V hlavní roli jahody. Tři tipy jak zužitkovat toto oblíbené ovoce

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Jahody jsou šťavnaté a voňavé ovoce, které máme neodmyslitelně spojené s létem. Ať už si je dopřáváte jen tak, nebo z nich kouzlíte v kuchyni, jejich chuť je naprosto jedinečná. Pokud vám v košíku zbylo pár kousků a přemýšlíte, co s nimi, máme pro vás tři jednoduché a vynikající recepty, které vám zpříjemní horké dny.

Jahodové tiramisu

Ingredience: 250 g čerstvých jahod, 250 g mascarpone, 200 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce moučkového cukru, cukrářské piškoty, šťáva z půlky citronu, máta

Jahody omyjte a nakrájejte na kousky. Malou část si nechte stranou na ozdobu, zbytek rozmixujte s citronovou šťávou. Její množství záleží na každém, a tak je lepší ji postupně zapracovávat. Následně vyšlehejte smetanu do tuhé konzistence a opatrně ji smíchejte s mascarpone a s cukrem. Je lepší pracovat spíše se stěrkou, rozhodně smetanu a hlavně mascarpone nijak intenzivně nešlehejte.

Krém je hotový a teď už se můžeme vrhnout na vrstvení dezertu do skleniček. Jako první přichází na řadu nalámané cukrářské piškoty, po kterých přichází na scénu jahodové pyré a poté krém z mascarpone. Takto postupujeme až do doby, kdy jsou skleničky plné. Nahoru dejte na ozdobu čerstvé jahody a lístky máty. Budete překvapeni, jak skvělá je kombinace právě jahod s mátou. Zbývá ještě dezerty vychladit, a tak vložíme do lednice minimálně na jednu hodinu, ideálně však přes noc.

Salát s jahodami, rukolou a kozím sýrem

Ingredience: hrst rukoly, 100 g jahod, 50 g kozího sýra, hrst vlašských ořechů, 1 lžíce medu, balzamikový krém, olivový olej, špetka soli

Rukolu omyjte a důkladně osušte. Jahody si zatím nakrájejte na plátky a vrhněte se i na přípravu ořechů, které nasucho opečte na pánvi. A teď už je to jednoduché. Na talíř naskládejte rukolu, přidejte jahody, rozdrobený, ideálně měkký kozí sýr a ořechy. Salát následně zakápněte olivovým olejem, medem a balzamikovým krémem. Lehce osolte. A skvělý letní oběd i večeře je na světě.

Jahodová marmeláda

Ingredience: 1 kg jahod, 500 g želírovacího cukru 2:1, šťáva z jednoho citronu

Jednou z oblíbených variant, jak zpracovat jahody při přebytku, je určitě marmeláda. Jak na ni?Jahody očistěte a nakrájejte. Vložte je do většího hrnce, přidejte citronovou šťávu a zasypte želírovacím cukrem. Přiveďte k varu a vařte asi 5 minut, než začne směs houstnout. Horkou marmeládu nalijte do čistých sklenic, zavřete víčkem a otočte dnem vzhůru na pár minut. Marmelády poté uchovávejte v chladu.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...

Zůstaňte svěží: Kohoutková jako (nejen) letní superhrdina

Léto je v plném proudu, slunce svítí, teploty stoupají, a proto je potřeba dodržovat pitný režim. A to nejlépe v podobě vody. Na tu byste však...

Přišli jsme o našeho milovaného pejska. Manžel se s jeho ztrátou vyrovnává pomocí umělé hračky

Každý se se smrtí svého zvířecího miláčka vyrovnává po svém. Někdo truchlí déle, jiný zase bere smrt jako součást života a věří, že už...

Dárky zdarma a Xiaomi produkty za zlomek ceny: Od fotomobilu až po robotický vysavač

Předškolní výprodej: Nenechte si ujít Redmi Pad 2 s velkým 11″ displejem a masivní baterií, prémiový smartphone Xiaomi 15 s fotoaparáty Leica, oblíbený Redmi...

Putování za kávou: Etiopie kolébkou lahodného moku

Etiopie je považována za kolébku kávy. Podle legendy zde pasáček koz jménem Kaldi objevil povzbuzující účinky kávových bobulí, když si všiml, že jeho kozy...
Reklama
Reklama