Francouzský slaný koláč quiche: Jídlo, které zachrání večeři, brunch i nečekanou návštěvu

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Křehké těsto, lahodná náplň a zlatavá kůrka, která voní po domově. Quiche je elegantní odpovědí na otázku, co uvařit, když nemáš čas, ale chceš, aby výsledek působil dojmem promyšleného kulinářského zážitku. Pochází z Francie, přesto si podmanil celý svět svou jednoduchostí, variabilitou i schopností proměnit běžné suroviny v jídlo, které potěší všechny smysly.

Hodí se k večeři, na pozdní snídani i jako občerstvení na rodinnou oslavu. Je ideální volbou, když hledáš spojení praktičnosti a chuti. Zároveň je skvělým způsobem, jak zužitkovat zbytky z lednice, aniž by pokrm působil jako kompromis. Právě naopak. Quiche dokáže vykouzlit dojem něčeho výjimečného i ve všední den.

Základní těsto, které se vždy povede

Příprava začíná těstem, které tvoří základní kámen každého quiche. Mělo by být vláčné, lehce máslové a dostatečně pevné, aby udrželo náplň. Postup je jednoduchý a zvládne ho každý, kdo má po ruce:

  • 200 gramů hladké mouky
  • 100 gramů studeného másla
  • 1 vejce
  • špetku soli
  • 1 až 2 lžíce ledové vody

Mouku smíchej se solí, přidej na kousky nakrájené máslo a rukama rychle zpracuj do drobenky. Poté přidej vejce a podle potřeby vodu. Vytvoř hladké těsto, které nech odpočinout alespoň 30 minut v lednici. Po vyválení ho přenes do koláčové formy, dno propíchej vidličkou a krátce předpeč v troubě předehřáté na 180 stupňů, přibližně 10 minut.

Náplň podle fantazie i sezóny

Kouzlo quiche spočívá v jeho nekonečných variacích. Náplň může být vegetariánská, masová, lehká nebo sytá. V tomto receptu kombinujeme svěží zeleninu s krémovým základem a voňavým sýrem:

  • 3 vejce
  • 200 mililitrů smetany na šlehání
  • 1 pórek nakrájený na tenká kolečka
  • hrst čerstvého listového špenátu
  • sůl, čerstvě mletý pepř, špetka muškátového oříšku
  • hrst nastrouhaného sýra podle chuti (eidam, gouda, parmazán nebo kombinace)

Pórek krátce orestuj na lžíci másla, špenát spař nebo lehce podus. Vejce vyšlehej se smetanou a dochuť solí, pepřem a muškátem. Přidej zeleninu a sýr, promíchej a směs nalij na předpečený korpus. Vlož zpět do trouby a peč 30 až 40 minut, dokud náplň neztuhne a povrch není zlatavý.

Proč by měl být quiche v každém domácím repertoáru

Jednou z největších předností tohoto pokrmu je jeho univerzálnost. Quiche je:

  • výborný i studený, ideální na cesty, do piknikového koše nebo jako rychlý oběd do práce
  • možné ho připravit předem, a dokonce chutná lépe, když se odleží
  • vděčný i pro slavnostní příležitosti, kdy potřebuješ vytvořit dojem, aniž bys trávil hodiny v kuchyni
  • přizpůsobivý, ať už preferuješ výrazné sýry, uzeniny, sezonní zeleninu nebo zbytky ze včerejší večeře

Tipy pro dokonalejší výsledek

  • Do těsta můžeš přidat špetku sušeného tymiánu nebo rozmarýnu pro aromatický podtón
  • Pokud nemáš smetanu, dobře poslouží i plnotučný jogurt, zakysaná smetana nebo rostlinná alternativa
  • Quiche se krásně hodí do menších forem nebo muffinových košíčků, čímž vytvoříš stylové jednohubky na večírek
  • Při podávání ho doplň čerstvým salátem s lehkou zálivkou – získáš tak vyvážené jídlo, které zasytí, ale neunaví

Když se elegance spojí s praktičností

Quiche je malý důkaz toho, že i každodenní vaření může být krásné, nápadité a potěšující. Nabízí prostor pro fantazii, nevyžaduje žádné složité suroviny a vždy přinese hřejivý pocit domova. Stačí trocha trpělivosti, hrstka surovin a chuť tvořit. Výsledek bude nejen chutnat, ale i vonět.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Jak mohou senioři ušetřit tisíce na elektronice: Průvodce slevami a skrytými triky

Nákup nové lednice či pračky nemusí pro peněženku seniora znamenat katastrofu. Tuzemští prodejci elektroniky čím dál častěji nabízejí speciální akce a mimosezónní výprodeje, díky...

Ticho lesa a plné košíky. Houbařský boom v Česku jako lék na uspěchanou dobu

Košíky, nože a ticho lesa přerušované jen šustěním listí. Houbaření, pradávný rituál v srdcích Čechů, zažívá v roce 2025 nebývalý rozkvět. Nejde však jen...

Jak uchovat máslo co nejdéle? Trik našich prababiček funguje i dnes

Máslo patří mezi potraviny, bez kterých se v kuchyni obejde jen málokdo. Ať už ho mažeme na čerstvý chléb, používáme při pečení nebo smažení,...

Agáta Hanychová o úklidu a výchově: Raději nebudu jíst, než abych uklízela

„I kdybych neměla co žrát, tak nebudu uklízet.“ Tímto nekompromisním výrokem shrnula influencerka Agáta Hanychová svůj postoj k domácím pracím. V upřímném rozhovoru poodhalila...

Rybenky v koupelně nejsou jen škůdci. Prozradí vám, že máte doma problém

Možná se vám při pohledu na malé stříbrné tvory v koupelně orosí čelo, ale věřte, že není důvod k panice. Rybenky sice nevypadají dvakrát...

Umění svatebního dne: Jak vytvořit nezapomenutelný okamžik

Když láska rozkvetla, svatební den je jejím nejkrásnějším květem. Jak vytvořit okamžik, který zůstane v srdci navždy? Objevte tipy pro svatbu roku 2025. Příběh lásky...

Podzim volá po změně. Proč pečovat o pokožku jinak?

Léto skončilo a naše pokožka potřebuje speciální péči. Slunce, sůl, písek i chlor ji mohly vysušit, hluboce dehydrovat a podráždit. Teď je čas na...

Když se kámen a voda setkají v umění. Poznejte města s nejkrásnějšími fontánami Evropy

Fontány dokážou proměnit náměstí v živé divadlo. Vybrali jsme pro vás několik, které patří k evropským pokladům. Řím – srdce fontánového světa Věčné město má stovky...

Škola volá, bacily taky: Jak mít léky doma dřív, než dítě kýchne podruhé

Po prázdninách se děti s nadšením vracejí do školních lavic, těší se na kamarády, učitele i nové zážitky. Jenže spolu s prvním zazvoněním školního...

Od lesa až na talíř: Udržitelné houbaření a kuchyňské triky

Houbaření je radost, meditace i zodpovědnost. Aby plný košík nepřinesl víc škody než užitku, je třeba znát pravidla sběru, chránit přírodu a s houbami...

Jak správně vybrat běžecké boty?

Běh patří k nejoblíbenějším sportům vůbec. Důvod je prostý - nepotřebujete drahé vybavení, jen chuť vyběhnout. Přesto je tu jedna věc, na které se...

Tohle je největší past na důchodce. Mnoho z nich ani neví, že prodělávají

Tváří se jako klíč k úsporám, avšak ve skutečnosti mohou být nástrojem, jenž vaši peněženku spíše vyprázdní. Řeč je o slevových kartách, jejichž lákavé...

Magie Maroka: Cestování za vůní koření a barev pouště

Když se pouštní vítr mísí s vůní koření, Maroko vás volá. Jak objevit tuto zemi plnou kontrastů? Ponořte se do dobrodružství, které změní váš...

Kosmetické novinky ŘÍJEN

PEČUJÍCÍ KOSMETIKAJUVENA | Miracle line filler & hyaluron serum Vyvinuto speciálně pro cílené ošetření mimických vrásek – s cílem rychle a účinně je redukovat...

Ovesné vločky: zdravá snídaně, která se může snadno změnit v kalorickou past

Ovesná kaše je symbolem zdravého startu do nového dne. Je plná vlákniny, minerálů a vitaminů, takže na první pohled vypadá ideální jídlo. Jenže není...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3