Méně ingrediencí, více chutí: kokosové lívance s proteinem

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Když se spojí kvalitní suroviny, vznikají jídla, která nejen skvěle chutnají, ale zároveň dávají smysl. Důraz na kvalitu složení je základem pro zdravé a silné tělo, které má dostatek energie zvládat každodenní výzvy. A pokud jsou navíc ingredience z větší části lokální, je to trefa do černého – podporujeme tím nejen vlastní zdraví, ale i udržitelnost a poctivou práci farmářů a výrobců. Vyvážené, chutné a rychlé recepty jsou odpovědí na otázku, jak jíst dobře bez dlouhých hodin strávených v kuchyni. A tyto kokosové lívance s proteinem jsou jedním z nich. Jednoduché na přípravu, s vyváženým složením a dávkou poctivosti, která je cítit v každém soustu. Zkuste si s nimi zpříjemnit třeba podzimní víkendové snídaně.

Sladká odměna, která jde ruku v ruce s péčí o tělo

Při zmínce o vyvážených receptech si mnozí představí plný nákupní košík různorodých ingrediencí nebo složitý postup, který zabere celý den. Opak je ale pravdou. I vyvážená strava může být jednoduchá, chutná a uspokojivá – stačí se jen zaměřit na tělu prospěšné potraviny. Kokos je považovaný za super potravinu, má vysoký obsah antioxidantů a působí protizánětlivě.[1] Ovesné vločky, kromě toho, že jsou skvělým zdrojem vlákniny, mají nízký glykemický index, díky kterému se sacharidy uvolňují pomaleji, což napomáhá delšímu pocitu sytosti.[2] Kvalitní protein je pak skvělým doplňkem téměř každého pečeného receptu. Nejenže zvýší obsah bílkovin, ale zároveň dodá i chuť, která celý výsledek příjemně pozvedne. A právě kombinace kokosu, ovesných vloček a kvalitního proteinu dělá z těchto lívanců nejen výživnou, ale i chuťově bohatou snídani, která příjemně nastartuje každý váš den!

Kvalita potravin a špaldová mouka

Základem každého pečení jsou kvalitní suroviny. A jelikož téměř každé pečení stojí a padá právě na mouce, měli byste si umět vybrat takovou, která vás zaručeně nezklame. Výběr špaldové mouky ale může být často docela oříšek – není totiž špalda jako špalda. Přestože se jedná o běžně dostupnou mouku, ne všechny produkty na pultech českých supermarketů obsahují skutečně to, co uvádějí. V legislativě totiž chybí přesná definice, co je špaldová mouka a kolik procent pravé špaldy musí obsahovat. Výrobci tak mají volnou ruku v tom, co mohou za špaldovou mouku vydávat. Při výběru špaldové mouky tedy můžete sledovat 3 ukazatele, které vám mohou s nákupem kvalitní špaldové mouky pomoci. Prvním z nich je cena – kvalitní špalda bývá dražší než běžná pšeničná mouka, což souvisí s náročnějším pěstováním a nižší výnosností. Druhým vodítkem jsou její pekařské vlastnosti: pravá špaldová mouka má jemně oříškovou chuť, tmavší barvu a pečivo z ní není tak nadýchané. Pokud tyto znaky chybí, může jít o směs s nízkým podílem skutečné špaldy. Třetím ukazatelem jsou výsledky nezávislých spotřebitelských testů nebo kontrol státních institucí, které vám pomohou ověřit kvalitu konkrétního výrobku. A po jaké mouce tedy sáhnout? Nezávislé testy potvrdily, že Špaldová mouka značky Babiččina volba je sázkou na jistotu – a na její kvalitu se můžete tedy bez obav spolehnout. 

Ingredience

  • 70 g hladké špaldové mouky Babiččina volba
  • 30 g mletých ovesných vloček 
  • 15 g čokoládového proteinu 
  • 20 g kokosu 
  • 2 vejce 
  • 1 lžička prášku do pečiva 
  • 125 ml mléka    

K ozdobení: 

  • kokosový proteinový jogurt 
  • maliny

Postup 

Všechny ingredience metličkou zapracujte do hladkého těsta. Může se stát, že bude těstíčko příliš tekuté, proto je lepší přidávat mléko po částech a namíchat si těstíčko hustší – lívancové.  Takto připravené těsto nechte 10 minut odstát, než začnete smažit. Pánev můžete lehce potírat kokosovým olejem nebo použijte nepřilnavý povrch.

GoodMills Česko je nedílnou součástí silné a stabilní společnosti GoodMills Group, která je největším mlýnským uskupením v Evropě.  Společnost disponuje 24 mlýnskými závody v sedmi zemích, zaměstnává 1550 lidí a je průkopníkem v oblasti vývoje a inovací. Obsluhuje průmyslové zákazníky i přímé spotřebitele a ve fiskálním roce 2021/22 se jí podařilo zpracovat 3 miliony tun obilí. Skupina je silně propojena s místními trhy a zároveň využívá výhod zázemí velké firmy a mezinárodního know-how. Členství ve skupině je zárukou kontinuálního zvyšování kvality produktů, jejich inovací a procesu modernizace výrobních procesů. GoodMills Česko je osvědčeným výrobcem volných i pytlovaných pekařských mouk, ale také mouk balených – Babiččina volba, Ramill, Beata a další privátní značky. V České republice provozuje dva mlýny, v Litoměřicích a v Kyjově.

Reklama

Doporučujeme

Ochrana, kterou máte v lednici. Jak pár lžic kvašeného zelí denně nakopne vaši imunitu

Zapomeňte na drahé doplňky stravy a zázračné pilulky. Ten nejlepší osobní trenér pro vaši imunitu se možná skrývá ve vaší lednici. Řeč je o...

Dřív panenka, teď duch. Fanoušci se bojí o Arianu Grande, hubenost prý přehnala

„Vypadá mladě, ale je téměř průhledná, jako duch,“ napsal jeden z fanoušků v reakci na nové fotografie zpěvačky Ariany Grande. Zákulisní snímky z natáčení...

INTIMITY FESTIVAL otevírá dveře do světa naplněné intimity

Grand hotel International v Praze ve dnech 14. a 15. listopadu 2025 přivítá ve svých zdech již 2. ročník Intimity festivalu – barvité přehlídky...

Nevyhazujte staré marmelády! Využijte je chytře a stylově

Zavařovací sezona je už za námi, možná jste ale během ní zjistili, že máte doma ještě sklenice z minulého léta či dokonce starší. Barva...

Zdravé a chutné mlsání na Mikuláše: Vyhrajte balíček plný dobrot od značky Hamánek

Návštěva Mikuláše, čerta a anděla patří v tuzemsku mezi nejoblíbenější předvánoční tradice. Většina dětí se na kouzelnou trojici těší už týdny dopředu, především pak...

Citlivá pleť a sychravé počasí: Jak ji chránit a podpořit její přirozenou obranyschopnost

Podzim a začátek zimy jsou krásné, ale pro naši pokožku představují náročné období. Chlad, vítr, vlhkost a přechody z tepla do zimy mohou citlivou...

12 receptů, jak zpracovat přebytek cuket: Od guláše přes pizzu až po chipsy

Zahrada vám opět nadělila úrodu cuket, jež se zdá být nekonečná, a vám dochází nápady? Nezoufejte. Tato nenápadná zelenina je ve skutečnosti kulinářským chameleónem,...

Teplo domova bez úspor. Jak získat čtvrt milionu na zateplení, i když nemáte ani korunu

Stát vám dá až čtvrt milionu korun na zateplení, a to ještě dříve, než kopnete do země. Program Nová zelená úsporám Light prošel zásadním...

Lesklá, čistá a bez zápachu: Jak na rychlovarnou konvici, aby vám káva chutnala jako z kavárny

Rychlovarná konvice patří k těm spotřebičům, bez kterých si kuchyň jen těžko představíme. Stačí nalít vodu, stisknout páčku a za pár vteřin už slyšíte...

Jakub Trpiš pokřtil svou knihu DUŠE v den, kdy se duševní zdraví stává celosvětovou prioritou

Večer plný emocí se nesl ve znamení naděje. V symbolický den, na Světový den duševního zdraví v ostravském Klubu Atlantik, křtil spisovatel Jakub Trpiš...

Udržujte paměť ve hře

Častější zapomínání jmen. Potíže se soustředěním. Pomalejší hledání těch správných slov. Snížená schopnost dělat více věcí najednou. To jsou přirozené projevy stárnutí mozku. Cíleným...

Útěk před zimou. Sedm sluncem zalitých destinací, kde zapomenete na sychravé počasí

Sychravé počasí, krátké dny a tma. Podzimní realita v Česku svádí k útěku za sluncem. A právě takový čas je ideální na dovolenou, jelikož...

Jak ušetřit tisíce ročně za elektřinu: Pozor na „energetické upíry“ ve vaší domácnosti

Jsou tiší, nenápadní a pomalu vám vysávají peněženku, i když spíte. Řeč je o takzvaných „energetických upírech“... spotřebičích, jež odebírají elektřinu, i když jsou...

Ovocné mušky v kuchyni? Stačí jeden obyčejný trik a zmizí jako mávnutím ruky

Zdá se, že se berou úplně odnikud - jednoho dne si v klidu připravujete snídani a najednou kolem vás poletuje roj malých otravných mušek....

Halloween na úrovni celebrit, který zvládnete i doma

Dušičky už dávno nejsou jen o sladkostech. Halloween se proměnil v celosvětový fenomén, který na sociálních sítích i v médiích překonává dokonce Valentýn. Je...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3