Léto je v plném proudu a s ním přichází i chuť na lehká, svěží jídla, která nás nezahlcují, ale naopak příjemně osvěží. Pokud patříte mezi milovníky polévek, ale nechcete stát hodiny u plotny ani jíst nic těžkého, máme pro vás řešení. Vyzkoušejte tři jednoduché recepty na letní polévky, které vás nejen zasytí, ale také krásně ochladí v horkých dnech. Aby byla nabídka pestřejší, zvolili jsme jednu klasiku, jednu exotickou variantu a také netradiční, ale zato originální ovocnou polévku.
Studená okurková polévka s jogurtem a koprem
Co budeme potřebovat?
2 salátové okurky, 400 g bílého řeckého jogurtu, 1 stroužek česneku, hrst čerstvého kopru, sůl, pepř, citronová šťáva, olivový olej
Okurky oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Nechte chvíli odstát, případně lehce vymačkejte přebytečnou vodu. Smíchejte s jogurtem, přidejte prolisovaný česnek, nasekaný kopr, dochuťte solí, pepřem a pár kapek citronové šťávy. Před podáváním nechte minimálně hodinu vychladit v lednici. Servírujte zakápnuté olivovým olejem a ideálně s plátkem tmavého chleba.
Thajská kokosová polévka s citronovou trávou (Tom Kha)
Co budeme potřebovat?
400 ml kokosového mléka, 300 ml vody, 1 ks citronové trávy, kousek čerstvého zázvoru, 200 g hub, šťáva z 1 limetky, 1 lžička cukru, 2 lžičky rybí omáčky, chilli, čerstvý koriandr
V hrnci zahřejte kokosové mléko s vodou. Přidejte na plátky nakrájený zázvor a citronovou trávu, kterou předem trochu rozklepejte nožem. Vařte 5–10 minut, aby se uvolnila vůně. Přidejte nakrájené houby a vařte dalších 5 minut. Dochuťte cukrem, rybí omáčkou a limetkovou šťávou. Podávejte teplé nebo vlažné, ozdobené koriandrem a chilli.
Melounová polévka s mátou a limetkou
Co budeme potřebovat?
půlka většího vodního melounu, šťáva z 1–2 limetek, pár lístků čerstvé máty, med, led
Meloun zbavte pecek a nakrájejte na kousky. Vložte do mixéru, přidejte limetkovou šťávu, několik lístků máty a případně trochu medu podle sladkosti melounu. Vše rozmixujte do hladka. Podle potřeby přidejte led, případně trochu perlivé vody. Podávejte ve skleničkách nebo hlubokém talíři, ozdobené mátou.
Tak to byly naše tipy na osvěžující letní polévky. Nebojte se zaexperimentovat s chutěmi a vyzkoušet i netradiční varianty. Tyto tři polévky jsou navíc i důkazem, že nemusíte trávit hodiny vařením, abyste si pochutnali.
Zdroj foto: Pixabay.com