Třešně zrají jako o život. Zkuste si z nich připravit tři netradiční recepty

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Milovníci třešní si v těchto dnech přichází na své. Šťavnaté a sladké ovoce momentálně zraje jako o život a majitelé stromů s těmito plody řeší dilema, jak je zpracovat. Nejčastějším řešením jsou kompoty nebo bublanina, my vám však v následujícím článku nabízíme méně tradiční, ale o to originálnější využití ve třech receptech. A věříme, že si je zamilujete.

Třešňový salát s fetou a rukolou

Ingredience: 2 hrsti rukoly, 1 hrnek vypeckovaných třešní, 100 g sýru feta, hrst vlašských ořechů, olivový olej, balzamikový ocet, sůl, pepř

Na talíř rozložte rukolu, přidejte vypeckované třešně překrojené napůl, nadrobenou fetu a posekané ořechy. Zakápněte olivovým olejem a vyšperkujte trochou balzamika. V tuto chvíli už zbývá pouze salát ochutit solí a pepřem. Neváhejte vyzkoušet tento elegantní salát, který může být vynikajícím lehkým obědem či večeří.

Třešňové tiramisu do skleničky

Ingredience: 250 g mascarpone, 150 ml smetany ke šlehání, 1 lžíce cukru, cukrářské piškoty, 2 hrsti třešní, 1 višňového likéru, hořká čokoláda na ozdobu

Smetanu vyšlehejte a ke konci opatrně přidávejte cukr, který zapracujte do šlehačky. Následně k ní postupně vmíchejte mascarpone. Doporučujeme příliš nešlehat, raději použijte stěrku. V tuto chvílí krátce povařte třešně s troškou cukru a podlijte višňovým likérem, nebo klidně můžete použít i třešňovici. Z této směsi vám vznikne takový lehký kompot.

Pak už se můžete vrhnout na vrstvení. Do připravených skleniček dávejte střídavě piškoty, třešňovou směs a krém. Opakujte, dokud nemáte skleničky zcela naplněné. Pak už jen nahoru nastrouhejte trochu hořké čokolády a nechte alespoň 2 hodiny chladit v lednici.

Třešňová omáčka

Ingredience: 2 hrnky vypeckovaných třešní, 2 lžíce cukru, 1 lžíce balzamica, 50 ml červeného vína, 1 lžička másla, sůl, pepř

Třešně vložte do hrnce, zasypejte cukrem a nechte lehce zkaramelizovat. Poté je podlijte vínem a nechte vyvařit alkohol. Totéž následně opakujte s balzamikem. Poté omáčku vařte 10 minut na mírném ohni. Na konci musí zhoustnout do ideální konzistence, takže kdyby tento čas nestačil, buďte trpěliví. Nakonec vmíchejte lžičku másla pro zjemnění a dochuťte solí a pepřem. Omáčka se skvěle hodí ke grilovanému nebo pečenému masu. Ideální je například ke kachně, ale výborná je i s vepřovou panenkou.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Zdravé sladkosti: Letní dezerty, které hýčkají tělo i duši

Když ovoce zpívá na talíři, léto chutná ještě lépe. Jak si dopřát sladké bez výčitek? Objevte recepty, které spojují zdraví s radostí. Ovocné symfonie na...

Největší pasti na bakterie u vás doma. Na tyhle věci raději sahejte s rozmyslem

Možná si myslíte, že největší semeniště bacilů je vaše toaleta. Jenže opak je pravdou. Koupelnu většina z nás pravidelně čistí, zatímco jiné předměty bereme...

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Šikland uzavře léto velkolepou derniérou – akční divadla, poslední ohňová show a netradičně i móda

Tradiční derniéra v největším přírodním zábavním parku v Česku Šikland se letos ponese ve výjimečném duchu. Poslední prázdninový víkend, 30. a 31. srpna, nabídne Šikland to nejlepší...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Venku léto, uvnitř zima: jak si s touhle kombinací poradit, a přitom být stylová?

Léto nás, co do výběru outfitu, umí pěkně potrápit. Zvlášť, chodíte-li do kanceláře. Ráno po cestě se pečete v halence jako v sauně, a pak vás...

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...
Reklama
Reklama