Jak zužitkovat celé kuře? Tři recepty, po kterých vám z něj nezbyde nic

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Kuře je skvělá surovina. Je cenově dostupné, pro většinu z nás chutné a hlavně se dá celé krásně zužitkovat. Místo toho, abyste koupili jen prsa nebo stehna, vyplatí se vzít celé kuře, rozdělit si ho na části a uvařit z něj hned několik jídel. Jako příklad vám přinášíme tři recepty.

Kuřecí vývar

Ingredience: skelet z kuřete, křídla, 2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru, 1 cibule, bobkový list, nové koření, pepř, sůl, voda, nudle

Kuřecí vývar je velká klasika, která se vaří snad v každé domácnosti. Příprava není vůbec těžká. Skelet a křídla vložte do hrnce, poté k nim přidejte oloupanou, ale nekrájenou mrkev a petržel, a také kousek celeru a cibuli. Dále přidáme bobkový list, nové koření a celý černý pepř.

Takto připravený obsah hrnce zalijeme vodou a přivedeme k varu. Poté stáhneme na nižší oheň, sbíráme pěnu, která začne vznikat na povrchu a pomalu táhneme přibližně dvě hodiny. Jakmile je vývar hotový, přecedíme ho, obereme maso, které vrátíme do polévky, osolíme a uvaříme si nudle.

Kuře na paprice

Ingredience: 2 kuřecí stehna, 1 cibule, 2 lžíce sladké papriky, 200 ml smetany, 1 lžíce hladké mouky, voda, sůl, pepř, olej

Česká klasika, která stejně jako vývar neomrzí. Na rozehřátém oleji zarestujte dozlatova nasolená kuřecí stehna, které poté z hrnce či hlubší pánve vyndejte. Do té stejné nádoby pak dejte opět trochu oleje, zpěňte cibuli a vmíchejte sladkou papriku. To nesmíme opékat dlouho, a tak po pár okamžicích podlijeme vodou, případně vývarem.

V tuto chvíli do omáčky vrátíme maso a dusíme ho doměkka. Podle mých zkušeností stačí tak hodina a půl. Poté kuřecí stehna opět vyndáme a omáčku zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně. Na závěr ještě dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat, například s knedlíkem či těstovinami.

Marinovaná kuřecí prsa

Ingredience: kuřecí prsa, 100 g řeckého jogurtu, půl lžičky drceného oregana,1 lžička sušeného česneku, půlka citronu, půl lžičky ostré mleté papriky, 1 lžička sladké mleté papriky, sůl, pepř

Protože jde o marinovaná kuřecí prsa, jako první si připravíme marinádu. Ta je snadná – v míse si smícháme jogurt, oregano, sušený česnek, citronovou šťávu, ostrou a sladkou papriku a sůl. Promícháme a necháme odležet, mezitím si připravíme maso. Z prsa uděláme dva tenčí plátky, které si nařežeme do mřížky. Důležité je nedořezávat.

Maso si pak osolíme a opepříme, případně můžete přechutit marinádu a tento krok tak vynechat. Jogurtovou marinádou potřeme jednotlivé plátky kuřete z obou stran. Důležité je, aby se dostala do připravených zářezů na mase. Takto připravená kuřecí prsa necháme odpočívat v lednici alespoň tři hodiny.

A jak na samotnou přípravu? Ideálně je horkovzdušná fritéza. Kuřecí plátky si naskládáme do košíčku horkovzdušné fritézy a pečeme přibližně 15 minut na 200 °C. Pak už je maso hotové a zbývá jen vyřešit, co si němu dát za přílohu. Skvěle funguje například hrachová či bramborová kaše.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Královna podzimu v kuchyni. Jak z obyčejné dýně vykouzlit slanou i sladkou delikates

Je jako malý kousek slunce, jenž se s příchodem podzimu nastěhuje do našich kuchyní. Řeč je o dýni, královně sezónní zeleniny, jejíž sametová dužina...

Zapomeňte na kombuchu nebo kefír. Tento fermenovaný nápoj z dílny našich předků je rovněž zdravý a mnohem levnější

Zvykli jste si na kombuchu a nedáte na ni dopustit? Víte ale, že existuje mnohem levnější a stejně zdravá varianta? Fermentovaný nápoj znali už...

Jana Paulová slaví 50 let po boku Milana Svobody. Prozradila tajemství vztahu

Herečka Jana Paulová slaví se svým manželem Milanem Svobodou padesát společných let. Prozradila, jak si dokázali udržet láskyplný vztah a proč je důležité mít...

Husté kuřecí polévky, které vás v chladných dnech zahřejí

Léto se s námi definitivně rozloučilo a sychravé počasí je tu v plné síle. Co v takové době potěší víc než miska horké polévky?  Nejen,...

Je přísně chráněný, ale na zahradě ho můžete mít i vy. Znáte tento poklad?

Jeho sametově ochmýřené zvonky, nejčastěji v odstínech fialové, se derou na světlo často ještě v době, kdy na zahradě leží poslední zbytky sněhu. Koniklec...

Šálek plný zdraví: Co je houbová káva a jaké jsou její účinky

Káva, která nejenže povzbudí, ale zároveň podpoří imunitu, zlepší paměť a pomůže tělu bojovat se stresem... Ne, nejedná se o nápoj smíchaný s hříbky...

Přišla vám nečekaná návštěva a nemáte co na stůl? Zkuste rychlou hrnečkovou buchtu

Nečekaná návštěva? Nebo jen chuť na něco sladkého k odpolední kávě? Nemusíte hned zapínat troubu ani vytahovat hromadu nádobí. Stačí hrníček, pár základních surovin...

Rozdíl mezi psychologem a psychoterapeutem – v čem se liší a kdy je vyhledat?

Hledáte odbornou pomoc, ale nevíte, zda se obrátit na psychologa nebo psychoterapeuta? Nejste sami – tyto dvě povolání se totiž často zaměňují. Přitom každý...

Vůně podzimu na talíři. Upečte si koláč, jenž provoní celý dům

Letošní úroda jablek je mimořádně štědrá a přímo vybízí k tomu, abychom provoněli domov vůní skořice a karamelu. Pakliže vás již omrzelo zdlouhavé tahání...

Podzim na talíři podle Josefa Maršálka: medová bábovka s hruškami a brusinkami

Podzimní chutě si žádají poctivé suroviny – a právě ty tvoří základ medové bábovky od Josefa Maršálka, která spojuje svěžest brusinek, sladkost hrušek a...

Jak udržet psího seniora v kondici: Průvodce cvičením, stravou a péčí

Šedivějící čumák a pomalejší krok jsou připomínkou let plných věrnosti a lásky. Péče o psího seniora však vyžaduje více než jen vzpomínky... je to...

Rozpláclé brambory: křupavá dobrota, která strčí hranolky do kapsy

Vařené brambory nikoho na talíři nenadchnou. Pokud ale hledáte bramborové jídlo, které je jednoduché, zdravější než hranolky a zároveň naprosto návykové, narazili jste na...

Emblem Hotel: Místo, které se stane vaším druhým domovem

Praha má novou definici moderního luxusu. Hotel Emblem, jen pár kroků od Staroměstského náměstí, není jen místem k přenocování, ale živým prostorem, kde se...

Machine Gun Kelly odhalil, proč si nechal potetovat tělo načerno, proces označil za mučení

„Bylo to nejhorší mučení, jaké jsem kdy zažil…“ Takto popsal hudebník Machine Gun Kelly (MGK) proces, během kterého si nechal většinu horní části těla...

Zasypte svou zahradu hvězdami aneb Kouzlo křehkých ifeonů

Ifeiony jsou nenáročné cibuloviny, které si pro svou křehkou krásu a sladkou medovou vůni zamiluje každý. Jejich pěstování je přitom až neuvěřitelně snadné. Exotická kráska...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3