Ačkoliv existují lidé, kteří sýry přímo nenávidí, většina z nás si bez nich neumí svůj jídelníček představit. Navíc jsou nesmírně variabilní. Můžete z nich připravit rychlou večeři, luxusní předkrm i poctivou omáčku k těstovinám. Ať už patříte mezi milovníky jemných chutí, nebo vás láká něco výraznějšího, sýr nikdy nezklame. I proto vám přinášíme tři osvědčené recepty, které si zaručeně oblíbíte.
Sýrová omáčka
Ingredience: 200 ml smetany ke šlehání, 1 stroužek česneku, 100 g gorgonzoly, 50 g parmazánu, 1 lžíce másla, sůl, pepř
Sýrová omáčka je naprosto famózní záležitost, tedy za předpokladu, že se připraví dobře. Dá se kombinovat s masem, nebo jen tak s těstovinami. A skvělá zpráva je, že se v tomto případě nejedná o žádné velké vaření. Zabere vám to jen pár minut.
Jak na to? Na rozehřáté pánvi zahřejte máslo, na které následně nechte zpěnit nadrobno nakrájený česnek. Pozor, nesmíte ho spálit. Pak přilijte smetanu ke šlehání, ideálně ať má alespoň 33 % tuku. Do smetany po zahřátí vložte nastrouhanou gorgonzolu a poté i parmazán. Míchejte,, dokud nevznikne hladká konzistence. Pak ještě dochuťte pepřem a solí, ale se solí opatrně, neboť sýry bývají obvykle dost slané.
Tvarůžkový tatarák
Ingredience: 100 g olomouckých tvarůžků, 1 malá cibule, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce kečupu, 1 lžička sladké papriky, špetka chilli, sůl, pepř
Fenoménem poslední doby, který nesmí v našem výčtu sýrových receptů chybět, je tvarůžkový tatarák. Proč si tak získal naši oblibu? Tvarůžky se totiž skvěle hodí k pivu. Samotná příprava tataráku není vůbec těžká.
Nadrobno si nasekáme tvarůžky a poté si rovněž najemno nakrájíme i cibuli. Obě ingredience smícháme dohromady, přidáme hořčici, kečup, sladkou papriku a chilli. Promícháme a dochutíme solí a pepřem. A v podstatě máme hotovo, teď už si jen stačí udělat hojné množství topinek a gurmánský zážitek je na světě.
Salát s kozím sýrem a medovo-hořčičným dresinkem
Ingredience: 100 g měkkého kozího sýra, mix listových salátů (rukola, polníček, špenát), hrst vlašských ořechů, 1 lžíce medu, 1 lžička dijonské hořčice, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř
Další velmi oblíbenou ingrediencí poslední doby je kozí sýr. Ten se skvěle hodí k salátům a my si jeden z nich ukážeme. Na talíř vyskládejte směs listových salátů, následně je posypte nasekanými ořechy a přidejte nakrájený kozí sýr. Důležité je, aby byl měkký.
A teď už si připravíme dresink. Ten uděláme smícháním medu, hořčice, oleje a citronové šťávy. Pak už jen dosypte solí a pepřem. Dresink je tedy připravený a teď už ním jen stačí dochutit salát. Výsledkem je lehký a elegantní pokrm, který se hodí i na letní večeři.
Zdroj foto: Pixabay