Bezinky začínají kvést už v květnu. Poznáme je snadno podle jejich bílých květů a na podzim už mají černé plody. Bezinky se těší velké oblibě i proto, že z nich máme užitek v podstatě po celý rok. Vyrobit si z nich můžeme třeba sirup proti kašli.
Věděli jste, že z bezinek můžeme využít skoro všechno? Kořen, bezovou kůru, listy, květy, plody, nebo dokonce i pupeny těsně před květem. Zvlášť na pupeny nedaly naše babičky dopustit, jejich pravidelná konzumace prý pomáhá s očistou těla. Bezinky se taky nakládaly do domácí pálenky, z té se pak vyrobila léčivá tinkturu na ekzémy i revma.
Blahodárné účinky sirupu
Bez černý je nekonečný zdroj prospěšných látek. Posiluje imunitu, zmírňuje zánět i stres a pozitivní vliv má taky na naše plíce i dýchací cesty. Bezinkový sirup má nejen lahodnou chuť (ať už v dortu, nebo sirupu), ale taky obsahuje spoustu vitaminu C, takže je výtečným preventivním pomocníkem proti nachlazení. Dokonce ho odborníci doporučují i jako lék proti zácpě (působí totiž jako slabé projímadlo), špatnému trávení a plynatosti. Sirup z bezinek můžete otestovat i při migréně.
Kdy se chystat na sběr?
Ideální příležitost pro sběr je v květnu, kdy nejsou květy ještě ve středu kvetoucí koruny zcela rozvité. Kdo nechce vyrábět bezinkový sirup, může zkusit vyčarovat i bezinkový med nebo si květy bezu usmažit jako řízek (takzvaná smažená kosmatice). Květy můžeme zužitkovat čerstvé nebo je usušíme.
Konzumaci sirupu nepodceňujte
Třebaže je bezinka zdravá, měli bychom být při jejím užívání obezřetní. Někdo pociťuje vedlejší účinky, například průjem (zvláště po konzumaci čerstvého bezinkového sirupu). Zvlášť opatrní byste měli taky být, pokud užíváte diuretika (i bezinky působí jako diuretika) nebo léky na cukrovku.
Kolik sirupu užívat?
Jestliže už jste nachlazení, doporučujeme užívat 15 mililitrů sirupu 3–5krát denně. Podstatné je začít dostatečně s předstihem, dokud se nemoc úplně nerozjede.
Recept na bezinkový sirup
Ingredience: 40 květů květu černého bezu, 2 litry vody, 2 kg cukru, 2 citrony
Postup: Květy pořádně prohlédneme a zkontrolujeme, jestli v nich není nějaký hmyz. Potom květy vložíme do plastové nádoby s vodou a přidáme citrony. Necháme louhovat 24–48 hodin na chladném a tmavém místě. Následně scedíme přes jemné sítko nebo plátýnko. Přidáme cukr a vaříme dokud se cukr pořádně nerozpustí. Hotový sirup nalijeme do čistých sklenic a necháme vychladnout.
Zdroj foto: Pixabay