Léto se s námi definitivně rozloučilo a sychravé počasí je tu v plné síle. Co v takové době potěší víc než miska horké polévky?
Nejen, že krásně zahřeje, ale zároveň tělu dodá potřebné vitaminy i důležité makroživiny do sychravého počasí. Máme pro Vás tři recepty na kuřecí polévky, které snadno připravíte a dodají tělu co nyní potřebuje.
1/ Kuřecí polévka s houbami a rýží – klasika v moderním kabátku
Kombinace kuřete, hub a rýže je sázkou na jistotu. Polévka je hutná, voňavá a hlavně skvěle zasytí. S majoránkou a čerstvou petrželkou teprve dostane ten správný říz.
Ingredience (4 porce):
- 2 kuřecí stehna nebo prsa značky Dobré kuře z Klatov
- 150 g rýže (divoká, jasmínová či basmati)
- 200 g žampionů nebo lesních hub
- 1 mrkev, 1 petržel, 2 brambory, 1 cibule
- 2 lžíce másla nebo oleje, 1 lžíce hladké mouky
- 1,5 l kuřecího vývaru
- sůl, pepř, majoránka, petrželová nať
Postup:
- Kuřecí stehna uvařte ve vývaru, maso potom oberte a natrhejte na jemné kousky.
- Na másle zpěňte cibuli, přidejte houby, mrkev a petržel. A restujte.
- Zaprašte moukou, zalijte vývarem a přidejte brambory s rýží.
- Polévku vařte, dokud zelenina i rýže nezměkne. Vraťte kuře a polévku dochuťte.
- Přidejte čerstvé bylinky a pokud máte velký hlad tak přidejte i křupavý chleba.
2/ Jemná krémová polévka s kuřecím masem a kukuřicí
Obzvlášť vás zasytí krémová polévka s hedvábnou konzistencí a bramborami, která díky kukuřici získává jemně nasládlou chuť.

Ingredience (4 porce):
- 2 kuřecí prsa značky Dobré kuře z Klatov
- 200 g kukuřice (mražená nebo z konzervy)
- 3 brambory, 1 cibule, 1 mrkev (volitelně)
- 500 ml kuřecího vývaru
- 1 kelímek vysokoprocentní smetany na vaření
- 1 lžíce másla
- sůl, pepř, špetka muškátového oříšku
- čerstvý kopr nebo petržel
Postup:
- Ve vodě uvařtekuřecí prsa a poté je natrhejte nebo nakrájejte na kostičky.
- Na másle orestujte cibuli, přidejte brambory a zalijte vývarem.
- Když brambory změknou, přidejte kukuřici a maso.
- Vmíchejte smetanu a dochuťte.
- Ozdobte čerstvými bylinkami a servírujte s kouskem bagetky.
3/ Albóndigas po našem – rajčatová polévka s kuřecími kuličkami
Španělská inspirace v české kuchyni. Masové kuličky z mletého kuřecího masa, zelenina a rajčatový základ vytvoří sytou polévku, která se klidně může stát hlavním chodem.

Ingredience (4 porce):
- 400 g mletého kuřecího masa značky Dobré kuře z Klatov
- 1 vejce, 2 lžíce strouhanky
- 1 lžička mleté papriky, sůl, pepř
- 1 cibule, 2 mrkve, 2 brambory, 1 cuketa
- 500 ml rajčatového protlaku nebo drcených rajčat
- 1 l kuřecího vývaru
- olej, čerstvý koriandr nebo petržel
Postup:
- Z masa, vajíčka, strouhanky a koření vytvořte malé kuličky, které krátce opečete.
- Mezitím orestujte cibuli a mrkev, přidejte rajčata a vývar. Potom přidejte brambory a vařte, dokud nezměknou.
- Vložte masové kuličky a cuketu a vařte dalších 15 minut.
- Nakonec přidejte nakrájené čerstvé bylinky a podávejte s čerstvým pečivem.
NÁŠ TIP! Všechny polévky můžete připravit a uskladnit v lednici na další den, protože tak se chutě krásně rozleží. Pokud je doplníte krajícem domácího chleba nebo křupavou bagetou, máte z nich plnohodnotné jídlo, které zahřeje tělo i duši.