Máte rádi ovocné knedlíky? Připravte si tyto tři verze, výsledek vás dostane

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Kdo by neměl rád ovocné knedlíky? Ať už použijeme tvarohové, kynuté či bramborové těsto, je to vždy fenomenální záležitost. Navíc tento pokrm zbožňuje většina dětí, a tak by byl hřích si ho v létě za sezony čerstvého ovoce neudělat. Při plnění této „povinnosti“ můžete využít jeden z našich receptů, které jsou inspirovány renomovaným šéfkuchařem Romanem Paulusem.

Tvarohové knedlíky s jahodami

Ingredience: 250 g měkkého tučného tvarohu, 1 vejce, 70 g másla, sůl, vanilinový cukr dle chuti

cukr krystal dle chuti, 2 citrony, 70 g hladké mouky, 70 g dětské krupice, tuzemák, čerstvé jahody, strouhanka, skořice mletá, zakysaná smetana

Tvarohové těsto a jahody jdou k sobě velmi dobře. Začneme tím, že si uděláme těsto. Smícháme tvaroh, vejce a rozpuštěné máslo. Jakmile máme dobře promícháno, osolíme, přidáme vanilkový a krystalový cukr, kůru z jednoho citronu a krupici. Znovu důkladně propracujeme a vzniklé těsto necháme alespoň hodinu odležet v lednici.

Následně si nakrájíme jahody, které budeme balit do těsta. Z toho tvarujte spíše menší knedlíky. Ty pak musíme uvařit. Rozehřejeme si tedy hrnec s vodou, do které přidáme kůru z druhého citronu, vanilkový cukr a tuzemák. V takto ochucené várce vaříme knedlíky zhruba 4 – 6 minut, záleží na velikosti. Důležité je jahody nerozvařit, ale pouze prohřát. Jakmile jsou knedlíky vařené, obalíme je ještě v orestované strouhance s cukrem a skořicí. Při podávání pak nezapomeňte na zakysanou smetanu a nakrájené kousky jahod.

Kynuté knedlíky s borůvkami

Ingredience: 21 g čerstvého droždí, 2 lžíce krupicového cukru, 500 g hrubé mouky, 250 ml mléka, 1 vejce, 1 lžíce rostlinného oleje, špetka soli, mražené borůvky, K podávání: tvrdý tvaroh, moučkový cukr, rozpuštěné máslo, čerstvé borůvky

Také v tomto případě začínáme těstem. Na to budeme v první řadě potřebovat kvásek, který si připravíme z rozdrobeného droždí, cukru, trochy mouky a části vlažného mléka. Kvásek poté přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít.

Ve druhé míse smícháme zbytek mouky společně s vejcem, zbytkem vlažného mléka a špetkou soli. K této směsi pak vložíme nastartovaný kvásek a pomocí robotu vypracujeme v hladké těsto, které necháme na teplém místě pod utěrkou nakynout na dvojnásobek objemu.

Jakmile je těsto dostatečně nakynuté, vyválíme ho na tloušťku přibližně 1 centimetru a nakrájíme ho na obdélníky. Na ty pak sázíme zmrzlé borůvky, zabalíme a necháme ještě krátce nakynout. Poté už knedlíky vaříme v páře zhruba 5 – 10 minut. Po uvaření knedlíky propícháme párátkem a můžeme podávat. Skvěle se k nim hodí strouhaný tvaroh, moučkový cukr, rozpuštěné máslo a pokud máte k dispozici, tak i čerstvé borůvky.

Bramborové knedlíky s meruňkami

Ingredience: 300 g brambor, 2 vejce, 250 g tučného tvarohu, 150 g pšeničné krupice, 150 g hrubé mouky + na pomoučnění, sůl, meruňky, 1 citron, tuzemák, 20 g vanilkového cukru, 300 g strouhanky, 2 lžíce másla, skořice, cukr krystal

Třetí variantu si uděláme s bramborovým těstem a meruňkami, velmi dobře však zafungují také švestky. Brambory si připravíme den dopředu. Dáme je vařit doměkka celé i s omytou slupkou. Po scezení je necháme vychladnout a následně oloupeme. Druhý den brambory rozmačkáme nebo ideálně propasírujeme, přidáme k nim, vejce, tvaroh, špetku soli a důkladně promícháme. V tuto chvíli k nim ještě zbývá přisypat krupici a hrubou mouku. Opět propracujeme, přendáme na pomoučněnou pracovní plochu, kde z těsta uděláme váleček.

Z toho si pak odkrajujeme kousky těsta, do kterého balíme vypeckované meruňky a tvarujeme z nich knedlíky. A můžeme vařit. Stejně jako u tvarohových knedlíků si várku ochutíme kůrou z jednoho citronu, vanilkovým cukrem a tuzemákem. Jednotlivé knedlíky v ní vaříme zhruba 8 – 10 minut podle velikosti a zralosti meruněk. Po uvaření vyndáme a obalíme v zarestované strouhance. Tu si připravíme tak, že na rozpuštěné máslo nasypeme strouhanku, cukr a skořici.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Moravský Krumlov: Poklad, který nezaostává za slavnějším jmenovcem

Nejeden z vás jistě navštívil Český Krumlov, nebo se tam teprve chystáte. A je vám zřejmě známo, že Krumlovy najdeme na mapě hned dva:...

Mikulášská nadílka nemusí být plná cukru,zkuste to letos trošku jinak

Návštěva Mikuláše, čerta a anděla patří v tuzemsku mezi nejoblíbenější předvánoční tradice. Většina dětí se na kouzelnou trojici těší už týdny dopředu, především pak...

Mikulov: Historie, víno a příroda v srdci Jižní Moravy

Mikulov je malebné městečko s přibližně 7,5 tisíci obyvateli, ležící pouhých 50 km od Brna. Návštěvníky okouzlí historií architektonických památek a krásou okolní přírody,...

Jak zkrotit večerní chutě a přejídání: proč vznikají a jak s nimi pracovat efektivněji

Večerní chutě jsou jedním z nejčastějších problémů, se kterým se lidé potýkají. Možná to znáte i Vy: celý den máte pocit, že se držíte,...

Nová aplikace Senior Pas šetří stovky korun. Stačí vám věk 55 let

Zahoďte staré papírové kartičky a strach, že jste slevu zapomněli doma. Pro lidi nad 55 let přichází revoluce v podobě mobilní aplikace Senior Pas,...

Ottie představuje tajemství korejské krásy

Korejská kosmetika se stala celosvětovým fenoménem díky jedinečnému spojení moderní vědy, přírodních ingrediencí a filozofie rovnováhy. Neslibuje zázraky přes noc, ale nabízí dlouhodobě zdravou, hydratovanou...

Pět nevinných frází, které zaručeně promění rozhovor v minové pole

Nejsou to hádky, co ničí vztahy, ale slova, která v nich zazní. Lidský mozek totiž reaguje na slovní útok rychleji než na racionální argument,...

Nová vlna podvodů: Umělá inteligence napodobuje hlasy vašich blízkých a krade miliony

Zvoní telefon, na videu vidíte svého vnuka v nouzi a on žádá o peníze. Zní to naléhavě. Jenže to není on. Umělá inteligence se...

Podzim v plné síle: jak dobít baterky, i když se dny krátí

Stejně jako podzim hýří barvami, můžete i vy sršet energií. Kombinace pošmourného počasí a brzké tmy sice často přináší únavu, ale existuje spousta drobných...

Diagnostikovaný psychopat popsal hlavní rozdíl mezi ním a běžnými lidmi: Necítím vinu

Myslíte si, že psychopaté jsou chladné stroje bez jakýchkoli emocí? Pětadvacetiletý Loïc de Marie, jemuž byla diagnostikována antisociální porucha osobnosti, tvrdí opak. Cítí radost...

Zamilujte se do Palsu. Městečka, kde se zastavil čas a mluví jen kameny

Jeho jméno znamená „bažina“, přesto je to jeden z nejkrásnějších klenotů Španělska. Středověké městečko Pals ukryté v piniových hájích Katalánska je mozaikou kamene, ticha...

Podzim bez nachlazení? S Wild & Coco je to hračka

Mimo krásně zbarveného listí a těšení se na Vánoce přináší podzim zvýšené riziko nachlazení, viróz a únavy. Jak se mění počasí a kolísají teploty,...

Žena pila dva týdny olivový olej, popisuje nečekané změny na těle i pleti

Říká se mu tekuté zlato a středomořská dieta na něj nedá dopustit. Co se ale stane, když poslechnete virální rady a začnete pít dvě...

Chlad za okny, pohoda uvnitř.Jak udržet domov zdravý i útulný

S příchodem podzimu a zimy se náš život přesouvá dovnitř. Venku se ochladí, dny se zkrátí a my si začínáme užívat teplo domova. Deky, svíčky...

Russell Crowe vyvrátil fámy o věku své přítelkyně, není o 30 let mladší

„Je to velmi negentlemanské,“ postěžoval si herec Russell Crowe, když musel znovu uvádět na pravou míru lživé informace o věku své partnerky Britney Theriotové....
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3