Perfect serve. Alkoholový rituál, díky kterému objevíte dokonalou chuť vašich oblíbených destilátů

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

Kdybyste se zeptali barmana, jak jsme na tom my jako Češi s etiketou pití alkoholu a jak se vyznáme v jeho degustaci, asi by vás příliš nepotěšil. Stále dokola děláme základní chyby, díky kterým si kvalitní alkohol nedokážeme plně vychutnat. Existuje však vůbec návod, jak jej pít správně? Ano, existuje. Pojďte s námi poodhalit pár pravidel takzvaného perfect serve čili toho nejlepšího servírování, které vám umožní si jej vychutnat v té nejlepší kvalitě. A kdo ví? Možná pak své zažité zvyky změníte.

Perfect serve tequily – citron a sůl, pomeranč a skořice. Opravdu pijeme tequilu správně?

Když se řekne tequila, mnoho z nás si vybaví ostrou chuť citrónu a soli na jazyku u její stříbrné verze, u zlaté pak sladce citrusovou vůni pomeranče a skořice. V Mexiku však tímto zvykem pohrdají, protože dobře ví, že jde jen o importovaný zvyk Američanů. Tento rituál kdysi vznikl uměle, aby překryl chuť nekvalitní tequily, která se kdysi do USA dovážela. Ovšem chutná-li vám tak i ta kvalitní, určitě si podobná zpestření neodpírejte. Pravý Mexičan ji pije jednoduše čistou, ale možná nad vámi přivře oko.

Perfect serve rumu – netradiční Pampero rituál

Dáváte-li přednost rumu, jistě znáte jeden z nejkvalitnějších na světě, venezuelský rum Pampero. Jako každý pravý rum i Pampero si můžete jednoduše vychutnat při pokojové teplotě či s kapkou vody. Nezaměnitelná jemná chuť Pampera se na vašem jazyku rozvine ještě výrazněji, pokud ji doplníte o nakysle trpké podtóny kávy, karamelem vonící třtinový cukr a čerstvě nakrájenou limetu. Měsíček limety z jedné strany ponořte do kávy, ze strany druhé do třtinového cukru, zkousněte ji a zapijte douškem rumu. Výsledná harmonická exploze chutí mile překvapí vaše smysly.

 

Perfect serve vodky – destilát mnoha tváří, nejvíce mu však svědčí čistota  

Vodka je mezi alkoholickými nápoji takovým malým chuťovým chameleonem, kterého můžete při troše fantazie smíchat v podstatě se vším. Ale podobnou barbarskou mixologií si často odepřete jednoduché kouzlo chuti této prosté alkoholické delikatesy. Perfect serve kvalitní několikrát destilované vodky nespočívá v míchání s jinými ingrediencemi, ba naopak v servírovaní křišťálově čirého nápoje, při kterém dbáme na správnou teplotu sklenic. Naprosto základním pravidlem je vodku nemrazit, ale pouze ji nachladit. Příliš nízká teplota by mohla znehodnotit její pravou jemnou chuť.  A jak ji tedy ideálně servírovat? V severských oblastech se v minulosti lila do skleniček z ledu. V domácích podmínkách sice tak půvabně nepraktické jednorázové skleničky nevyrobíme, ale můžeme se jim přiblížit tím, že sklo, ve kterém tento nápoj podáváme, předem hluboce namrazíme.

 

 

Produktový tip:

Pampero Aniversario

Rum Pampero Aniversario je směsí vysoce kvalitních venezuelských rumů zrajících minimálně 4 roky v sudech po bourbonu a sherry. Díky teplému a vlhkému venezuelskému podnebí vyzrává rychleji a jeho chuť je tak výrazně silná. Pampero Aniversario je obecně uznávaný jako jeden z nejlepších rumů světa, jež se vyznačuje bohatou chutí vanilky, sherry, skořice, sušeného ovoce a čokolády.

 

Tequilla Sauza

Národní poklad produkuje Mexiko bez přestávky již od roku 1873. Podle receptury jsou Sauza tequily dvakrát destilovány, aby si zachovaly plnou chuť modré agáve. Preciznost při procesu zpracování modré agáve dodává jak zlaté, tak i stříbrné variantě čerstvou chuť, která se dokonalé hodí k přípravě margarity. Sauza Gold v sobě skrývá sladké až karamelové chuťové tóny, zatímco Sauza Silver nabídne čerstvé aroma agáve s dotekem citrusových plodů. 

 

Vodka Amundsen

Základem prémiové Amundsen vodky je nejjemnější šestkrát destilovaný obilný líh. Vlastnosti vodky pak dotváří čistá voda, několikrát filtrovaná přes přírodní uhlíkové filtry, čímž je zbavena nežádoucích minerálních látek a je změkčena na ideální hodnotu. Výsledkem složité technologie je křišťálová čistota, jemná chuť a vůně bez jakýchkoli rušivých tónů.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Největší pasti na bakterie u vás doma. Na tyhle věci raději sahejte s rozmyslem

Možná si myslíte, že největší semeniště bacilů je vaše toaleta. Jenže opak je pravdou. Koupelnu většina z nás pravidelně čistí, zatímco jiné předměty bereme...

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Šikland uzavře léto velkolepou derniérou – akční divadla, poslední ohňová show a netradičně i móda

Tradiční derniéra v největším přírodním zábavním parku v Česku Šikland se letos ponese ve výjimečném duchu. Poslední prázdninový víkend, 30. a 31. srpna, nabídne Šikland to nejlepší...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...
Reklama
Reklama