Žampiony jsou skvělou surovinou, která se dá využít na stovky způsobů. Jsou lehké, chutné a navíc rychle hotové. Jejich výhodou je, že jsou navíc snadno dostupné. I proto jsme si pro vás připravili tři osvědčené recepty, v nichž tuto surovinu zužitkujete.
Žampionová omáčka
Ingredience: 300 g žampionů, 1 malá cibule, 1 stroužek česneku, 200 ml smetany, 50 ml bílého vína, 1 lžíce másla, olivový olej, sůl, pepř, tymián
Na rozehřátou pánev dejte kapku olivového oleje a poté do něj vložte máslo, aby se tolik nepřepalovalo. Nechte zpěnit cibuli a poté přidejte kousky žampionů, které restujte dozlatova. Důležité je, aby se z nich dostala voda a zároveň, aby měly pěknou zlatavou barvu. Buďte proto trpěliví a s houbami příliš nemíchejte. Jakmile se opékání hub blíží ke konci, přidejte nakrájený česnek a tymián. Ideálně použijte čerstvý.
Pak už základ dochuťte solí a pepřem a podlijte kvalitním bílým vínem a nechte odpařit alkohol. Tekutina v pánvi by se měl srazit na méně než polovinu. Když máte odvařeno, přidejte kvalitní smetanu ke šlehání s více než 30 % obsahu tuku a svařte do ideální konzistence. Pokud máte čerstvou petrželovou nať, můžete jí celý pokrm ještě vyšperkovat. Omáčka je výborná například ke grilovanému masu.
Krémová žampionová polévka
Ingredience: 250 g žampionů, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 700 ml zeleninového vývaru, 150 ml smetany, 2 lžíce másla, sůl, pepř, čerstvá petrželka, olivový olej
Také u polévky začněte tím, že si do rozehřátého hrnce dáte kapku olivového oleje a následně přidáte máslo. Na tuk poté dejte zpěnit cibuli s česnekem a přidejte nakrájené žampiony. I tady platí pravidlo málo míchat a nechat orestovat dozlatova.
Základ pak zalijte zeleninovým vývarem či vodou a vařte asi 15 minut. Poté část polévky rozmixujte, aby získala krémovou konzistenci, a vraťte ji zpět do hrnce. Teď už stačí jen dolít smetanu ke šlehání, dochutit solí a pepřem a krátce prohřát. Podávejte posypané čerstvou petrželovou natí.
Žampionové rizoto s parmazánem
Ingredience: 200 g žampionů, 200 g arborio rýže, 1 menší cibule, 50 ml bílého vína, 750 ml zeleninového vývaru, 50 g parmazánu, 2 lžíce másla, olivový olej, sůl, pepř
Na olivovém oleji zpěňte cibuli, přidej žampiony nakrájené na plátky a restujte dozlatova. K žampionům pak vmíchejte rýži a zapracujte ji tak, aby se každé zrnko obalilo tukem. Do základu pak přilijte kvalitní bílé víno a po odpaření alkoholu postupně přilévejte vývar. Vždy je třeba počkat, až se vstřebá, než přidáte další část vývaru.
Takto vaříme, dokud není rýže měkká. Jakmile je tzv. na zkus, vmíchejte do ní máslo a nastrouhaný parmazán. Podávejte ihned, dokud je rizoto krásně krémové.
Zdroj foto: Pixabay