Francouzský slaný koláč quiche: Jídlo, které zachrání večeři, brunch i nečekanou návštěvu

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Křehké těsto, lahodná náplň a zlatavá kůrka, která voní po domově. Quiche je elegantní odpovědí na otázku, co uvařit, když nemáš čas, ale chceš, aby výsledek působil dojmem promyšleného kulinářského zážitku. Pochází z Francie, přesto si podmanil celý svět svou jednoduchostí, variabilitou i schopností proměnit běžné suroviny v jídlo, které potěší všechny smysly.

Hodí se k večeři, na pozdní snídani i jako občerstvení na rodinnou oslavu. Je ideální volbou, když hledáš spojení praktičnosti a chuti. Zároveň je skvělým způsobem, jak zužitkovat zbytky z lednice, aniž by pokrm působil jako kompromis. Právě naopak. Quiche dokáže vykouzlit dojem něčeho výjimečného i ve všední den.

Základní těsto, které se vždy povede

Příprava začíná těstem, které tvoří základní kámen každého quiche. Mělo by být vláčné, lehce máslové a dostatečně pevné, aby udrželo náplň. Postup je jednoduchý a zvládne ho každý, kdo má po ruce:

  • 200 gramů hladké mouky
  • 100 gramů studeného másla
  • 1 vejce
  • špetku soli
  • 1 až 2 lžíce ledové vody

Mouku smíchej se solí, přidej na kousky nakrájené máslo a rukama rychle zpracuj do drobenky. Poté přidej vejce a podle potřeby vodu. Vytvoř hladké těsto, které nech odpočinout alespoň 30 minut v lednici. Po vyválení ho přenes do koláčové formy, dno propíchej vidličkou a krátce předpeč v troubě předehřáté na 180 stupňů, přibližně 10 minut.

Náplň podle fantazie i sezóny

Kouzlo quiche spočívá v jeho nekonečných variacích. Náplň může být vegetariánská, masová, lehká nebo sytá. V tomto receptu kombinujeme svěží zeleninu s krémovým základem a voňavým sýrem:

  • 3 vejce
  • 200 mililitrů smetany na šlehání
  • 1 pórek nakrájený na tenká kolečka
  • hrst čerstvého listového špenátu
  • sůl, čerstvě mletý pepř, špetka muškátového oříšku
  • hrst nastrouhaného sýra podle chuti (eidam, gouda, parmazán nebo kombinace)

Pórek krátce orestuj na lžíci másla, špenát spař nebo lehce podus. Vejce vyšlehej se smetanou a dochuť solí, pepřem a muškátem. Přidej zeleninu a sýr, promíchej a směs nalij na předpečený korpus. Vlož zpět do trouby a peč 30 až 40 minut, dokud náplň neztuhne a povrch není zlatavý.

Proč by měl být quiche v každém domácím repertoáru

Jednou z největších předností tohoto pokrmu je jeho univerzálnost. Quiche je:

  • výborný i studený, ideální na cesty, do piknikového koše nebo jako rychlý oběd do práce
  • možné ho připravit předem, a dokonce chutná lépe, když se odleží
  • vděčný i pro slavnostní příležitosti, kdy potřebuješ vytvořit dojem, aniž bys trávil hodiny v kuchyni
  • přizpůsobivý, ať už preferuješ výrazné sýry, uzeniny, sezonní zeleninu nebo zbytky ze včerejší večeře

Tipy pro dokonalejší výsledek

  • Do těsta můžeš přidat špetku sušeného tymiánu nebo rozmarýnu pro aromatický podtón
  • Pokud nemáš smetanu, dobře poslouží i plnotučný jogurt, zakysaná smetana nebo rostlinná alternativa
  • Quiche se krásně hodí do menších forem nebo muffinových košíčků, čímž vytvoříš stylové jednohubky na večírek
  • Při podávání ho doplň čerstvým salátem s lehkou zálivkou – získáš tak vyvážené jídlo, které zasytí, ale neunaví

Když se elegance spojí s praktičností

Quiche je malý důkaz toho, že i každodenní vaření může být krásné, nápadité a potěšující. Nabízí prostor pro fantazii, nevyžaduje žádné složité suroviny a vždy přinese hřejivý pocit domova. Stačí trocha trpělivosti, hrstka surovin a chuť tvořit. Výsledek bude nejen chutnat, ale i vonět.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Zapomeň na Řím a Benátky. Objev místa Itálie, o nichž se moc nemluví

Když se řekne Itálie, mnozí si hned představí Řím, Florencii či Benátky. Jenže mezi horami, vinicemi a mořem se skrývají místa, kde stále vládne...

Papírové utěrky jsou podceňovaným pomocníkem v naší domácnosti. K čemu všemu je lze využít?

Na první pohled to zní trochu bizarně. Přece jen - proč dávat obyčejnou papírovou utěrku do lednice? Jenže tenhle jednoduchý trik se v praxi...

Slíbili chytrý telefon, doručili chytré dluhy: Senioři v pasti falešných nabídek

Telefon zazvoní, hlas na druhé straně je příjemný, nabídka neodolatelná. „Chytrý telefon nové generace za pár korun,“ říkají. Realita však často končí změtí složitých...

Málo kalorií, hodně benefitů. Proč by banán neměl chybět ve vaší kuchyni

Sladký, jednoduchý, všestranný. Banán možná nepůsobí jako výživový zázrak, ale tělo ho miluje víc, než tušíme. V jediné porci ukrývá víc síly, než si...

Trápí vás povislá kůže na pažích? Zatočte s ní přírodní cestou

Břicho, stehna a zadek. Tři hlavní partie, na které se při cvičení zaměřuje většina žen. Ale co ruce? Právě paže bývají často největším „zrádcem“,...

Na co myslet při tvorbě dětského pokoje? Tipy od designérky Jany Pařízkové

Na konci léta řeší mnoho rodičů úpravu dětského pokoje. Nový školní rok je totiž pro všechny pomyslný zlom. A právě zařizování dětského pokoje je...

Správná výživa je základem dlouhého a spokojeného života každé kočky

3X balíček superprémiového krmiva Shelma Kočky jsou od přírody šelmy a maso je pro ně nezbytnou součástí stravy. Proto jim dopřejte superprémiové krmivo Shelma, které...

Poslouchej vnitřní hlas: Intuice není magie, ale tichá moudrost, kterou jsme se odnaučily slyšet

Někdy stačí jen na chvilku ztichnout, aby ses znovu spojila se sebou. Intuice není žádná ezoterika, ale přirozená moudrost, která v nás vždy byla....

Průzkum: české děti se naučily svačit – devět z deseti svačí každý den

Většina českých školáků pravidelně svačí a sportuje, ukázal aktuální průzkum společnosti Nestlé zaměřený na stravovací návyky žáků základních škol. Dle průzkumu svačí každý den...

Polévka, která obejme: Proč je vývar víc než jídlo a jak ho připravit srdcem

Miska vývaru je víc než kalorie. Je to objetí v lžíci, návrat ke klidu a tiché gesto lásky. Když jsi nemocná, vyčerpaná nebo jen...

Máte rádi ovocné knedlíky? Připravte si tyto tři verze, výsledek vás dostane

Kdo by neměl rád ovocné knedlíky? Ať už použijeme tvarohové, kynuté či bramborové těsto, je to vždy fenomenální záležitost. Navíc tento pokrm zbožňuje většina...

Toxická pozitivita: Když úsměv zakrývá bolest a „všechno je fajn“ přestává platit

Tlak na optimismus se v posledních letech proměnil v novodobý společenský požadavek. Úsměv, lehkost, vděčnost. Věty, které měly léčit, se však stávají maskou. A...

Slovo „ne“ jako akt péče o sebe: Nauč se odmítat bez viny a bez výčitek

Od dětství jsme vedeny k tomu, abychom byly přizpůsobivé, ochotné a vstřícné. Odmítání bývá spojováno s nelaskavostí. Právě v něm ovšem často leží ochrana...

Večeře z jedné pánve: Zapečené gnocchi

Když se vracíš domů hladová, s hlavou plnou práce a s otázkou „Co dnes zase uvařit?“, může být odpovědí právě tohle jídlo. Voňavé, teplé,...

Návrat po flámu do kondice: Co se děje v těle a které recepty nás postaví na nohy?

Každý to někdy zažil – skvělý večírek, spousta zábavy, pár skleniček navíc. A pak přichází střih - ráno, kdy člověk cítí, že hlava i...
Reklama
Reklama