Objevte chutě maďarské kuchyně

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit či co při návštěvě této země vyzkoušet, máme pro vás tip na tři klasické recepty, které vám přiblíží pravou maďarskou atmosféru.

Hovězí perkelt

Ingredience: 600 g hovězí kližky, 2 větší cibule, 3 lžíce mleté sladké papriky, 2 stroužky česneku, 2 rajčata, 1 zelená paprika, sůl, pepř, kmín, vepřové sádlo, olej, voda

Ještě než se vrhnete do krájení cibule, namarinujte si nejdřív maso. Dejte si kousky masa do mísy, osolte, opepřete, přidejte lžíci červené papriky, kmín a trochu oleje, a následně propracujte rukama, aby se koření rovnoměrně rozprostřelo.

Mezitím si nakrájejte cibuli na drobno, v rozpáleném hrnci rozehřejte vepřové sádlo a osmahněte cibuli dozlatova, nebo spíše až do tmavohněda, zkrátka tak, jak jsme u nás zvyklí ji děla při přípravě guláše. Během restování cibule přisypejte do tuku i trochu kmínu. Pak vložte okořeněné maso, které zarestujte na barvu a zasypejte zbytkem sladké papriky. Tu rychle zapracujte, aby nezhořkla. V tuto chvíli přidejte spařená rajčata zbavená slupky a papriku.

Po zarestování zeleniny podlijte trochou vody, nebo ideálně hovězího vývaru. V žádném případě nesmí maso v tekutině plavat. Následně zmírníme oheň a dusíme asi 1,5 – 2 hodiny, dokud maso nezměkne. Pokud je nutné, postupně doplňujeme vodu nebo vývar. A máme hotovo. Podávat můžeme například s noky nebo haluškami, ale za mě je nejlepší čerstvý chléb.

Kuřecí paprikáš

Ingredience: 4 kuřecí stehna, 2 cibule, 200 ml zakysané smetany, 2 lžíce mleté papriky, sádlo, 1 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, voda

Začněte tím, že si nasolíte kuřecí stehna. Následně si je na rozehřátém sádle osmahněte dozlatova, vyndejte a začněte ve stejném hrnci restovat nadrobno nakrájenou cibuli. Na tu následně vmíchejte mletou papriku, zapracujte rychle tak, aby prošla tukem, vraťte do hrnce maso a podlijte trochou vody nebo kuřecího vývaru. Dosolte a dopepřete dle libosti.

Duste pod pokličkou, dokud maso nezměkne, čili ideálně zhruba hodinu a půl. Jakmile je maso měkké, vezměte si část omáčky z hrnce do misky, kde předtím smíchejte zakysanou smetanu s moukou. Tuto směs následně přilijte zpět omáčky, které se vám tak zahustí. Když je omáčka dostatečně hustá, jídlo je hotové.

Langoše

Ingredience: 500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 1 kostka droždí, 1 lžička cukru, 1 lžička soli, olej na smažení, česnek, zakysaná smetana a strouhaný sýr na potření

Komu by nechutnaly langoše. Možná ale ne každý ví, že tento oblíbený pokrm pochází právě z Maďarska. Jak na něj? Z droždí, cukru a části vlažného mléka si připravte kvásek. V jiné míse pak smíchejte mouku, sůl, zbytek mléka a právě tento kvásek. Směs vypracujte v těsto a nechte alespoň hodinu kynout. Pokud ale máte dostatek času, můžete zvolit metodu pomalého kynutí přes noc v lednici.

A co dál? Už je to jednoduché. Z těsta si vždy odtrhněte kousek, ze kterého vytvarujete placky a ty pak smažíte v oleji dozlatova. Langoše jsou hotové a co si na ně dáte je jen na vás. Skvělá je však klasická varianta s česnekem, smetanou a sýrem, která je v Maďarsku velmi oblíbená.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Skryté bohatství v šuplících: 11,3 milionu recyklovatelných smartphonů v Česku ukrývá suroviny za více než 27 milionů €

Podle studie Fraunhofer Austria, zadané společností refurbed, obsahují staré nevyužité smartphony tuny cenných surovin, které lze znovu využít v rámci cirkulární ekonomiky. Praha, 10. září...

Jsou to jenom vlasy, nebrečte… Laďka Něrgešová a její neuvěřitelně odvážné gesto

S úsměvem na tváři a s neuvěřitelnou statečností si v přímém přenosu sundala paruku a odhalila následky náročné léčby. Moderátorka Laďka Něrgešová se rozhodla...

Když sebevědomí působí nafoukaně: Tato gesta z vás dělají aroganta, i když to nemyslíte zle

Sebevědomí je skvělá věc – dodává vám jistotu, pomáhá prosadit se a otevírá dveře. Ale mezi zdravým sebevědomím a domýšlivostí je ve skutečnosti tenká...

Lékaři varují před chronickou obstrukční plicní nemocí, kterou neodhalí rentgen

Projevuje se nenápadně... únavou, zadýcháváním či přetrvávajícím kašlem. Ačkoliv její výskyt v Česku stoupá, chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) zůstává dlouho skryta, jelikož ji...

Poslechněte si: žhavé audioknižní novinky do chladných dní

Kromě deštivého počasí a brzkého stmívání přináší podzim i lákavé záležitosti. Pestrá jako barevné listí je nabídka audioknih, které právě vychází, aby vám nadcházející...

SCANquilt – krása a pohodlí do vašeho domova

Podzim už pomalu klepe na dveře. Každým dnem se příroda halí do teplých odstínů oranžové, červené a zlaté a přináší klidnou, hřejivou atmosféru. Vneste...

Matcha trend pod lupou. Proč vás nezachrání před vším, co slibují influenceři

Matcha se stala populárním čajem i ingrediencí v moderní gastronomii. Ačkoliv ji mnozí propagují jako superpotravinu, vědecké poznatky zůstávají zdrženlivé. Od čajového obřadu k modernímu...

Šest druhů supersemínek, které podpoří vaši energii a imunitu

Nejsou pouhou ozdobou pečiva, nýbrž malými poklady plnými energie, které znaly již generace před námi. Řeč je o semínkách, jejichž sílu dnes znovu objevujeme...

Overal: jeden kousek, nekonečně možností

Každé ráno stojíte před skříní a lámete si hlavu, co sladit, aby to nebyla nuda? Overal tuhle starost vyřeší za vás. Jeden kousek, který...

Herečka z Pravé blondýnky přiznala, že musela přepsat vlastní myšlení po období psychického týrání

Reese Witherspoon se po letech vrátila k bolestným vzpomínkám na vztah, který ji poznamenal natolik, že musela přehodnotit sama sebe. V podcastu deníku New...

Zelený ráj uprostřed Atlantiku. Objevte ostrov sopek, velryb a čajových plantáží

Přezdívá se mu „Havaj Evropy“ a jeho bujná, prehistorická krajina bere dech. Ostrov São Miguel však nenabízí jen úchvatnou přírodu a pozorování velryb, nýbrž...

Nakládané okurky: křupavá klasika, která nikdy neomrzí

Okurky patří mezi nejvděčnější pochoutky, které se dají jíst skoro ke všemu – k masu, bramborám, na chlebíčky i jen tak samotné, když přijde...

Méně ingrediencí, více chutí: kokosové lívance s proteinem

Když se spojí kvalitní suroviny, vznikají jídla, která nejen skvěle chutnají, ale zároveň dávají smysl. Důraz na kvalitu složení je základem pro zdravé a...

Nové zázemí cyklistické firmy je počin designérky Jany Pařízkové

Který designér nemá rád výzvy? Pojďte se podívat, jak si interiérová designérka Jana Pařízková poradila s proměnou bývalých garáží a sokolovny pro outdoorovou firmu...

Tohle je děsivé zrcadlo dnešní doby… Proč je tak těžké odejít od slavného tyrana?

Jeden byl hollywoodský krasavec, druhý rocková hvězda. Příběhy Armieho Hammera a Marilyna Mansona však spojuje temná nit obvinění z manipulace a násilí. Jejich kauzy...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3