Třešně zrají jako o život. Zkuste si z nich připravit tři netradiční recepty

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Milovníci třešní si v těchto dnech přichází na své. Šťavnaté a sladké ovoce momentálně zraje jako o život a majitelé stromů s těmito plody řeší dilema, jak je zpracovat. Nejčastějším řešením jsou kompoty nebo bublanina, my vám však v následujícím článku nabízíme méně tradiční, ale o to originálnější využití ve třech receptech. A věříme, že si je zamilujete.

Třešňový salát s fetou a rukolou

Ingredience: 2 hrsti rukoly, 1 hrnek vypeckovaných třešní, 100 g sýru feta, hrst vlašských ořechů, olivový olej, balzamikový ocet, sůl, pepř

Na talíř rozložte rukolu, přidejte vypeckované třešně překrojené napůl, nadrobenou fetu a posekané ořechy. Zakápněte olivovým olejem a vyšperkujte trochou balzamika. V tuto chvíli už zbývá pouze salát ochutit solí a pepřem. Neváhejte vyzkoušet tento elegantní salát, který může být vynikajícím lehkým obědem či večeří.

Třešňové tiramisu do skleničky

Ingredience: 250 g mascarpone, 150 ml smetany ke šlehání, 1 lžíce cukru, cukrářské piškoty, 2 hrsti třešní, 1 višňového likéru, hořká čokoláda na ozdobu

Smetanu vyšlehejte a ke konci opatrně přidávejte cukr, který zapracujte do šlehačky. Následně k ní postupně vmíchejte mascarpone. Doporučujeme příliš nešlehat, raději použijte stěrku. V tuto chvílí krátce povařte třešně s troškou cukru a podlijte višňovým likérem, nebo klidně můžete použít i třešňovici. Z této směsi vám vznikne takový lehký kompot.

Pak už se můžete vrhnout na vrstvení. Do připravených skleniček dávejte střídavě piškoty, třešňovou směs a krém. Opakujte, dokud nemáte skleničky zcela naplněné. Pak už jen nahoru nastrouhejte trochu hořké čokolády a nechte alespoň 2 hodiny chladit v lednici.

Třešňová omáčka

Ingredience: 2 hrnky vypeckovaných třešní, 2 lžíce cukru, 1 lžíce balzamica, 50 ml červeného vína, 1 lžička másla, sůl, pepř

Třešně vložte do hrnce, zasypejte cukrem a nechte lehce zkaramelizovat. Poté je podlijte vínem a nechte vyvařit alkohol. Totéž následně opakujte s balzamikem. Poté omáčku vařte 10 minut na mírném ohni. Na konci musí zhoustnout do ideální konzistence, takže kdyby tento čas nestačil, buďte trpěliví. Nakonec vmíchejte lžičku másla pro zjemnění a dochuťte solí a pepřem. Omáčka se skvěle hodí ke grilovanému nebo pečenému masu. Ideální je například ke kachně, ale výborná je i s vepřovou panenkou.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Jak mohou senioři bezpečně využívat veřejnou Wi-Fi a ušetřit za mobilní data

Veřejná Wi-Fi je pro seniory skvělou příležitostí, jak ušetřit za mobilní data, zároveň však představuje i značné bezpečnostní riziko. Zatímco oficiální sítě v knihovnách...

Nikdy nevíte, s čím se probudíte. Kim Kardashianová o životě ve strachu a konci manželství

„Nikdy nevíte, s čím se ráno probudíte, a to je opravdu znepokojivý pocit,“ svěřila se Kim Kardashianová v podcastu Call Her Daddy. Po letech...

Rýmovník: zelený zázrak proti rýmě

Nenápadná rostlinka s hebkými lístky a svěží vůní po eukalyptu a mentolu dokáže víc, než by se na první pohled zdálo. Rýmovník nejen že...

Podzimní grilování s kořením Mistr Grilu: Vyhrajte lahodné kořenicí směsi!

Podzim sice přináší kratší dny, chladnější večery a mlhavá rána, ale to ještě neznamená, že bychom si nemohli dopřát grilované dobroty! Zrovna teď má...

Kadeřnice radí, jak nosit dlouhé vlasy po padesátce, klíčem je vrstvení a správná ofina

Pravidlo, že s přibývajícím věkem se musí vlasy zkracovat, je dávno překonaný mýtus. Podle profesionální kadeřnice Kamily Frantlové Sedlákové mohou dlouhé vlasy ženám po...

Tajné slevy pro zkušené řidiče. Jak snížit platby za pojištění auta o tisíce

Platíte za havarijní pojištění více, než musíte? Pro zkušené řidiče v seniorském věku existuje hned několik cest, jak si snížit roční pojistné. Klíčem je...

Po padesátce tělo zpomalí, ale hubnutí není ztracené. Stačí změnit přístup

V padesáti se tělo začne chovat jinak. To, co dřív fungovalo, najednou nefunguje a kila přibývají i z běžného jídla. Neznamená to ale, že...

Sezóna uzení je konečně tu! Vyberte si vlastní udírnu a naučte se připravovat dobroty s kouřovým aroma

S příchodem prvních studených dnů se ze zahrádek rodinných domů line typická vůně doutnajícího dřeva. Znamená to, že sezóna uzení je konečně zpět! Pro...

Sleva, o které jste možná nevěděli. Jak ušetřit tisíce za brýle a lupy

Věděli jste, že na nové brýle, lupu či jiné zrakové pomůcky můžete získat výraznou slevu nebo příspěvek od státu? Mnoho seniorů o těchto možnostech...

Jennifer Anistonová vysvětlila, proč nikdy neadoptovala děti navzdory problémům s plodností

„Nechci adoptovat, chci svou vlastní DNA v malém človíčku,“ vysvětlila v jednom z upřímných rozhovorů herečka Jennifer Anistonová. Hvězda seriálu Přátelé po letech spekulací...

Vanilkový cheesecake, který se vždycky povede: jemný, voňavý a s křehkým základem

Je jen málo dezertů, které chutnají tak skvěle jako vanilkový cheesecake. Je krémový, vláčný a voní po másle a vanilce tak, že se vám...

Seznamte se s obnovenou řadou péče o pleťageLOC Tru Face od Nu Skin

Péče o pleť pro zralou pleť, která je navržena speciálně k řešení viditelných známek stárnutí. Nu Skin, globální lídr v oblasti krásy a wellness,...

Lékař varuje před třemi největšími zabijáky, kouření je podle něj absolutně nejhorší

„Je to bezpochyby jediná nejhorší věc, kterou můžete pro své tělo udělat,“ varuje lékař Jeremy London. Ve svém videu na platformě YouTube označil kouření...

Útěk před depresí a stárnutím. Skutečné důvody nevěry jsou hlubší, než si myslíte

Není to jen o sexu. Podle londýnské psychoanalytičky Juliet Rosenfeldové jsou skutečné důvody, proč muži podvádějí, mnohem hlubší a komplexnější. Kořeny nevěry prý často...

Brambory hotové raz dva: jednoduchý trik, který vám ušetří čas i energii

Brambory patří k jídlům, bez kterých si českou kuchyni snad ani neumíme představit. K obědu, večeři, v salátu i jako příloha - prostě je...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3