Zapomeňte na kombuchu nebo kefír. Tento fermenovaný nápoj z dílny našich předků je rovněž zdravý a mnohem levnější

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Zvykli jste si na kombuchu a nedáte na ni dopustit? Víte ale, že existuje mnohem levnější a stejně zdravá varianta? Fermentovaný nápoj znali už staří Slované a nedali na něj dopustit. Co je to za zázrak?

Staroslovanský elixír zdraví hravě zastíní i populární kombuchu. Osvěžuje, zahání žízeň, zlepšuje trávení a posiluje imunitu. Dnes se tento zapomenutý nápoj vrací na scénu a zdá se, že tradiční receptury mohou být modernějším superdrinkem než všechny kombuchy světa.

Chlebový kvas – levný zázrak našich předků

Není to kvásek, který používáme k pečení chleba. Chlebový kvas je vlastně taková šumivá přírodní limonáda, která vzniká fermentováním chleba. Kdysi patřil k nejoblíbenějším nápojům východní Evropy.

Pili ho rolníci i šlechta, ve svátky i všední dny. I dnes si jej hojně dopřávají na Ukrajině, v Bělorusku, Rusku, pobaltských zemích i ve Finsku.

Oblíbený je díky fermentaci a chuti, která tak trochu připomíná pivo. Barva je béžová nebo hnědá a chuť nakyslá. Protože kvasí, je perlivý. Pro děti ale vhodný není, obsahuje totiž trochu alkoholu (uleželý kvas může mít až 2,5 % alkoholu, jinak má do 1 % alkoholu).

Proč bychom měli kvas pít?

Nabízí se tedy otázka „proč bychom měli kvas pít“? Odpověď je jednoduchá. Obsahuje hodně vitaminů ze skupiny B (podobně jako pivo) a spoustu probiotik (díky fermentaci). Proto prospívá trávení, probiotika zlepšují střevní mikroflóru. Chlebový kvas podporuje imunitu, přirozenou detoxikaci (enzymy a kyseliny pomáhají tělu zbavovat se toxinů) a dodává energii bez prudkých výkyvů cukru v krvi. No a v neposlední řadě je to osvěžení bez chemie a za pár korun.

Jak si připravit chlebový kvas

Jeho výroba je jednoduchá a levná. Stačí vám k tomu starší chléb, voda, trochu cukru a kvásek nebo droždí. Někdo do něj přidává bylinky, koření nebo i ovoce či rozinky. Fantazii se meze nekladou.

Jak na to?

Ingredience: 200 g žitného kváskového chleba, 2 l vody, 2 polévkové lžíce cukru, 1 polévkovou lžíci kvásku nebo trošku droždí

Jako první se vrhněte na chléb, který nakrájejte na kostičky a nechte ztvrdnout. Poté ho orestujte na suché pánvi dozlatova. V tomto kroku vám může posloužit i topinkovač, ale je to na každém. Takto osmažené kostky chleba dejte do velké sklenice nebo jiné nádoby, přidejte cukr, droždí nebo kvásek a zalijte vlažnou vodou.

Sklenici nebo nádobu, v níž mát nápoj, zakryjte a nechte při pokojové teplotě pracovat 2–3 dny. Potom ho ještě sceďte a nechte v lednici dozrát ještě dny. A pak už se do něj můžete pustit.

Jak často chlebový kvas pít

Protože je to fermentovaný nápoj, zacházejte s ním obdobně jako s jinými fermentovanými nápoji, třeba s kombuchou nebo kefírem. Pokud jste začátečníci, doporučujeme začít s 1 sklenicí denně. Sledujte, co na to vaše střeva. Pokud na vás bude moc silný a budete běhat na toaletu až příliš často, snižte množství.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Nejste líní, jste nemocní. Tichý boj s postelí, který ničí miliony životů

Zvoní budík, ale vy se nemůžete pohnout. Tělo váží tunu, myšlenky jsou jako asfalt a vy víte, že jste zase prohráli. Není to morální...

Krémová polévka z batátů a mrkve: hřejivá, jemná a s kapkou exotiky

Když se venku ochladí, není nic lepšího než miska voňavé polévky, která zahřeje na těle i na duši. Tahle kombinace batátů, mrkve a jemného...

Vlastníte elektromobil nebo to plánujete? Máme pro vás pár tipů!

Silnice je pozvolna plní tichými ekologickými elektromobily. U nás jich jezdí už přes 52 tisíc a meziroční nárůst představuje 41 procent. Zvažujete nebo už...

Kam na výlet se psem? 7 tipů pro dobrodružství v přírodě

Podzimní dny přímo vybízejí k tomu sbalit batoh a vyrazit se svým psím parťákem na výpravu do přírody. Česko nabízí nespočet nádherných míst, kde...

Lékaři doporučují kvašenou zeleninu pro posílení imunity a lepší trávení

Zapomeňte na drahé doplňky stravy a zázračné pilulky. Ten nejlepší osobní trenér pro vaši imunitu se možná skrývá ve vaší lednici. Řeč je o...

Zapomeňte na výčitky. Obyčejný trik udělá z chleba lepší potravinu

Chléb má pověst nepřítele zdravé výživy, ale co když ho obyčejné zmrazení dokáže proměnit v lepší potravinu? Výzkumy naznačují, že teplota mění jeho strukturu...

Prosté jídlo s noblesou: francouzské škvarky, které si získaly svět

Na první pohled vypadají skromně - pár kousků masa, trochu sádla a pár bylinek. Ale právě v té jednoduchosti se skrývá kouzlo. Francouzské delikatesy...

Jak správně krmit kočku, která je vybíravá a nic jí nechutná?

Kočky jsou známé svou vybíravostí v jídle a někdy dokážou své majitele pěkně potrápit. Na rozdíl od psů, kteří jsou většinou schopni spořádat prakticky...

Zklamání po svatbě. Když papír nestačí na záchranu vztahu

Žili spolu deset let, pak se vzali a po čtyřech měsících přišel rozvod. Proč je první rok manželství paradoxně nejtěžší, i když už partneři...

Každý jsme originál: Podle kterých znaků poznáte, že jste opravdu výjimeční?

Na světě neexistují dva naprosto stejní lidé. Každý z nás má něco, co ho odlišuje od ostatních, ať už je to způsob myšlení, pohled...

Průkopnice OnlyFans Valérie Holáková: Vydělala jsem miliony, chci být psycholožkou

Je průkopnicí OnlyFans v Česku, její matka řídí školu a ona sama chce být psycholožkou. Valérie Holáková známá jako Xholakys v Show Jana Krause...

Hry s vaší myslí. Sedm taktik, kterými vás manipulátor dostane na dno

Nejprve přijde zmatek, pak snaha přizpůsobit se a nakonec beznaděj. Než vůbec získáte podezření, že žijete s manipulátorem, často už jste po uši ponořeni...

Muž pod tlakem: proč se uzavírá a co s tím může udělat partnerka

Na první pohled to možná nevypadá, ale i muži mají svoje těžké chvíle. Společnost od nich čeká sílu, výkonnost, úspěch a dokonalou kontrolu nad...

Kim Kardashianová promluvila o tetování své 12leté dcery: Nikdy jí tu kreativitu nevezmu

Falešné tetování na obličeji, piercing v nose a černé grillz. Dvanáctiletá North Westová svým vzhledem na TikToku vyvolala bouři a její matka Kim Kardashianová...

Svatomartinská vína 2025

Každý rok 11. listopadu netrpělivě vyhlížíme svatého Martina, který by měl podle tradice dorazit na bílém koni a symbolicky přinést první sníh. Pro vinaře...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3