Třešně zrají jako o život. Zkuste si z nich připravit tři netradiční recepty

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Milovníci třešní si v těchto dnech přichází na své. Šťavnaté a sladké ovoce momentálně zraje jako o život a majitelé stromů s těmito plody řeší dilema, jak je zpracovat. Nejčastějším řešením jsou kompoty nebo bublanina, my vám však v následujícím článku nabízíme méně tradiční, ale o to originálnější využití ve třech receptech. A věříme, že si je zamilujete.

Třešňový salát s fetou a rukolou

Ingredience: 2 hrsti rukoly, 1 hrnek vypeckovaných třešní, 100 g sýru feta, hrst vlašských ořechů, olivový olej, balzamikový ocet, sůl, pepř

Na talíř rozložte rukolu, přidejte vypeckované třešně překrojené napůl, nadrobenou fetu a posekané ořechy. Zakápněte olivovým olejem a vyšperkujte trochou balzamika. V tuto chvíli už zbývá pouze salát ochutit solí a pepřem. Neváhejte vyzkoušet tento elegantní salát, který může být vynikajícím lehkým obědem či večeří.

Třešňové tiramisu do skleničky

Ingredience: 250 g mascarpone, 150 ml smetany ke šlehání, 1 lžíce cukru, cukrářské piškoty, 2 hrsti třešní, 1 višňového likéru, hořká čokoláda na ozdobu

Smetanu vyšlehejte a ke konci opatrně přidávejte cukr, který zapracujte do šlehačky. Následně k ní postupně vmíchejte mascarpone. Doporučujeme příliš nešlehat, raději použijte stěrku. V tuto chvílí krátce povařte třešně s troškou cukru a podlijte višňovým likérem, nebo klidně můžete použít i třešňovici. Z této směsi vám vznikne takový lehký kompot.

Pak už se můžete vrhnout na vrstvení. Do připravených skleniček dávejte střídavě piškoty, třešňovou směs a krém. Opakujte, dokud nemáte skleničky zcela naplněné. Pak už jen nahoru nastrouhejte trochu hořké čokolády a nechte alespoň 2 hodiny chladit v lednici.

Třešňová omáčka

Ingredience: 2 hrnky vypeckovaných třešní, 2 lžíce cukru, 1 lžíce balzamica, 50 ml červeného vína, 1 lžička másla, sůl, pepř

Třešně vložte do hrnce, zasypejte cukrem a nechte lehce zkaramelizovat. Poté je podlijte vínem a nechte vyvařit alkohol. Totéž následně opakujte s balzamikem. Poté omáčku vařte 10 minut na mírném ohni. Na konci musí zhoustnout do ideální konzistence, takže kdyby tento čas nestačil, buďte trpěliví. Nakonec vmíchejte lžičku másla pro zjemnění a dochuťte solí a pepřem. Omáčka se skvěle hodí ke grilovanému nebo pečenému masu. Ideální je například ke kachně, ale výborná je i s vepřovou panenkou.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...

Čeští důchodci objevují nečekaný trik. Levnější menu stačí vyjednat úsměvem

V některých restauracích v Česku mohou senioři dostat levnější menu nebo drobný bonus, aniž by o tom visela jediná cedule. Stačí se zeptat a...

Tři recepty z jehněčího masa, které si zamilujete

Jehněčí maso je v mnoha zemích považováno za delikatesu. Je jemné, šťavnaté a má lehce nasládlou chuť, která se krásně doplňuje s bylinkami, česnekem...

Jak se po létě dostat zpět do formy: 10 tipů pro efektivní návrat ke cvičení

Léto plné grilování, zmrzliny a odpočinku je u konce a s ním i pocit, že pravidelný trénink je vzdálenou vzpomínkou. Cítíte se bez energie...

Drobné proměny domova, které zlepší náladu. A to bez bourání či přehánění

Atmosféra domova nevzniká výběrem nábytku, ale drobnými gesty, která odrážejí naši každodennost. Není třeba investovat jmění, měnit dispozice ani listovat katalogy. Někdy stačí přesunout...

Jak se zbavit žmolků na oblečení? Pomůže trik z TikToku

Bez houbičky na nádobí si většina domácností neumí představit kuchyň. Ale věděli jste, že tahle obyčejná pomůcka se dá využít i úplně jinak než...

Program ANO počítá s důchodovou revolucí. Kdo si polepší nejvíce?

Hnutí ANO zveřejnilo důchodové priority pro podzimní volby. Chce zastropovat důchodový věk na 65 letech, rozšířit možnosti předčasného důchodu a přidat výraznější valorizace pro...

Povislá víčka nejsou problém. Vizážisté radí jednoduchá řešení

Správné líčení dokáže s povislými víčky zázraky. Díky hře světla, stínu a několika osvědčeným trikům působí oči větší, otevřenější a výrazně mladší. Obočí jako rám...

Máte rádi sýry? Tak to vás jistě zaujmou tyto tři pokrmy

Ačkoliv existují lidé, kteří sýry přímo nenávidí, většina z nás si bez nich neumí svůj jídelníček představit. Navíc jsou nesmírně variabilní. Můžete z nich...

Slunce, které nikdy nezapadá. Proč se v Norsku nemůže spát

Za polárním kruhem nevládne tma, ale nepřetržité světlo. Slunce se tam v létě neztrácí za obzorem a přepisuje lidské vnímání času, těla i duše....

Jak na zářivě bílé ponožky? Zkuste trik, který funguje lépe než drahé prostředky

Bílé ponožky jsou krásné jen do chvíle, než je párkrát obujete a hodíte do pračky. Záhy ztratí svou sněhovou barvu, začnou šednout nebo žloutnout...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3