Ájurvédské kuchařky poradí (kaphě, pittě i vátě) jak se správně stravovat

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Stále více lidí dbá na zdravou a vyváženou skladbu jídelníčku. Nejsou nám cizí ani nejrůznější směry stravování, ájurvédu nevyjímaje. Častou „brzdou“ v našem snažení bývá pocit, že je dodržování určitých stravovacích návyků příliš složité, či obavy z toho, že nám „indicky“ laděná jídla a aromatické koření nebudou vyhovovat. S novými ájurvédskými kuchařkami – ÁJURVÉDA EVROPSKOU CESTOU autorek Terezy Lindauerové a Nadii Babicka, můžeme snadno proniknout do tajů ájurvédské gastronomie. Tři sešity jsou věnovány jednotlivým dóšám a velmi jednoduchou a přehlednou formou představí kaphám, pittám i vátám jídelníček na celý týden a budou inspirací všem, kteří by se rádi stravovali podle pravidel ájurvédy, ale zároveň tak trochu po evropsku.   

Na mottu „jsme to, co jíme“ je více pravdy, než si umíme (chceme) připustit. Přitom mnohdy není nutné kompletně překopat své stravovací návyky, ale jen učinit několik drobnějších změn, a náš stav (zdravotní,
ale i množství energie) se výrazně zlepší. Jednou z cest, jak se dostat do formy a využívat sílu potravin, které našemu typu (dóše) dělají dobře je ájurvéda. Ta však některým lidem nemusí sedět pro své indické druhy koření a specifickým chutím, na které nejsou všichni zvyklí. No a právě zde se zrodil nápad ájurvédské terapeutky Terezy Lindauerové a její australské kamarádky, výborné kuchařky Nadii Babicka na sepsání kuchařek ÁJURVÉDA EVROPSKOU CESTOU.

Chtěly jsme zkrátka přiblížit pravidla ájurvédy jednotlivým dóšám, ale po evropsku. Tak, aby byly dodrženy zásady ájurvédy a zároveň byla jídla méně aromatická, více v duchu evropské kuchyně, na kterou jsme zvyklí.“, vysvětluje ájurvédská terapeutka Tereza Lindauerová a dodává: „Jedná se vlastně o tři sešity, které jsou koncipovány jako kuchařka na celý týden. Tedy sedm snídaní, sedm obědů (polévka a hlavní chod) a sedm večeří – co sešit, to jedna dóša. Kromě receptů naleznou čtenáři také další cenné a praktické rady, ale především uvidí, že stravovat se podle ájurvédy není žádná velká věda.“ Jednotlivé kuchařky (sešity) stojí 120 Kč, jsou k dostání na webu – http://zdravivharmonii.cz/ajurvedske-recepty/.

Mgr. Tereza Lindauerová vystudovala fakultu Dálného východu na Filosofické fakultě v Praze a původně ji to vlastně táhlo k čínské medicíně. Během objevování tajů fungování čínské medicíny se Tereza dostala k ájurvédě a bylo jasno. Ta ji svou zdánlivou jednoduchostí zcela učarovala a ve spojení s jógou, kterou už mnoho let praktikuje, to byla kombinace, která ji nadchla a nadšení trvá dodnes. Své ájurvédské znalosti sbírala nejprve jako samouk, vlastně začala ájurvédským vařením a kurzem indické kuchyně, pak se ale zamilovala do masáží
a ájurvédských procedur, které se rozhodla zblízka si prohlédnout a studovat na Srí Lance, kterou si rychle oblíbila. V Čechách je Tereza věrnou následovnicí MUDr. Martiny Ziskové, kterou uznává a respektuje nejen jako ájurvédského odborníka, ale i skvělého člověka, který jí pomáhá na cestě za poznáním.

V současné době se Tereza zaměřuje na ájurvédskou diagnostiku  – pomocí pulzu díky níž určuje individuální konstituci svých klientů a pak jim na míru vytváří plán na životní styl, stravování, cvičení atd. Právě to je totiž základem ájurvédy, žijte, jezte a užívejte koření a byliny podle své konstituce a máte naději, že váš život bude zdravý a plnohodnotný. Dále dělá ájurvédské masáže a také víkendy, kde se snaží jednoduše propojit základy ájurvédy a jógy. A co Tereze na ájurvédě učarovalo nejvíc? Tenhle 5 tisíc let starý systém není žádné dogma – můžete ho začlenit do života celý, nebo jen pár procent a vždy to má dobrý efekt a umí obohatit váš život.    

 

Více informací na www.zdravivharmonii.cz    

 

 

Reklama

Doporučujeme

Malé věci, velké výsledky: 7 mikronávyků, které zlepší tvůj život bez revolucí

Někdy stačí málo, aby se v tobě něco zlomilo. Ne velké předsevzetí, ale drobný krok, který nebolí. Právě mikronávyky umí proměnit každodennost v něco...

Když už se kamarádky nehledají na pískovišti: Jak si budovat přátelství po třicítce, čtyřicítce i dál

Ve dvaceti jsme kamarádky sbíraly samy. Na kolejích, v kavárnách, v klubech i přes smích na lavičce. Jenže s lety se proměňuje nejen náš...

Jak naši předkové léčili své neduhy? Pomáhaly potraviny, ale i moč či kravince

Dnes sáhnete po ibalginu nebo zajdete k doktorovi. Ale co když vám bylo špatně před sto lety, kdy žádné léky běžně dostupné nebyly? Naši...

„Nevypadám jako dřív.“ Čtenáři se ptají, proč obličej s věkem mění výraz

Vrásky, povolená kůže, změněné rysy. Stárnutí tváře není jen o ochablé pokožce. Podle odborníků hraje zásadní roli i lebka a tukové polštářky, které se...

Voda, která léčí i unavuje. Letní péče o pleť bez extrémů

Léto přináší spoustu radosti, ale i výzev pro naši pokožku. Slunce, pot, klimatizace a změny teplot dělají s pletí divy, které málokdo ocení. Jak...

Děsí vás černající banány? Naučte se je správně skladovat

Banány. Ovoce, které většina z nás miluje, ale taky nám lezou krkem, když během dvou dnů zčernají a zkazí se. Přitom stačí malá změna...

Když se noc mění v saunu. Proč v horku nespíme dobře a jak si pomoct

Letní noc je někdy horší než tropické poledne. Člověk se převaluje, vzduch stojí, polštář pálí. Tělo touží po chladu a odpočinku, ale místo toho...

Magie ve flakonu nebo marketing pro zoufalé? Testujeme feromonové vůně

Slíbí ti přitažlivost na první pohled, probuzené touhy a pohled přes celou místnost. Feromonové parfémy znějí jako zázračné afrodiziakum ve flakonu. Ale fungují opravdu,...

Bojí se váš muž změn? Inspirujte se těmito tipy

Změny. Pro někoho výzva, pro jiného noční můra. A možná právě váš partner patří do té druhé skupiny. Co s tím? Nepanikařit. I muži,...

Co všechno obětovala Audrey Hepburn? Její život byl mnohem těžší, než vypadá

Na plátně působila jako křehká múza, ale uvnitř byla z ocele. Audrey Hepburn okouzlila svět, a přesto si z něj nikdy nenechala vzít samu...

Nástraha v podobě kávy s mlékem. Chutná jemněji, ale dráždí tělo

Voňavý šálek s krémovou pěnou v ruce, hřejivý rituál, který otevírá ráno. Káva s mlékem je pro mnoho žen symbolem pohody a klidu. Jenže...

Už jste vyzkoušeli praktický tip do domácnosti? Stačí ustřihnout roh houbičky na nádobí

Ještě jste o této vychytávce neslyšeli? Tak to je nejvyšší čas ji vyzkoušet! Možná se na první dobrou může zdát, že je to je...

Francie říká dost! TikTok a Temu reklamám zvoní hranaZ

Francie už nechce být skládkou pro šaty, které se nosí jednou a končí v odpadu. Zakazuje reklamy na ultra-levnou módu a zavádí ekologické skóre....

Jak vypadá manipulace, když má jemný hlas a úsměv? Ne vždy ji poznáš hned

Nemusí křičet, ani třískat dveřmi. Manipulace umí být tichá, něžná a dokonale maskovaná. A právě proto je tak zrádná. Místo strachu se usmívá, místo...

Osvěžte se v parních dnech těmito skvělými limonádami

V parných letních není nic lepšího než sklenice studené a osvěžující limonády. Ať už hledáte něco na zahradní párty, k obědu na balkoně nebo...
Reklama
Reklama