Mnoho lidí si bez něho nedokáže představit den. Nejenže má lahodnou chuť, ale přináší nám také mnoho zdravotních benefitů. Pokud pijete černý čaj přes den často, možná ani netušíte, že některé jídla se nedoporučuje tímto čajem zapíjet.
Možná, že už jste vy sami zaznamenali, že čaj změní výrazně chuť, když jím zapijete některé potraviny. Kromě toho se může stát, že při nevhodné kombinaci čaje a potravin může dojít k horšímu vstřebávání některých živin. Pojďme se spolu podívat, jakým potravinám bychom se měli vyvarovat a nikdy je nezapíjet čajem.
Mléčné výrobky
Zvlášť v Anglii jsou zvyklí si přidávat mléko do šálku černého čaje. U nás se tento zvyk běžné netraduje, ale nejde jen o mléko. Spojení černého čaje s dalšími mléčnými výrobky může být problém, protože mléčné výrobky se můžou vázat na antioxidanty obsažené v čaji, zejména jde o katechiny. Ty jsou vynikající pro posílení imunity a snížení rizika srdečních chorob.
Kyselé potraviny a citrusové plody
Milovníci citronů, pomerančů, grepů, zbystřete! Sice jsou všechny tyto druhy bohaté na vitamin C, ale neměli bychom je zapíjet čajem, jelikož v kombinaci s taniny (třísloviny) se mění velmi výrazně chuť čaje, která je pak hořká nebo kovová. Zkrátka čaj, doplněný kyselosti citrusů, může podráždit váš žaludek.
Ostrá a kořeněná jídla
Přestože se vám tahle kombinace může zdát zajímavá, tak faktem je, že teplo z kořeněných jídel může zastínit jemnou chuť čaje. Kromě toho sloučení kapsaicinu (látky, která může za pálivost) a čajových taninů může rozbouřit váš žaludku.
Potraviny vydatné na železo
Potraviny jako jsou červené maso, listová zelenina, jako je špenát nebo i fazole, jsou samy o sobě bohaté na železo. Jestliže je však hned po konzumaci zapíjíte černým čajem, neděláte sobě dobrou službu. To potvrzuje i nutriční terapeutka Deborah Grayson, chemikálie v čaji mohou blokovat vstřebávání železa. Proto konzumujete-li potraviny s vysokým obsahem železa, vyvarujte se zároveň pití čaje.
Potraviny vydatné na vlákninu
Čerstvá zelenina, celozrnné výrobky a luštěniny by rozhodně neměly chybět v našem jídelníčku. Nejenže mají vitamíny, ale jsou i zdrojem vlákniny. Ovšem pokud si k nim nalijete šálek čaje, můžete očekávat horší vstřebávání některých minerálů, třeba právě železa.
Potraviny obsahující proteiny
Je to tak. Bohužel mezi potraviny, které je lepší s čajem nemíchat, patří i ty, které obsahují bílkoviny. Proteiny jsou nezbytné pro budování svalů, a taky díky nim nesníme půl lednice. S čajem se ale opět nedoporučují kombinovat, protože proteiny můžou narušit vstřebávání antioxidantů v čaji.
Zdroj foto: Pixabay