Křehké těsto, lahodná náplň a zlatavá kůrka, která voní po domově. Quiche je elegantní odpovědí na otázku, co uvařit, když nemáš čas, ale chceš, aby výsledek působil dojmem promyšleného kulinářského zážitku. Pochází z Francie, přesto si podmanil celý svět svou jednoduchostí, variabilitou i schopností proměnit běžné suroviny v jídlo, které potěší všechny smysly.
Hodí se k večeři, na pozdní snídani i jako občerstvení na rodinnou oslavu. Je ideální volbou, když hledáš spojení praktičnosti a chuti. Zároveň je skvělým způsobem, jak zužitkovat zbytky z lednice, aniž by pokrm působil jako kompromis. Právě naopak. Quiche dokáže vykouzlit dojem něčeho výjimečného i ve všední den.
Základní těsto, které se vždy povede
Příprava začíná těstem, které tvoří základní kámen každého quiche. Mělo by být vláčné, lehce máslové a dostatečně pevné, aby udrželo náplň. Postup je jednoduchý a zvládne ho každý, kdo má po ruce:
- 200 gramů hladké mouky
- 100 gramů studeného másla
- 1 vejce
- špetku soli
- 1 až 2 lžíce ledové vody
Mouku smíchej se solí, přidej na kousky nakrájené máslo a rukama rychle zpracuj do drobenky. Poté přidej vejce a podle potřeby vodu. Vytvoř hladké těsto, které nech odpočinout alespoň 30 minut v lednici. Po vyválení ho přenes do koláčové formy, dno propíchej vidličkou a krátce předpeč v troubě předehřáté na 180 stupňů, přibližně 10 minut.
Náplň podle fantazie i sezóny
Kouzlo quiche spočívá v jeho nekonečných variacích. Náplň může být vegetariánská, masová, lehká nebo sytá. V tomto receptu kombinujeme svěží zeleninu s krémovým základem a voňavým sýrem:
- 3 vejce
- 200 mililitrů smetany na šlehání
- 1 pórek nakrájený na tenká kolečka
- hrst čerstvého listového špenátu
- sůl, čerstvě mletý pepř, špetka muškátového oříšku
- hrst nastrouhaného sýra podle chuti (eidam, gouda, parmazán nebo kombinace)
Pórek krátce orestuj na lžíci másla, špenát spař nebo lehce podus. Vejce vyšlehej se smetanou a dochuť solí, pepřem a muškátem. Přidej zeleninu a sýr, promíchej a směs nalij na předpečený korpus. Vlož zpět do trouby a peč 30 až 40 minut, dokud náplň neztuhne a povrch není zlatavý.
Proč by měl být quiche v každém domácím repertoáru
Jednou z největších předností tohoto pokrmu je jeho univerzálnost. Quiche je:
- výborný i studený, ideální na cesty, do piknikového koše nebo jako rychlý oběd do práce
- možné ho připravit předem, a dokonce chutná lépe, když se odleží
- vděčný i pro slavnostní příležitosti, kdy potřebuješ vytvořit dojem, aniž bys trávil hodiny v kuchyni
- přizpůsobivý, ať už preferuješ výrazné sýry, uzeniny, sezonní zeleninu nebo zbytky ze včerejší večeře
Tipy pro dokonalejší výsledek
- Do těsta můžeš přidat špetku sušeného tymiánu nebo rozmarýnu pro aromatický podtón
- Pokud nemáš smetanu, dobře poslouží i plnotučný jogurt, zakysaná smetana nebo rostlinná alternativa
- Quiche se krásně hodí do menších forem nebo muffinových košíčků, čímž vytvoříš stylové jednohubky na večírek
- Při podávání ho doplň čerstvým salátem s lehkou zálivkou – získáš tak vyvážené jídlo, které zasytí, ale neunaví
Když se elegance spojí s praktičností
Quiche je malý důkaz toho, že i každodenní vaření může být krásné, nápadité a potěšující. Nabízí prostor pro fantazii, nevyžaduje žádné složité suroviny a vždy přinese hřejivý pocit domova. Stačí trocha trpělivosti, hrstka surovin a chuť tvořit. Výsledek bude nejen chutnat, ale i vonět.
Zdroj foto: Pixabay