Bolí vás po víně hlava? Možná jste alergičtí!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Bolí vás hlava hned druhý den po tom, co jste si večer dali dvě, tři skleničky vína? Nemusí jít nutně
o kocovinu, ale o alergii na víno. Respektive na siřičitany, které se do vína často přidávají. Pokud patříte mezi milovníky vinného moku a s bolestí hlavy se nechcete smířit, vyzkoušejte autentická vína. Bývají nazývána také bio, naturální či přírodní. Takovéto označení nese víno, které je vyráběné tradičními postupy a především bez chemie.

Stále častěji se s nimi můžete potkat na pultech obchodů, ale i ve vyhlášených restauracích. Jejich výroba jde ruku v ruce s životním stylem, který má blízko k přírodě. Autentická vína voní a chutnají
po půdě, krajině a přírodě, ve které rostou. Pokud jste je ještě neochutnali, navštivte festival Praha
pije víno. Věřte, že bude z čeho vybírat.

Není víno jako víno

Aby se víno mohlo nazývat autentickým, musí splňovat řadu pravidel. Už při samotném pěstování révy nesmí vinař používat např. insekticidy a herbicidy. Používají se především podpůrné, preventivní prostředky, například výluhy z přesliček nebo rozličné oleje. Úplně jinak než u klasických vinařů postupují výrobci autentických vín nejenom na vinohradu, ale i ve sklepě při zpracování. Do vína nepřidávají nic, snad jen kromě malého množství oxidu siřičitého u některých vín. Aditiva jako cukry, třísloviny či želatinu, které se přidávají do běžných vín, byste v nich však hledali marně. Autentická vína jsou prostě jiná. Přirozená, ničím nedochucená a ručně sbíraná. Smyslem těchto vín je návrat k tradicím a původním vinařským postupům, přírodě a zdravému životnímu stylu.

Zweigeltrebe/Pinot noir

Sametové červené víno Zweigeltrebe a Pinot Noiru, zrálo rok ve francouzských dubových sudech. Cuvée dvou odrůd kvasila z části společně a z části zvlášť. Toto autentické víno je lehké, šťavnaté s ovocnou dochutí.

Doporučená cena: 390 Kč.

 

 

Grüner Veltliner Horizon Dac

Bílé bio víno z Rakouska je výsledkem cílené oxidace moštu. Po spontánní fermentaci následovalo ležení na hrubých kvasnicích bez stáčení. Výsledkem je nádherný, v dobrém slova smyslu klasický veltlín s vyšší viskozitou a výbornou pitelností, kterou podporuje pepř
v závěru.

Doporučená cena: 360 Kč

 

 

Jestliže si chcete být opravdu jisti, že pijete autentické víno, přijďte na festival autentických vín,
který se bude konat
2. – 3. června v Praze v prostorách Novoměstské radnice a nabídne vína 70 vinařů z různých koutů světa. Více o akci na www.prahapijevino.cz

 

 

 

 

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...
Reklama
Reklama