoleného másla
  • 70 g cukru krupice
  • 90 g polohrubé mouky
  • 1 lžička mleté skořice

Krém:

  • 500 ml mléka
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 75 g vanilkového pudinku (dva balíčky)
  • 125 g másla
  • 100 ml smetany ke šlehání (33%)

Příprava:

Do mísy si nasypeme všechnu mouku a uděláme v ní důlek. Ohřejeme mléko, aby bylo vlažné a 2/3 předepsaného množství nalijeme do moučného důlku, rozdrobíme do něj droždí a ze stran po troškách vmícháme mouku (ne všechnu), aby vzniklo těstíčko hustší než na lívance. Vytvořili jsme základ na omládek a ten necháme zakrytý 30 minut vzejít.

Poté přidáme všechny ostatní ingredience (cukr, vejce, majolku, zbytek mléka a sůl) a vypracujeme velmi vláčné (a mastné) těsto. Na pomoučeném vále vypracujeme bochánek, přikryjeme utěrkou nebo folií a necháme 45 minut zrát.

Z těsta vypracujeme asi 30 malých kuliček (jedna cca 35 – 40 g), naskládáme je na dva plechy a zploštíme dlaní asi na výšku 2 cm. Přikryjeme a necháme kynout ještě 30 minut.

Mezi tím si rozpálíme troubu na 180°C a vypracujeme drobenku.Všechny indgredience rukama zpracujeme v sypkou drobenku.

Vykynuté koláčky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme drobenkou  a dáme péct – dozlatova.  Upečené koláče necháme zcela vychladnout.

Krém:

350 ml mléka smícháme s oběma cukry a dáme vařit. Ve zbytku mléka pečlivě rozmícháme pudinkový prášek a nalijeme k horkému oslazenému mléku na plotně. Přivedeme k varu a vaříme asi další 2 minuty do zhoustnutí. Za občasného míchání metličkou necháme pudink zcela vychladnout. Povolené máslo vyšleháme a po lžicích do něj zašleháme pudink. Poté vezmeme velmi zchlazenou smetanu a dotuha jí vyšleháme. Šlehačku pak opatrně zašleháme do pudinkového krému, tak aby byl výsledek zcela hladký.

Koláče podélně rozkrojíme, potřeme krémem v asi 2cm vrstvě (nebo nastříkáme zdobícím sáčkem), přiklopíme vrchní částí a podáváme.  Skladujeme v chladu.

 

Co na ně říkáte? Chutnají?

 

Markét ,)

 

Autorem receptu i fotek je Marcela z www.pradobroty.cz.

 

Reklama

Doporučujeme

Lékaři doporučují kvašenou zeleninu pro posílení imunity a lepší trávení

Zapomeňte na drahé doplňky stravy a zázračné pilulky. Ten nejlepší osobní trenér pro vaši imunitu se možná skrývá ve vaší lednici. Řeč je o...

Zapomeňte na výčitky. Obyčejný trik udělá z chleba lepší potravinu

Chléb má pověst nepřítele zdravé výživy, ale co když ho obyčejné zmrazení dokáže proměnit v lepší potravinu? Výzkumy naznačují, že teplota mění jeho strukturu...

Prosté jídlo s noblesou: francouzské škvarky, které si získaly svět

Na první pohled vypadají skromně - pár kousků masa, trochu sádla a pár bylinek. Ale právě v té jednoduchosti se skrývá kouzlo. Francouzské delikatesy...

Jak správně krmit kočku, která je vybíravá a nic jí nechutná?

Kočky jsou známé svou vybíravostí v jídle a někdy dokážou své majitele pěkně potrápit. Na rozdíl od psů, kteří jsou většinou schopni spořádat prakticky...

Zklamání po svatbě. Když papír nestačí na záchranu vztahu

Žili spolu deset let, pak se vzali a po čtyřech měsících přišel rozvod. Proč je první rok manželství paradoxně nejtěžší, i když už partneři...

Každý jsme originál: Podle kterých znaků poznáte, že jste opravdu výjimeční?

Na světě neexistují dva naprosto stejní lidé. Každý z nás má něco, co ho odlišuje od ostatních, ať už je to způsob myšlení, pohled...

Průkopnice OnlyFans Valérie Holáková: Vydělala jsem miliony, chci být psycholožkou

Je průkopnicí OnlyFans v Česku, její matka řídí školu a ona sama chce být psycholožkou. Valérie Holáková známá jako Xholakys v Show Jana Krause...

Hry s vaší myslí. Sedm taktik, kterými vás manipulátor dostane na dno

Nejprve přijde zmatek, pak snaha přizpůsobit se a nakonec beznaděj. Než vůbec získáte podezření, že žijete s manipulátorem, často už jste po uši ponořeni...

Muž pod tlakem: proč se uzavírá a co s tím může udělat partnerka

Na první pohled to možná nevypadá, ale i muži mají svoje těžké chvíle. Společnost od nich čeká sílu, výkonnost, úspěch a dokonalou kontrolu nad...

Kim Kardashianová promluvila o tetování své 12leté dcery: Nikdy jí tu kreativitu nevezmu

Falešné tetování na obličeji, piercing v nose a černé grillz. Dvanáctiletá North Westová svým vzhledem na TikToku vyvolala bouři a její matka Kim Kardashianová...

Svatomartinská vína 2025

Každý rok 11. listopadu netrpělivě vyhlížíme svatého Martina, který by měl podle tradice dorazit na bílém koni a symbolicky přinést první sníh. Pro vinaře...

Atelier JOCHA je ateliér s péčí první republiky v 21.STOLETÍ

Móda s profesionální péčí, postavená na základech tradičního řemeslného zpracování a moderního designu.V JOCHA vznikají pod rukama Kateřiny Jochové malé autorské kolekce, šité na...

Po svátcích s blízkými touží 88 % Čechů, někteří se však nemají na koho obrátit. Společnost dm v nové kampani vybízí k propojování

Jedineční jsme díky těm, kteří nás obklopují Nová vánoční kampaň společnosti dm připomíná, že opravdové kouzlo svátků netvoří dárky ani dokonalá výzdoba, ale lidé, se...

Hledání jistoty… Proč Češi v chaosu moderní doby dávají dětem prastará jména

Svět zrychluje, trendy se mění každou sezonu, přesto žebříčky popularity jmen v Česku zůstávají jako vytesané do kamene. Na vrcholu trůní Jakub, Jan, Anna...

Nový Predátor: Nebezpečné území přináší návrat legendy, která nikdy nezmizela

Sál pražského kina IMAX v Cinema City se 4. listopadu proměnil v dějiště premiéry filmu, který znovu probouzí napětí, jaké diváci znají už desítky...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3