Strava na dovolené: Jak si udržet zdravě sestavený talíř i o letních prázdninách?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Léto, dovolená a jídlo – trojice, která patří k sobě. Prázdninová atmosféra často svádí k přejídání nebo naopak k vynechávání jídel kvůli výletům a změně režimu. Ale i během cestování si můžeme užít dobré jídlo bez výčitek a zároveň podpořit zdraví. Stačí dodržet několik jednoduchých zásad, například zdravě sestavený talíř podle projektu Půl talíře.

Dovolená nemusí znamenat automaticky nezdravá jídla nebo přejídání. Stačí si uvědomit, že tělo i v jiném režimu potřebuje živiny, energii a hydrataci. Při výběru pokrmů je vhodné zachovat jednoduché pravidlo – princip zdravě sestaveného talíře. Polovinu tohoto talíře by měla tvořit zelenina a ovoce, čtvrtinu kvalitní bílkoviny (například ryby, luštěniny, drůbež či vejce) a čtvrtinu komplexní sacharidy (jako celozrnné pečivo, quinoa nebo brambory). „Nejde o žádnou populární/zázračnou dietu, ale o jednu z možností, jak si vytvořit udržitelný přístup ke stravování. Napomáhá udržet si zdravou tělesnou hmotnost a zároveň organismu dodat všechny potřebné živiny,” vysvětluje Ing. Josef Soukup, Ph.D., nutriční poradce a osobní trenér.

Zdravý talíř i na all inclusive? Jde to

Pobyty s all inclusive patří mezi nejoblíbenější formy dovolené. Jídla je dostatek, je pestré a „zdarma“, takže mnozí mají tendenci ztratit míru. Není proto výjimkou, že lidé jedí mnohem víc, než by ve skutečnosti potřebovali.

Základem je pravidelnost – dlouhé hladovění přes den často končí večerním přejedením. Proto je dobré začít den vyváženou snídaní s dostatkem kvalitních bílkovin, jako jsou vajíčka, tvaroh, jogurt nebo kvalitní šunka. Ty dokáží totiž tělo zasytit na delší dobu.

Neméně důležitý je i dostatek tekutin, obzvlášť v teple. Nejlepší volbou je čistá voda, ochucená mátou či citronem. Pozor bychom si měli dát na slazené a alkoholické nápoje. Míchané koktejly mohou být kalorickou pastí. Jeden „sex on the beach“ může obsahovat až 250–300 kcal[1], což odpovídá malému obědu. Alkohol navíc dehydratuje, což je v horku ještě rizikovější.

Jak se neztratit u švédských stolů?

Švédské stoly bývají často výzvou pro sebeovládání. Odborníci proto doporučují se nejprve rozhlédnout a rozmyslet si, co si opravdu chceme dát a jak si jídlo poskládáme. Dávejme přednost lehčím a šetrnějším způsobům přípravy, jako je pečení, dušení nebo grilování oproti smaženému jídlu. Opatrnost se vyplatí i u dresinků a majonézových salátů. I malá porce může obsahovat značné množství skrytého tuku.

Pokud nás “honí mlsná”, místo tří zákusků vyberme jeden, který nás opravdu láká nebo sáhněme po ovoci. Na dovolené v teplejších zemích je totiž bezesporu velkou výhodou přístup k čerstvému exotickému ovoci v konzumní zralosti. Chutná často lépe, je cenově dostupnější a mnohdy je to jediná šance ochutnat ho čerstvé.

„Na trzích v jižních zemích narazíte na mango, papáju nebo marakuju v dokonalé zralosti, jaké u nás běžně nekoupíte. Ale pozor – v chudších oblastech Asie nebo Afriky může být problém s hygienou. Raději si proto kupujte celé kusy ovoce, sami si je omyjte nebo oloupejte. Vyhněte se už nakrájeným ovocným mixům a zeleninovým salátům, pokud si nejste jisti jejich čistotou,“ radí Josef Soukup. Ovoce a zelenina s vysokým obsahem vody (např. meloun, okurka, ananas) navíc pomáhají s hydratací, což je v horku neocenitelné.

Co dělat, pokud jsme mimo resort?

Na výlety, túry nebo dlouhé cesty autem se hodí kompaktní a výživné potraviny, které nezaberou mnoho místa, ale dodají potřebné živiny. Například sušené nebo lyofilizované potraviny. „Velkou výhodou sušeného ovoce je, že odstraněním vody dochází ke koncentraci sacharidů – dodají tedy tělu rychlou energii a vlákninu, a přitom nezatíží zavazadlo objemem či hmotností. Výhodné je to při fyzické zátěži, třeba na treku,“ vysvětluje Josef Soukup.

Zároveň ale dodává, že je dobré si pohlídat množství: “Pokud se snažíte zhubnout nebo držet energetický příjem na uzdě, buďte obezřetní. Deset sušených meruněk sníte oproti čerstvým totiž raz dva a snadno si tak navýšíte příjem kalorií.“ Kromě sušeného ovoce se osvědčuje i kvalitní sušené maso, ořechy a semínka. Tyto potraviny poskytnou bílkoviny a zdravé tuky, které zasytí a podporují regeneraci těla při námaze.

O projektu Půl talíře
Cílem projektu je usnadnit volbu zdravého a udržitelného stravování a tím podpořit kvalitu života, zdraví a přispět k pozitivnímu prostředí pro výrobu potravin. Půl talíře informuje o důležitosti vyvážené stravy a každodenní konzumace čerstvého ovoce a zeleniny pěstovaných v EU. Ambasadorem akce je herečka Linda Rybová. Projekt je financován ze 70 % Evropskou unií a z 30 % Farmou Bezdínek ze společnosti Dobré družstvo. Více informací je k dispozici na www.pultalire.cz.

O Farmě Bezdínek
Farma Bezdínek je největším produkčním skleníkem pro pěstování rajčat v České republice, který dodává zeleninu na trh 12 měsíců v roce. Nachází se v Dolní Lutyni na Karvinsku a aktuálně má plochu 15 hektarů. Rajčata ve skleníku jsou pěstovaná v organickém kokosovém substrátu, který se po ukončení pěstební sezony kompostuje. K zavlažování je využívána dešťová voda, přebytečná zálivka se recykluje. V boji proti škůdcům aplikují biologickou ochranu namísto chemie. O opylení se starají čmeláci. Farma dodává do předních obchodních řetězců u nás. V roce 2019 získala farma na všechny své produkty národní značku kvality KLASA a stala se také prvním certifikovaným pěstitelem rajčat beze zbytků pesticidů. Provoz s 250 zaměstnanci vytváří celoroční pracovní místa zejména pro místní občany, její součástí je i prodejna zeleniny a ukázkový skleník, kde se mohou návštěvníci během exkurzí na farmě zdarma seznámit s technologií pěstování rajčat. Více na www.farmabezdinek.cz.


[1]https://www.diffordsguide.com/cocktails/recipe/4266/sex-on-the-beach#:~:text=Nutrition:%20One%20serving%20of%20Sex%20On%20The%20Beach%20contains%20253%20calories.

Reklama

Doporučujeme

Tichý zloděj vitality. Proč se cítíte unavení a oteklí? Možná je na vině lymfa

Matná pleť, ranní otoky a neutuchající únava. Tyto problémy nemusí souviset s věkem, nýbrž se zpomaleným „úklidovým systémem“ našeho těla. Stagnace lymfy je tichý...

Odborníci varují seniory před podvody při investicích do půdy

Investice do zemědělské půdy se jeví jako bezpečná a stabilní jako státní dluhopis. Právě této iluze však využívají spekulanti a podvodníci, kteří cílí především...

Noční pocení: kdy je to normální a kdy už raději zbystřit

Probouzíte se ráno s mokrým pyžamem a polštářem, který by se dal skoro vyždímat? Občas se to stane asi každému, ale pokud se noční...

Ztracený pocit jistoty… Pravda o tom, proč nám v dnešní svobodné době chybí minulé časy

Jak je možné, že generace, jež zažila fronty na banány a zavřené hranice, vzpomíná na minulost s nostalgií? Fenomén „dřív bylo líp“ není o...

Policie varuje seniory před podvody na internetových aukcích, zde jsou nejčastější triky

Místo vysněných hodinek dorazí prázdná obálka, nebo nedorazí vůbec nic... Internetové aukce, jež slibují výhodné nákupy, se pro mnoho seniorů stávají pastí, v níž...

Nevyhazujte staré zavařeniny: jednoduché tipy, jak je využít

Zavařování je u nás takřka tradice – plné police sklenic s marmeládami, kompoty i sirupy jsou v mnoha domácnostech samozřejmostí. Jenže co když na...

Chaos vs. harmonie: Boj s nepořádkem není o úklidu, ale o systému

Touha po harmonickém domově není rozmarem, nýbrž přirozenou potřebou naší mysli. Vědecké studie potvrzují, že nepořádek zvyšuje hladinu stresu. Cesta k vizuálnímu klidu přitom...

Čistší prádlo, zdravější kůže: kouzlo dvojího máchání

Když mluvíme o zdravém životním stylu, obvykle si vybavíme vyváženou stravu, pohyb nebo dostatek spánku. Přitom existuje ještě jeden každodenní zvyk, který dokáže ovlivnit...

Brankář Frodl se inspiroval videohrou Ghost of Yōtei. V pátek nastoupí v unikátní masce, kterou po utkání vydraží

Praha, 30. září – Gólman karlovarské Energie bude v pátečním extraligovém zápase proti Pardubicím chytat v originální masce, jejíž design je inspirovaný herní novinkou...

Keto dieta – poznejte účinné řešení od Pomelo!

Zdravý životní styl a uvědomělé stravování jsou dnes nejenom trendem, ale i nutností. V široké nabídce různých metod pro hubnutí nebo zdravou životosprávu si...

Osm návyků, kterými si nevědomky ničíme mozek a schopnost soustředění

Největším nepřítelem naší duševní bystrosti není věk ani genetika, nýbrž drobné, nevědomé návyky, kterými každý den sabotujeme vlastní mysl. Tyto tiché zlozvyky postupně otupují...

Každodenní sprcha: zdravý návyk, nebo zbytečný risk pro pokožku?

V Česku je téměř samozřejmostí dát si sprchu každý večer. Mnozí z nás ale přidávají ještě ranní budíček studenou vodou a v létě po...

Restaurace BRICK’S: Luxusní gastronomie s výhledem na Karlův mostNa břehu Vltavy, v historické budově Hergetovy cihelny z roku 1781, se nachází restaurace BRICK’S Restaurant &...

Místo s výhledem, který nemá konkurenciBRICK’S se nachází jen pár kroků od Karlova mostu a Pražského hradu. Jeho terasa přímo u řeky nabízí nerušený...

Do Jizerek za čerty, draky i motýly

Pár dní, spousta zážitků. Podzimní prázdniny i prodloužené víkendy si naplno vychutnátev Jizerských horách. Na jiné myšlenky tu přijdete v přírodě, ale také ve městech...

Královna podzimu v kuchyni. Jak z obyčejné dýně vykouzlit slanou i sladkou delikates

Je jako malý kousek slunce, jenž se s příchodem podzimu nastěhuje do našich kuchyní. Řeč je o dýni, královně sezónní zeleniny, jejíž sametová dužina...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3