Mnozí milovníci kávy si bez svého oblíbeného nápoje nedokážou představit den. Není se čemu divit, káva má lahodnou chuť, stimuluje a kromě toho má i spoustu zdravotních výhod. Možná, že jste zkusili espresso, lungo, americano, cappucino, flat white, ale co tak trochu poznat netradiční švédskou verzi?
Jede vám doma kávovar na plné obrátky a zuřivě mele čerstvá zrnka do zbláznění? Nebo používáte aeropress, překapávač, či dokonce jedete klasiku a vaříte si turka?
V dnešní době je mnoho způsobů, jak si kávu připravit, záleží, co komu vyhovuje. Ať už zvolíte jakýkoliv způsob, tak jedno zůstává stéjné, a to, že bez kvalitních zrn skvělou kávu neuděláte.
Švédská káva s vejcem
Cože? Káva s vejcem? Že jste o tom ještě nikdy neslyšeli? Švédská vaječná káva sice nepatří k tradičním druhům přípravy, ale věřte, že když ji ochutnáte, nebudete chtít nic jiného. Tento švédský recept se těší velké oblíbě nejen pro svou neotřelou chuť, ale také pro zdravotní výhody.
Kde se vzala tato netradiční káva?
Historie švédské kávy sahá do 19. století, kdy švédští přistěhovalci přišli do USA a přinesli si s sebou tuhle techniku. Tradičně se prý podávala v luteránských kostelech v Minnesotě.
Chcete-li si dopřát opravdu skutečnou švédskou kávu s vejci, pak do ní přidejte (jako kdysi přistěhovalci) i skořápku! Ale kávu s vejcem znají třeba i Vietnamci, ale ti ji pro změnu kombinují ještě s kondenzovaným mlékem. Srovnáme-li tyto dvě kávy, tak ta vietnamská vaječná je sladká a silná, oproti tomu skandinávská verze je naopak průsvitná a hladká se sametovou chutí.
Co dělá švédskou kávu výjimečnou?
Jestli jste ještě tento druh přípravy kávy nikdy nezkusili, je nejvyšší čas ji otestovat. Ve Švédsku je tato příprava kávy populární právě proto, že káva pak získá jemnější chuť. Zásadité pH vajec (a skořápek, pokud máte odvahu) dorovná kyselou chuť kávové sedliny a káva pak nebude tak svíravá.
Vejce jako zdravotní benefit
Obsažené bílkoviny ve vejci vám dodají zdravotní výhody. Například vaječný žloutek – bohatý na cholin, což je látka prospěšná pro metabolismus tuků, která má navíc pozitivní vliv na játra. Cholin má totiž za úkol bránit hromadění tuků v játrech.
Navíc tento nápoj podporuje proces detoxikace těla a reguluje hladinu jaterních enzymů. Nezapomeňme také na vitaminy A, E, B, D a K, které ve vejcích najdeme. Při pravidelné konzumaci takhle připravené kávy, můžete podpořit i snížení hladiny cholesterolu.
Recept na švédskou kávu s vejcem
Ingredience: 9 a ¼ šálku vody, ¾ šálku čerstvé mleté kávy (středně až hrubě mleté, vhodná je arabika), 1 velké celé vejce (včetně skořápky, pokud chcete), 1 šálek studené vody
V hrnci přivedem k varu 9 šálků vody. Mezitím smícháme v malé misce nebo odměrce čerstvě umletou kávu a doplníme zbývající vodou. Poté přidáme vejce (pokud si netroufáte na skořápky, tak jen žloutek a bílek). Tím nám vznikne směs, která připomíná mokrou hlínu. Jakmile se bude voda vařit, opatrně do ní vlijeme směs vajec a kávy. Teplotu snížíme a vaříme asi 3 minuty. Dáváme pozor, abychom ji nevyvařili. Kávová sedlina se postupně spojí do jedné hmoty, která vyplave na povrch hrnce. Jak k tomu dojde, hrnec ihned stáhneme z plotny. Zalijeme šálkem studené vody a necháme asi 10 minut odstát. Díky tomu se kávová sedlina usadí na dně. Nakonec kávu přelijeme přes jemné sítko nebo cedník do šálku a můžeme servírovat.
Zdroj foto: Pixabay