Tři recepty z jehněčího masa, které si zamilujete

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Jehněčí maso je v mnoha zemích považováno za delikatesu. Je jemné, šťavnaté a má lehce nasládlou chuť, která se krásně doplňuje s bylinkami, česnekem i kořením. Pokud jste jehněčí zatím nezkoušeli, je nejvyšší čas to napravit. A my vám přinášíme tipy na tři recepty, po nichž si k tomuto masu najdete cestu.

Jehněčí na česneku

Ingredience: 1 kg jehněčí plece, 5 stroužků česneku, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, rozmarýn, 1 kg brambor, 50 g másla, 50 ml smetany ke šlehání, 50 ml mléka

Kombinace jehněčího, česneku a rozmarýnu se k sobě hodí opravdu skvěle. Tento recept navíc není vůbec náročný na přípravu. Začněte tím, že maso prošpikujete plátky česneku. Poté ho osolte a opepřete.

Následně si rozehřejte pánev nebo hrnec s olivovým olejem, na kterém takto připravené maso zarestujeme na barvu ze všech stran. Přendáme do pekáče, podlijeme vodou a pečeme v troubě při 160 °C zhruba 2 hodiny, dokud maso není měkké. Mezitím máte čas vrhnout se na přípravu pyré. K uvařeným a rozmačkaným bramborám dejte máslo, na hrnec nasaďte pokličku a nechte tuk rozpouštět. Vedle si zatím slijte mléko a smetanu, nechte zahřát (ale nevařit) a poté přilijte k bramborám, aby vám vzniklo pyré.

Jehněčí kebab

Ingredience: 500 g mletého jehněčího masa, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička římského kmínu, 1 lžička mletého koriandru, sůl, pepř, špejle, 150 g bílého jogurtu, hrst máty, citronová šťáva

Kdo by neznal kebab. V každém menším městě ho najdete téměř na každém rohu. V podobných provozovnách ale můžete často narazit na polotovar, proto si zkuste kebab připravit sami doma. Ani tento recept není vůbec těžké. Mleté jehněčí maso si smíchejte s nadrobno nakrájenou cibulí a prolisovaným česnekem.

Následně dochuťte kořením – kromě soli a pepře použijte římský kmín a mletý koriandr. Směs nechte alespoň na dvě hodiny odležet v lednici, poté ji vytáhněte a tvořte válečky, které napichujte na špejle. Následně už zbývá jen opéct na grilu, případně pánvi dozlatova ze všech stran. K takovému kebabu se skvěle hodí i dip, který si připravte jogurtu, nasekané máty a citronové šťávy.

Pomalu pečená jehněčí kýta

Ingredience: 1,5 kg jehněčí kýty, 3 mrkve, 2 petržele, kousek celeru, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 200 ml červeného vína, snítka tymiánu, rozmarýnu, sůl, pepř, olivový olej

V tomto případě asi platí „to nejlepší nakonec“. Pomalu pečená jehněčí kýta je opravdu exkluzivní. Kýtu si osolte, opepřete a potřete ze všech stran olivovým olejem. Do pekáče si zatím dáme kousky nakrájené kořenové zeleniny, cibule, česneku a bylinek.

Na takto připravené lůžko dáme maso, podlijeme kvalitním červeným vínem, přiklopíme a dáme do předehřáté trou na 150 °C. Při této teplotě pečeme asi tři hodiny. Poté odděláme pokličku, zvýšíme teplotu v troubě a necháme zezlátnout.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Matcha trend pod lupou. Proč vás nezachrání před vším, co slibují influenceři

Matcha se stala populárním čajem i ingrediencí v moderní gastronomii. Ačkoliv ji mnozí propagují jako superpotravinu, vědecké poznatky zůstávají zdrženlivé. Od čajového obřadu k modernímu...

Šest druhů supersemínek, které podpoří vaši energii a imunitu

Nejsou pouhou ozdobou pečiva, nýbrž malými poklady plnými energie, které znaly již generace před námi. Řeč je o semínkách, jejichž sílu dnes znovu objevujeme...

Overal: jeden kousek, nekonečně možností

Každé ráno stojíte před skříní a lámete si hlavu, co sladit, aby to nebyla nuda? Overal tuhle starost vyřeší za vás. Jeden kousek, který...

Herečka z Pravé blondýnky přiznala, že musela přepsat vlastní myšlení po období psychického týrání

Reese Witherspoon se po letech vrátila k bolestným vzpomínkám na vztah, který ji poznamenal natolik, že musela přehodnotit sama sebe. V podcastu deníku New...

Zelený ráj uprostřed Atlantiku. Objevte ostrov sopek, velryb a čajových plantáží

Přezdívá se mu „Havaj Evropy“ a jeho bujná, prehistorická krajina bere dech. Ostrov São Miguel však nenabízí jen úchvatnou přírodu a pozorování velryb, nýbrž...

Nakládané okurky: křupavá klasika, která nikdy neomrzí

Okurky patří mezi nejvděčnější pochoutky, které se dají jíst skoro ke všemu – k masu, bramborám, na chlebíčky i jen tak samotné, když přijde...

Méně ingrediencí, více chutí: kokosové lívance s proteinem

Když se spojí kvalitní suroviny, vznikají jídla, která nejen skvěle chutnají, ale zároveň dávají smysl. Důraz na kvalitu složení je základem pro zdravé a...

Nové zázemí cyklistické firmy je počin designérky Jany Pařízkové

Který designér nemá rád výzvy? Pojďte se podívat, jak si interiérová designérka Jana Pařízková poradila s proměnou bývalých garáží a sokolovny pro outdoorovou firmu...

Tohle je děsivé zrcadlo dnešní doby… Proč je tak těžké odejít od slavného tyrana?

Jeden byl hollywoodský krasavec, druhý rocková hvězda. Příběhy Armieho Hammera a Marilyna Mansona však spojuje temná nit obvinění z manipulace a násilí. Jejich kauzy...

Výčepní zdolali Pinkasovu noční můru. Vyběhli 41 schodů s 10 půllitry piva

Vyběhnout s deseti perfektně načepovanými půllitry piva Pilsner Urquell po jednačtyřiceti schodech do prvního patra. Úkol, který se může zdát bláznivý, ale ve skutečnosti...

Herečka Dana Morávková prozradila, kde by chtěla jednou žít. Matala jí učarovala

Oblíbená herečka Dana Morávková se zakoukala do kouzelného městečka Matala na Krétě. Tvrdí, že jednou by tam chtěla natrvalo zakotvit. Středomořský sen Dany Morávkové Sympatická herečka...

Jak zpomalit stárnutí až o 9 let? Odpověď je jednodušší, než čekáte

Stárnutí nemine nikoho, ale ne každý ví, že jeho tempo máme částečně ve vlastních rukou. Vědecké studie totiž ukazují, že biologické stárnutí lze zpomalit...

Nejočekávanější událost podzimní beauty scény je tady! Soutěžte o vstupenky!

Podzim bude opět patřit kráse, inspiraci a novinkám. Veletrh FOR BEAUTY se uskuteční 24. a 25. října na výstavišti PVA EXPO PRAHA v Letňanech a nabídne to nejlepší ze světa kosmetiky,...

Tichý zloděj vitality. Proč se cítíte unavení a oteklí? Možná je na vině lymfa

Matná pleť, ranní otoky a neutuchající únava. Tyto problémy nemusí souviset s věkem, nýbrž se zpomaleným „úklidovým systémem“ našeho těla. Stagnace lymfy je tichý...

Odborníci varují seniory před podvody při investicích do půdy

Investice do zemědělské půdy se jeví jako bezpečná a stabilní jako státní dluhopis. Právě této iluze však využívají spekulanti a podvodníci, kteří cílí především...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3