Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte inspiraci, co připravit své drahé polovičce či přátelům ať už na grilovačku, večírek nebo jen tak k televizi, máme pro váš tři klasiky, které nikdy neomrzí.

Pečené vepřové koleno

Ingredience: 1 vepřové koleno (ideálně přední), 4 stroužky česneku, 2 cibule, 1 mrkev a 1 petržel, 1 lžíce hořčice, 500 ml piva (ležák) sůl, pepř, bobkový list, kmín

Příprava kolena vyžaduje trochu práce. Ostrým nožem nařežte kůži kolem dokola po celém obvodu, kůže se pak krásně vypeče. Následně si připravte marinádu z piva, česneku, kmínu, pepře a soli. Nezapomeňte ani na bobkový list. Touto směsí pak koleno zalijte a nechte na 24 hodin marinovat.

Na druhý den si nakrájejte cibuli, mrkev a petržel a dejte na plech, kam následně vložte i koleno. Podlijte zbylým pivem a pečte asi 5 a půl hodiny na 120 °C. Maso vám pěkně změkne, ale zbývá ho ještě dopéct pěkně na barvu a aby byla kůže křupává. Proto si troubu přepneme na 230 °C horkovzduch a pokračujeme, dokud není kůže dostatečně vypečená. Měly by se na ní utvořit puchýřky. Při podávání nezapomeňte na hořčici a především křen.

Vepřová žebra

Ingredience: 1 kg vepřových žeber, 4 lžíce kečupu, 3 lžíce medu, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1 lžička pálivé papriky, sůl, pepř

Tady si jako první vytvoříme marinádu. To není vůbec obtížné, stačí pouze smíchat kečup, med, sójovou omáčku, olivový olej, prolisovaný česnek, pálivou papriku sůl a pepř. Takto připravenou marinádou přelijeme žebra a necháme ideálně přes noc v lednici pracovat.

Druhý den už nastává čas pečení. Dáme žebra do přehřáté trouby na 180 °C asi 90 minut, přičemž průběžně podlíváme pivem. Stejně jako u kolene i tady na závěr zvýšíme teplotu, aby žebra zkaramelizovala. A teď už zbývá jen se do toho pustit.

Pikantní kuřecí křídla

Ingredience: 1 kg kuřecích křídel, 4 lžíce olivového oleje, 3 lžíce pálivé chilli omáčky, 2 lžíce medu, 1 lžička uzené papriky, sůl, pepř

Stejně jako u ostatních dvou pokrmů je i tady nezbytná marináda. Jak na ní? Stačí smíchat veškeré ingredience z popisku, samozřejmě vyjma kuřecích křídel. Ta pak s dobře promíchanou marinádou ale také spojíme, pořádně propracujeme, aby se nám dostala na každou část masa a necháme minimálně hodinu odpočívat. Klidně ale můžete i přes noc.

Poté už jen vyndáme z lednice a pečeme v troubě na 200 °C přibližně 40 minut. A co se vlastně k takovým křídlům hodí? Já myslím, že je skvělé čerstvé pečivo, ostatně stejně jako u kolene a žeber.

Z vlastní zkušenosti můžu říct, že pokud čekáte návštěvu, která má podobný typ jídel ráda a zároveň holduje dobrému pivu, jsou tyto pokrmy zcela ideální na přípravu. Hlavní část práce si uděláte den předem a na druhý den už pouze pečete, takže máte čas se věnovat hostům.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Po padesátce tělo zpomalí, ale hubnutí není ztracené. Stačí změnit přístup

V padesáti se tělo začne chovat jinak. To, co dřív fungovalo, najednou nefunguje a kila přibývají i z běžného jídla. Neznamená to ale, že...

Sezóna uzení je konečně tu! Vyberte si vlastní udírnu a naučte se připravovat dobroty s kouřovým aroma

S příchodem prvních studených dnů se ze zahrádek rodinných domů line typická vůně doutnajícího dřeva. Znamená to, že sezóna uzení je konečně zpět! Pro...

Sleva, o které jste možná nevěděli. Jak ušetřit tisíce za brýle a lupy

Věděli jste, že na nové brýle, lupu či jiné zrakové pomůcky můžete získat výraznou slevu nebo příspěvek od státu? Mnoho seniorů o těchto možnostech...

Jennifer Anistonová vysvětlila, proč nikdy neadoptovala děti navzdory problémům s plodností

„Nechci adoptovat, chci svou vlastní DNA v malém človíčku,“ vysvětlila v jednom z upřímných rozhovorů herečka Jennifer Anistonová. Hvězda seriálu Přátelé po letech spekulací...

Vanilkový cheesecake, který se vždycky povede: jemný, voňavý a s křehkým základem

Je jen málo dezertů, které chutnají tak skvěle jako vanilkový cheesecake. Je krémový, vláčný a voní po másle a vanilce tak, že se vám...

Seznamte se s obnovenou řadou péče o pleťageLOC Tru Face od Nu Skin

Péče o pleť pro zralou pleť, která je navržena speciálně k řešení viditelných známek stárnutí. Nu Skin, globální lídr v oblasti krásy a wellness,...

Lékař varuje před třemi největšími zabijáky, kouření je podle něj absolutně nejhorší

„Je to bezpochyby jediná nejhorší věc, kterou můžete pro své tělo udělat,“ varuje lékař Jeremy London. Ve svém videu na platformě YouTube označil kouření...

Útěk před depresí a stárnutím. Skutečné důvody nevěry jsou hlubší, než si myslíte

Není to jen o sexu. Podle londýnské psychoanalytičky Juliet Rosenfeldové jsou skutečné důvody, proč muži podvádějí, mnohem hlubší a komplexnější. Kořeny nevěry prý často...

Brambory hotové raz dva: jednoduchý trik, který vám ušetří čas i energii

Brambory patří k jídlům, bez kterých si českou kuchyni snad ani neumíme představit. K obědu, večeři, v salátu i jako příloha - prostě je...

Nádech s vůní JUSTu: Oblíbené bylinné výrobky v jednom balíčku

Tradiční švýcarská kosmetika JUST, proslulá originálními bylinnými výrobky, představuje exkluzivní limitovanou kolekci Nádech s vůní JUSTu. Ta spojuje nejprodávanější produkty – Eucasol, Alpský bylinný...

Ochrana, kterou máte v lednici. Jak pár lžic kvašeného zelí denně nakopne vaši imunitu

Zapomeňte na drahé doplňky stravy a zázračné pilulky. Ten nejlepší osobní trenér pro vaši imunitu se možná skrývá ve vaší lednici. Řeč je o...

Dřív panenka, teď duch. Fanoušci se bojí o Arianu Grande, hubenost prý přehnala

„Vypadá mladě, ale je téměř průhledná, jako duch,“ napsal jeden z fanoušků v reakci na nové fotografie zpěvačky Ariany Grande. Zákulisní snímky z natáčení...

INTIMITY FESTIVAL otevírá dveře do světa naplněné intimity

Grand hotel International v Praze ve dnech 14. a 15. listopadu 2025 přivítá ve svých zdech již 2. ročník Intimity festivalu – barvité přehlídky...

Nevyhazujte staré marmelády! Využijte je chytře a stylově

Zavařovací sezona je už za námi, možná jste ale během ní zjistili, že máte doma ještě sklenice z minulého léta či dokonce starší. Barva...

Zdravé a chutné mlsání na Mikuláše: Vyhrajte balíček plný dobrot od značky Hamánek

Návštěva Mikuláše, čerta a anděla patří v tuzemsku mezi nejoblíbenější předvánoční tradice. Většina dětí se na kouzelnou trojici těší už týdny dopředu, především pak...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3