Vůně podzimu na talíři. Upečte si koláč, jenž provoní celý dům

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Letošní úroda jablek je mimořádně štědrá a přímo vybízí k tomu, abychom provoněli domov vůní skořice a karamelu. Pakliže vás již omrzelo zdlouhavé tahání těsta na štrúdl, vyzkoušejte tento jednoduchý koláč, jenž v sobě snoubí sladkokyselá jablka, křehké těsto a máslovou drobenku.

Suroviny pro podzimní kouzlo

Tento recept je důkazem, že i z pár základních surovin lze vykouzlit delikatesu. Nejtěžší částí přípravy je paradoxně jen krájení jablek.

Na náplň:

  • 6 středních jablek nakrájených na kostky
  • 80 g cukru krupice
  • 30 g másla
  • 2 sáčky skořicového cukru

Na těsto:

  • 1 vejce
  • 80 g cukru krupice
  • 100 g rozpuštěného a zchlazeného másla
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce kypřicího prášku

Na drobenku:

  • 90 g polohrubé mouky
  • 40 g cukru krupice
  • 40 g másla

Karamelové srdce koláče

Tajemství bohaté chuti tohoto koláče tkví v přípravě náplně. V hrnci na mírném ohni zvolna rozpouštějte cukr krupici, dokud se nevytvoří světlý karamel. Poté přidejte máslo a nechte jej za stálého míchání rozpustit.

Do tohoto voňavého základu vsypte na kostky nakrájená jablka, přidejte skořicový cukr a vše zlehka promíchejte. Nechte zhruba tři minuty povařit, aby jablka mírně změkla a nasála karamelovou chuť. Následně odstavte a nechte směs vychladnout.

Křehké objetí těsta a drobenky

Mezitím co jablka chladnou, připravte si těsto a drobenku. V míse nejprve důkladně rozmíchejte vejce s cukrem. Přilijte rozpuštěné a vychladlé máslo a nakonec po částech zapracujte mouku smíchanou s kypřicím práškem, až vznikne hutnější, vláčné těsto.

Drobenku vytvoříte jednoduchým promnutím mouky, cukru a másla mezi prsty, dokud se nespojí v malé žmolky.

(Oblíbená) cesta do zlatova

Kulatou koláčovou formu o průměru 24 centimetrů vymažte a vysypte. Těsto do ní rovnoměrně vtlačte na dno i do stran. Na takto připravený korpus navrstvěte vychladlou jablečnou směs a vše hustě posypte připravenou drobenkou.

Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte přibližně 30 minut, dokud povrch nezezlátne. Pro obměnu můžete do jablek přidat nasekané ořechy či rozinky, nebo hotový koláč posypat mandlovými lupínky.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Lékaři doporučují kvašenou zeleninu pro posílení imunity a lepší trávení

Zapomeňte na drahé doplňky stravy a zázračné pilulky. Ten nejlepší osobní trenér pro vaši imunitu se možná skrývá ve vaší lednici. Řeč je o...

Zapomeňte na výčitky. Obyčejný trik udělá z chleba lepší potravinu

Chléb má pověst nepřítele zdravé výživy, ale co když ho obyčejné zmrazení dokáže proměnit v lepší potravinu? Výzkumy naznačují, že teplota mění jeho strukturu...

Prosté jídlo s noblesou: francouzské škvarky, které si získaly svět

Na první pohled vypadají skromně - pár kousků masa, trochu sádla a pár bylinek. Ale právě v té jednoduchosti se skrývá kouzlo. Francouzské delikatesy...

Jak správně krmit kočku, která je vybíravá a nic jí nechutná?

Kočky jsou známé svou vybíravostí v jídle a někdy dokážou své majitele pěkně potrápit. Na rozdíl od psů, kteří jsou většinou schopni spořádat prakticky...

Zklamání po svatbě. Když papír nestačí na záchranu vztahu

Žili spolu deset let, pak se vzali a po čtyřech měsících přišel rozvod. Proč je první rok manželství paradoxně nejtěžší, i když už partneři...

Každý jsme originál: Podle kterých znaků poznáte, že jste opravdu výjimeční?

Na světě neexistují dva naprosto stejní lidé. Každý z nás má něco, co ho odlišuje od ostatních, ať už je to způsob myšlení, pohled...

Průkopnice OnlyFans Valérie Holáková: Vydělala jsem miliony, chci být psycholožkou

Je průkopnicí OnlyFans v Česku, její matka řídí školu a ona sama chce být psycholožkou. Valérie Holáková známá jako Xholakys v Show Jana Krause...

Hry s vaší myslí. Sedm taktik, kterými vás manipulátor dostane na dno

Nejprve přijde zmatek, pak snaha přizpůsobit se a nakonec beznaděj. Než vůbec získáte podezření, že žijete s manipulátorem, často už jste po uši ponořeni...

Muž pod tlakem: proč se uzavírá a co s tím může udělat partnerka

Na první pohled to možná nevypadá, ale i muži mají svoje těžké chvíle. Společnost od nich čeká sílu, výkonnost, úspěch a dokonalou kontrolu nad...

Kim Kardashianová promluvila o tetování své 12leté dcery: Nikdy jí tu kreativitu nevezmu

Falešné tetování na obličeji, piercing v nose a černé grillz. Dvanáctiletá North Westová svým vzhledem na TikToku vyvolala bouři a její matka Kim Kardashianová...

Svatomartinská vína 2025

Každý rok 11. listopadu netrpělivě vyhlížíme svatého Martina, který by měl podle tradice dorazit na bílém koni a symbolicky přinést první sníh. Pro vinaře...

Atelier JOCHA je ateliér s péčí první republiky v 21.STOLETÍ

Móda s profesionální péčí, postavená na základech tradičního řemeslného zpracování a moderního designu.V JOCHA vznikají pod rukama Kateřiny Jochové malé autorské kolekce, šité na...

Po svátcích s blízkými touží 88 % Čechů, někteří se však nemají na koho obrátit. Společnost dm v nové kampani vybízí k propojování

Jedineční jsme díky těm, kteří nás obklopují Nová vánoční kampaň společnosti dm připomíná, že opravdové kouzlo svátků netvoří dárky ani dokonalá výzdoba, ale lidé, se...

Hledání jistoty… Proč Češi v chaosu moderní doby dávají dětem prastará jména

Svět zrychluje, trendy se mění každou sezonu, přesto žebříčky popularity jmen v Česku zůstávají jako vytesané do kamene. Na vrcholu trůní Jakub, Jan, Anna...

Nový Predátor: Nebezpečné území přináší návrat legendy, která nikdy nezmizela

Sál pražského kina IMAX v Cinema City se 4. listopadu proměnil v dějiště premiéry filmu, který znovu probouzí napětí, jaké diváci znají už desítky...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3