Máte rádi ovocné knedlíky? Připravte si tyto tři verze, výsledek vás dostane

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Kdo by neměl rád ovocné knedlíky? Ať už použijeme tvarohové, kynuté či bramborové těsto, je to vždy fenomenální záležitost. Navíc tento pokrm zbožňuje většina dětí, a tak by byl hřích si ho v létě za sezony čerstvého ovoce neudělat. Při plnění této „povinnosti“ můžete využít jeden z našich receptů, které jsou inspirovány renomovaným šéfkuchařem Romanem Paulusem.

Tvarohové knedlíky s jahodami

Ingredience: 250 g měkkého tučného tvarohu, 1 vejce, 70 g másla, sůl, vanilinový cukr dle chuti

cukr krystal dle chuti, 2 citrony, 70 g hladké mouky, 70 g dětské krupice, tuzemák, čerstvé jahody, strouhanka, skořice mletá, zakysaná smetana

Tvarohové těsto a jahody jdou k sobě velmi dobře. Začneme tím, že si uděláme těsto. Smícháme tvaroh, vejce a rozpuštěné máslo. Jakmile máme dobře promícháno, osolíme, přidáme vanilkový a krystalový cukr, kůru z jednoho citronu a krupici. Znovu důkladně propracujeme a vzniklé těsto necháme alespoň hodinu odležet v lednici.

Následně si nakrájíme jahody, které budeme balit do těsta. Z toho tvarujte spíše menší knedlíky. Ty pak musíme uvařit. Rozehřejeme si tedy hrnec s vodou, do které přidáme kůru z druhého citronu, vanilkový cukr a tuzemák. V takto ochucené várce vaříme knedlíky zhruba 4 – 6 minut, záleží na velikosti. Důležité je jahody nerozvařit, ale pouze prohřát. Jakmile jsou knedlíky vařené, obalíme je ještě v orestované strouhance s cukrem a skořicí. Při podávání pak nezapomeňte na zakysanou smetanu a nakrájené kousky jahod.

Kynuté knedlíky s borůvkami

Ingredience: 21 g čerstvého droždí, 2 lžíce krupicového cukru, 500 g hrubé mouky, 250 ml mléka, 1 vejce, 1 lžíce rostlinného oleje, špetka soli, mražené borůvky, K podávání: tvrdý tvaroh, moučkový cukr, rozpuštěné máslo, čerstvé borůvky

Také v tomto případě začínáme těstem. Na to budeme v první řadě potřebovat kvásek, který si připravíme z rozdrobeného droždí, cukru, trochy mouky a části vlažného mléka. Kvásek poté přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít.

Ve druhé míse smícháme zbytek mouky společně s vejcem, zbytkem vlažného mléka a špetkou soli. K této směsi pak vložíme nastartovaný kvásek a pomocí robotu vypracujeme v hladké těsto, které necháme na teplém místě pod utěrkou nakynout na dvojnásobek objemu.

Jakmile je těsto dostatečně nakynuté, vyválíme ho na tloušťku přibližně 1 centimetru a nakrájíme ho na obdélníky. Na ty pak sázíme zmrzlé borůvky, zabalíme a necháme ještě krátce nakynout. Poté už knedlíky vaříme v páře zhruba 5 – 10 minut. Po uvaření knedlíky propícháme párátkem a můžeme podávat. Skvěle se k nim hodí strouhaný tvaroh, moučkový cukr, rozpuštěné máslo a pokud máte k dispozici, tak i čerstvé borůvky.

Bramborové knedlíky s meruňkami

Ingredience: 300 g brambor, 2 vejce, 250 g tučného tvarohu, 150 g pšeničné krupice, 150 g hrubé mouky + na pomoučnění, sůl, meruňky, 1 citron, tuzemák, 20 g vanilkového cukru, 300 g strouhanky, 2 lžíce másla, skořice, cukr krystal

Třetí variantu si uděláme s bramborovým těstem a meruňkami, velmi dobře však zafungují také švestky. Brambory si připravíme den dopředu. Dáme je vařit doměkka celé i s omytou slupkou. Po scezení je necháme vychladnout a následně oloupeme. Druhý den brambory rozmačkáme nebo ideálně propasírujeme, přidáme k nim, vejce, tvaroh, špetku soli a důkladně promícháme. V tuto chvíli k nim ještě zbývá přisypat krupici a hrubou mouku. Opět propracujeme, přendáme na pomoučněnou pracovní plochu, kde z těsta uděláme váleček.

Z toho si pak odkrajujeme kousky těsta, do kterého balíme vypeckované meruňky a tvarujeme z nich knedlíky. A můžeme vařit. Stejně jako u tvarohových knedlíků si várku ochutíme kůrou z jednoho citronu, vanilkovým cukrem a tuzemákem. Jednotlivé knedlíky v ní vaříme zhruba 8 – 10 minut podle velikosti a zralosti meruněk. Po uvaření vyndáme a obalíme v zarestované strouhance. Tu si připravíme tak, že na rozpuštěné máslo nasypeme strouhanku, cukr a skořici.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Proč je vejce superpotravinou: Vědci vyvrací mýty a šéfkuchaři odhalují triky

V nenápadné skořápce se skrývá dokonalý nutriční koktejl i nekonečný kulinářský potenciál. Obyčejné vejce je vправdě malým géniem, jehož hodnotu potvrzuje moderní věda a...

Průvodce pro seniory: Kde najít levnou nebo bezplatnou pomoc v domácnosti

Pomoc s úklidem, nákupem či osobní asistencí nemusí být pro seniory nedostupným luxusem. V České republice existuje celá síť organizací, které nabízejí podporu za...

Patříte k milovníkům nutelly? Zkuste si ji udělat doma

Nutella – legenda snídaňových stolů, dětských svačin i dospěláckých výpadů tzv. „tajně na lžičku, když se nikdo nedívá“. Ale co když vám řeknu, že...

Žhavá novinka sezóny – parfémy The Mania od Osmanyho Laffity

Víte, bez čeho se tento podzim 100% neobejdete? Bez nejnovějších parfémů The Mania od Asombroso, značky známého módního návrháře Osmanyho Laffity. The Mania je v...

Teplo domova nemusí být luxus. Drobné návyky, které vám ušetří tisíce

Topení patří k největším položkám v rodinném rozpočtu, přesto jím velká část českých domácností nevědomky plýtvá. Nejde přitom o technické poruchy, nýbrž o drobné...

Návrat ke kořenům. Objevte zapomenutou moudrost pro zdraví v chladných dnech

S příchodem chladných dnů saháme po drahých doplňcích stravy, avšak skutečný klíč k pevnému zdraví máme často na dosah a zdarma. Podzim je ideální...

Pavel Nový: Charismatický před kamerou, nekompromisní, když jde o soukromí

Některé dvojice o sobě dávají vědět na každém kroku, jiné si své štěstí schovávají za zavřené dveře. Herec Pavel Nový patří rozhodně do té...

Poklad letošního podzimu: křehký švestkový koláč

Sychravé dny doprovázené chladným počasím? To by jeden nejraději zůstal doma, zachumlaný v peřinách. Proč si ale toto období trochu nezpříjemnit? Listí hraje všemi odstíny...

Policie varuje před podvodnými SMS zprávami jménem České pošty, cílí hlavně na seniory

Vypadá jako oficiální zpráva od České pošty a hrozí, že váš balíček nebude doručen. Ve skutečnosti se však jedná o zákeřný podvod, jehož cílem...

Generace, jež šetří na chlebu, ale kupuje kabelky za tisíce… Co pohání posedlost luxusem?

Na účtu sotva zbývá na nájem, přesto na rameni visí ikonická kabelka za desítky tisíc. Fenomén mladých generací, jež utrácejí za luxus, který si...

Přestaňte se na sebe pořád zlobit. Laskavost k sobě je víc než disciplína

Určitě to znáte. Stačí drobná chyba, zapomenutý e-mail, rozbitý talíř nebo nedokončený úkol – a už se v hlavě spouští ten známý hlas: „No...

Voňavé objetí podzimu: Limitovaná edice DÝNĚ od Manufaktury

Sezóna spadaného listí, ranních mlh a teplého šálku dýňového latté přináší kromě nostalgie a klidu i voňavé rituály péče o tělo a duši. Podzimní...

Privátní vířivka s výhledem na Hrad a kosmetika Codage Paris: M Spa překoná vaše očekávání

Hotel Emblem, nacházející se jen pár kroků od Staroměstského náměstí, otevírá dveře všem milovníkům odpočinku a špičkové péče. Jeho lázeňské centrum M Spa není...

Více než čtvrt milionu řidičských průkazů letos končí, nejvíce se to týká Středočechů a seniorů

Více než čtvrt milionu Čechů letos čeká povinná výměna řidičského průkazu. Největší vlna se týká seniorů a řidičů ve Středočeském kraji. Zjistěte, jak si...

Tron: Ares otevírá novou dimenzi digitálního světa

Večer premiéry filmu Tron: Ares rozsvítil pražské kino IMAX futuristickým pulzem digitálního vesmíru. Premiéra nového sci-fi snímku Tron: Ares nabídla divákům podívanou, která posouvá...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3