Vitamin C patří mezi prospěšné látky, které prospívají našemu imunitnímu systému a podpoří i rychlejší uzdravení při nachlazení. Věděli jste však, že tento vitamin potřebujeme pro tvorbu kolagenu? Pojďme se podívat na to, jak ho tělu dodat dostatečně.
Naše tělo si nemůže uložit vitamin C do zásoby, proto ho při jeho přebytku bez využití vyloučí. A to má jednu výhodu – pokud nemáme skutečně neúměrný dlouhodobý nadbytek, tak se ním nemůžeme předávkovat. Také si ho však musíme znovu doplňovat, a to třeba ovocem, které ho má dostatek – například kiwi.
Kiwi se jménem ptáka
Toto ovoce pochází z Číny, proto se mu také říkávalo čínský angrešt. Souvisí snad jeho název s novozélandského ptákem Kiwi? Vysvětlení je prosté. Ve 20. století se jeho pěstování rozšířilo právě na Novém Zélandu, a tam došlo ke svému jménu.
Kiwi roste na liánách botanického druhu Actinidia, který má až devítimetrové výhony, na nichž visí podlouhlé vejčité plody. Jejich slupka je ochmýřenou a obvykle se nejí. To hovoříme o zeleném kiwi. Naopak zlaté kiwi má slupku hladkou a je to druhý nejrozšířenější druh.
Skvělé je, že obsah vitaminu C v kiwi je opravdu vysoký, a to potvrzuje i mnoho studií. Ve 100 gramech je to 85–100 miligramů, což je 2× více, než mají pomeranče. A taky je v něm vitamin E, K, draslík, měď a důležité antioxidanty. Vědci vyzdvihují taky obsah vlákniny i enzym actinidin, který napomáhá k zdravému trávení.
Pomocník při tvorbě kolagenu
Kolagen máme spjatý především se zdravými klouby. Nezbytný je ale i pro ostatní tkáně v těle – šlachy, chrupavky, ale také vlasy, nehty, a dokonce i cévy. Problém však je, že s věkem jeho produkce přirozeně klesá.
Proč tomu tak je? V organismu dochází k snižování hladiny enzymů, které jsou k syntéze kolagenu zásadní. Tím pádem máme nedostatek vitaminu C, a ten je k produkci kolagenu významný. Konec konců důležitost vitaminu C ve spojení s kolagenem potvrdily i mnohé studie.
Kiwi má ideální složení. Mimo jeho vysoký podíl vitaminu C, obsahuje i polyfenoly, které chrání kolagen před poškozením volnými radikály. Taky disponuje vitaminy E a K, které napomáhají k lepšímu stavu cév.
Jak na zralé kiwi „tak akorát“?
Vybrat kiwi může být pro mnohé oříškem. Jednou je trvrdé jak skála, jindy zase měkké a poškodí se nám už v nákupní tašce po cestě domů.
Ani jeden uvedený příklad není pro konzumaci vpohodě. Jestliže si koupíte tvrdé kiwi, není ještě zralé. Chcete mu trochu pomoci? Máme pro vás tip! Uložte ho do sáčku s jedním jablkem a nechejte při pokojové teplotě – zrání uspíšíte.
Oproti tomu měkké kiwi má svraštělou slupku, a to už se skoro kazí. Chcete-li kiwi „tak akorát,“ poznáte ho, že na stisk bude trochu měkké, ale ne příliš. A po jeho rozkrojení na půlku, z něj dužinu lehce vyberete lžičkou. Vůně by měla být svěží a příjemná. Nezralé kiwi nemá žádnou vůni, přezrálé už má vůni příliš sladkou.
Nejlepší volbou je dopřát si kiwi čerstvé, třeba v ovesné kaši, salátech nebo smoothie. Obezřetní by měli být alergici, protože těm by mohlo kiwi přivodit svědění či vyrážku. Zvlášťě lidé s alergií na latex nebo pyl by měli být s kiwi rozvážní. Ostatní ale můžou být příjemně potěšeni i jeho účinkem na lepší trávení a pravidelné vyprazdňování.
Zdroj foto: Pixabay