Třešně zrají jako o život. Zkuste si z nich připravit tři netradiční recepty

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Milovníci třešní si v těchto dnech přichází na své. Šťavnaté a sladké ovoce momentálně zraje jako o život a majitelé stromů s těmito plody řeší dilema, jak je zpracovat. Nejčastějším řešením jsou kompoty nebo bublanina, my vám však v následujícím článku nabízíme méně tradiční, ale o to originálnější využití ve třech receptech. A věříme, že si je zamilujete.

Třešňový salát s fetou a rukolou

Ingredience: 2 hrsti rukoly, 1 hrnek vypeckovaných třešní, 100 g sýru feta, hrst vlašských ořechů, olivový olej, balzamikový ocet, sůl, pepř

Na talíř rozložte rukolu, přidejte vypeckované třešně překrojené napůl, nadrobenou fetu a posekané ořechy. Zakápněte olivovým olejem a vyšperkujte trochou balzamika. V tuto chvíli už zbývá pouze salát ochutit solí a pepřem. Neváhejte vyzkoušet tento elegantní salát, který může být vynikajícím lehkým obědem či večeří.

Třešňové tiramisu do skleničky

Ingredience: 250 g mascarpone, 150 ml smetany ke šlehání, 1 lžíce cukru, cukrářské piškoty, 2 hrsti třešní, 1 višňového likéru, hořká čokoláda na ozdobu

Smetanu vyšlehejte a ke konci opatrně přidávejte cukr, který zapracujte do šlehačky. Následně k ní postupně vmíchejte mascarpone. Doporučujeme příliš nešlehat, raději použijte stěrku. V tuto chvílí krátce povařte třešně s troškou cukru a podlijte višňovým likérem, nebo klidně můžete použít i třešňovici. Z této směsi vám vznikne takový lehký kompot.

Pak už se můžete vrhnout na vrstvení. Do připravených skleniček dávejte střídavě piškoty, třešňovou směs a krém. Opakujte, dokud nemáte skleničky zcela naplněné. Pak už jen nahoru nastrouhejte trochu hořké čokolády a nechte alespoň 2 hodiny chladit v lednici.

Třešňová omáčka

Ingredience: 2 hrnky vypeckovaných třešní, 2 lžíce cukru, 1 lžíce balzamica, 50 ml červeného vína, 1 lžička másla, sůl, pepř

Třešně vložte do hrnce, zasypejte cukrem a nechte lehce zkaramelizovat. Poté je podlijte vínem a nechte vyvařit alkohol. Totéž následně opakujte s balzamikem. Poté omáčku vařte 10 minut na mírném ohni. Na konci musí zhoustnout do ideální konzistence, takže kdyby tento čas nestačil, buďte trpěliví. Nakonec vmíchejte lžičku másla pro zjemnění a dochuťte solí a pepřem. Omáčka se skvěle hodí ke grilovanému nebo pečenému masu. Ideální je například ke kachně, ale výborná je i s vepřovou panenkou.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Máte problémy s osteoporózou? Vyzkoušejte lněné semínka! Mají mnohem více vápníku než mléčné výrobky

Všichni víme, že kosti potřebují pro svůj vývoj dostatek vápníku. Jehož zdroj je hlavně v mléčných výrobcích. Ovšem ne každý si ho může dopřát....

Nechte mrkev vyniknout! Připravte si z ní třeba tyto tři nevšední pokrmy

Mrkev máme často zařazenou jako zeleninu do polévky či na přípravu omáček včetně národního pokladu svíčkové. Tato zelenina si však zaslouží víc prostoru, a...

Objevte krásy portugalského vinařství

Portugalské vinařství se ve světě těší velmi dobré reputaci a tato jihozápadní země Evropy je opravdovým rájem pro milovníky tohoto lahodného moku. Díky různorodým...

10 vteřin stačí: cvik, který uleví celému tělu

“Během chvilky si protáhneme celou páteř, uvolníme ramena a neskutečně dobře uděláme
i zkráceným svalům na zadní straně stehen. Doporučuji nastavit si na mobilu budík a tento cvik opakovat každou hodinu. Naše tělo pak nebude mít šanci ztuhnout a začít bolet,” říká pohybová specialistka Zuzana Rybářová, která pořádá celodenní kurzy Restart těla, pro vás vybrala cvik, který můžete dělat i v práci – stačí se jen zvednout ze židle…

Jíte málo kiwi? Děláte chybu! Má víc vitaminu C než pomeranč a podpoří tvorbu kolagenu

Vitamin C patří mezi prospěšné látky, které prospívají našemu imunitnímu systému a podpoří i rychlejší uzdravení při nachlazení. Věděli jste však, že tento vitamin...

Bezinkový sirup má blahodárné účinky. Pomůže i s nachlazením a jeho výroba je snadná

Bezinky začínají kvést už v květnu. Poznáme je snadno podle jejich bílých květů a na podzim už mají černé plody. Bezinky se těší velké...

Hledáte si novou práci? Dejte si pozor na těchto 5 chyb, díky kterým váš životopis personalista vyřadí ze hry

Tipů jak správně napsat životopis je mnoho. Věnují se profesnímu profilu kandidáta, dosaženým vzděláním i dovednostmi. Taky upozorňují na pravopisné chyby, které vám dokážou...

V dětství jsme ji často trhali a žvýkali. Udělejte si nápoj z této kyselé byliny, pomůže pří rýmě i lupénce

Až ji uvidíte na louce, určitě si ji nespletete. Stačí utrhnout pár lístků a sníst. Pojďme se podívat v čem je šťovík prospěšný pro...

Chorvatsku už pomalu odzvonilo. Na paty mu šlape levnější destinace, stejné moře a méně turistů

Chorvatsko v létě každoročně navštíví spousta turistů, kteří se oblíbili nejen čisté moře, shovívavé ceny (tedy alespoň dříve), ale taky snadnou dostupnost autem. Dnes...

Jak se osvěžit v horkých letních dnech? Zkuste tyto tři polévky

Léto je v plném proudu a s ním přichází i chuť na lehká, svěží jídla, která nás nezahlcují, ale naopak příjemně osvěží. Pokud patříte...

Udělejte si čistku v mrazáku! Co radí odborníci vyhodit, abyste si neohrozili zdraví?

Mrazničku používáme doma snad všichni. Je to skvělý pomocník pro úschovu potravin, které by za jiných okolností neměly takovou trvanlivost. Ruku však na srdce,...

Dřevěné vařečky a prkénka bývají záslužnými pomocníky v kuchyni. Co však na jejich používání říká odborník?

Ačkoliv by se mohlo zdát, že s nástupem plastových výrobků se stanou dřevěné vařečky a lžíce pouhým přežitkem, opak je však pradou. Tyto nástroje...

Čtyři flašky ve skříni, tři v botníku. Manžel s pitím přestat nedokázal, bohužel

Kdo se v životě potýkal s nějakou závislostí, tak ví, že je to běh na dlouhou trať. Týká-li se problém přímo někoho z vaší rodiny, situace bývá o to bolestnější. Někdo vyhraje, někdo to vzdá. Můj manžel bohužel přestat pít nedokázal.

Trápí vás neustálý boj s černými tečkami? Zkuste domácí masky, výsledky vás překvapí

Černé tečky nás dokážou potrápit v každém věku bez ohledu na typ pleti. Jestliže i vy se s nimi potýkáte, určitě víte, že je...

Znáte skvělou japonskou vychytávku se zubní pastou? Dejte ji do mrazáku a v domácnosti s ní vyčistíte všechno možné

Zubní pastu potřebujeme všichni pro čištění zubů, to je jasná věc. Využijeme ji taky jako univerzálníčistidlo v domácnosti, které si poradí se špinavými tenisky...
Reklama
Reklama