Nevyhazujte staré zavařeniny: jednoduché tipy, jak je využít

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Zavařování je u nás takřka tradice – plné police sklenic s marmeládami, kompoty i sirupy jsou v mnoha domácnostech samozřejmostí. Jenže co když na vás ze spíže vykoukne sklenička, která tam stojí už několik let, barva není, co bývala, a vy nevíte, co s ní? Vyhazovat jí je škoda. Existuje spousta způsobů, jak starší zavařeniny chutně a kreativně využít.

Začněte úklidem ve spíži

Než se pustíte do tvoření, udělejte si v zásobách pořádek. Sáhněte po sklenicích s nejstarším datem – a pokud žádné označení nemají, berte ty, které už změnily barvu. Dobře zavařené ovoce vydrží klidně i několik let, ale chuť i vůně postupně slábnou. Právě takové kousky se hodí na další kulinární experimenty.

Osvěžující domácí nápoj

Zapomeňte na kupované sirupy – marmeláda nebo kompot skvěle poslouží jako základ ovocného nápoje či ledového čaje. Na hrnek počítejte dvě lžíce, na litr džbánku asi deset. Zalijte horkou vodou, promíchejte, nechte odstát a nakonec přidejte led. Pokud nemáte rádi kousky ovoce, nápoj přeceďte, nebo ho rovnou rozmixujte do podoby smoothie.

Zmrzlina bez výčitek

Slijte kompot (klidně smíchejte různé druhy ovoce), podle chuti přidejte trochu třtinového cukru a rozmixujte. Pokud toužíte po lehkém sorbetu, máte hotovo. Jestli chcete krémovou zmrzlinu, přilévejte postupně smetanu na šlehání, dokud nedosáhnete hladké konzistence. Směs dejte do mrazáku a občas promíchejte, aby se rovnoměrně promrazila.

Koláč plný chutí

Marmeláda se skvěle hodí i do koláče. Připravte si oblíbené těsto, nalijte ho na plech a navrch lžičkou rozmístěte kousky marmelády. Ty se při pečení lehce propadnou, ale to vůbec nevadí. Přidejte čerstvé ovoce a případně drobenku. Výsledkem je vláčný koláč s příjemným kontrastem chutí.

Tvarohový krém

Pokud máte chuť na něco zdravějšího, vyzkoušejte tvarohový dezert s marmeládou. Vaničkový tvaroh rozmíchejte mixérem a postupně přidávejte marmeládu v poměru 1:1. Pokud použijete kompot, rozmixujte ho předem. Směs musí být v pokojové teplotě, aby se nesrazila. Tento jednoduchý dezert potěší děti i dospělé a hodí se i do jídelníčku při hubnutí.

Tři nápady navíc

  • Kompot můžete upéct v troubě a proměnit na voňavý pečený čaj
  • Na zahradní party uspořádejte ochutnávku marmelád – garantujeme, že se po nich jen zapráší
  • A pokud jste odvážnější, z kompotů se dá vykouzlit i domácí pálenka

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Nenávist za monitorem: Proč ženy na internetu čelí větší krutosti než muži

Internet měl být místem svobody. Platformou, kde mohou všichni mluvit beze strachu a bez ohledu na pohlaví. Realita? Úplný opak. Zvlášť pro ženy. Online...

Pozor na falešné policisty. Využívají stres a kradou statisíce

Když vám zazvoní telefon a na displeji svítí číslo Policie ČR, zpozorníte. Přesně na to ale podvodníci čekají. Jejich nový trik, kdy se vydávají...

Zapomeňte na lososa. Ryba, kterou jste přehlíželi, je skutečný poklad

Zatímco losos byl roky hvězdou zdravého jídelníčku, odborníci hlásí změnu na trůnu. Novým králem se stává obyčejná makrela... ryba, která spojuje to, co často...

Vánoční pohoda se Saloos

SOUTĚŽ O 5 BALÍČKŮ DÁRKOVÉ SADY Že neexistuje perfektní vánoční dárek, kterým potěšíte téměř každého napříč generacemi? Saloos vytvořil kouzelnou sadu 100% přírodních esenciálních olejů...

Vyhrajte s pořadem Zakázané zóny praktickou pončo pláštěnku a podzimní déšť vás nepřekvapí!

Podzim je tady a s ním i několik upršených dní. Právě proto by ve vašem šatníku neměla chybět pláštěnka, která vás před deštěm ochrání. Nyní...

Zapomenutá síla z našich polí. Skromná čočka, která zasytí tělo i duši

Zapomeňte na exotické prášky a bobule z druhého konce světa. Ten pravý nutriční poklad, který zasytí, posílí a nezatíží peněženku, bublá v hrnci na...

Nejste líní, jste nemocní. Tichý boj s postelí, který ničí miliony životů

Zvoní budík, ale vy se nemůžete pohnout. Tělo váží tunu, myšlenky jsou jako asfalt a vy víte, že jste zase prohráli. Není to morální...

Krémová polévka z batátů a mrkve: hřejivá, jemná a s kapkou exotiky

Když se venku ochladí, není nic lepšího než miska voňavé polévky, která zahřeje na těle i na duši. Tahle kombinace batátů, mrkve a jemného...

Vlastníte elektromobil nebo to plánujete? Máme pro vás pár tipů!

Silnice je pozvolna plní tichými ekologickými elektromobily. U nás jich jezdí už přes 52 tisíc a meziroční nárůst představuje 41 procent. Zvažujete nebo už...

Kam na výlet se psem? 7 tipů pro dobrodružství v přírodě

Podzimní dny přímo vybízejí k tomu sbalit batoh a vyrazit se svým psím parťákem na výpravu do přírody. Česko nabízí nespočet nádherných míst, kde...

Lékaři doporučují kvašenou zeleninu pro posílení imunity a lepší trávení

Zapomeňte na drahé doplňky stravy a zázračné pilulky. Ten nejlepší osobní trenér pro vaši imunitu se možná skrývá ve vaší lednici. Řeč je o...

Zapomeňte na výčitky. Obyčejný trik udělá z chleba lepší potravinu

Chléb má pověst nepřítele zdravé výživy, ale co když ho obyčejné zmrazení dokáže proměnit v lepší potravinu? Výzkumy naznačují, že teplota mění jeho strukturu...

Prosté jídlo s noblesou: francouzské škvarky, které si získaly svět

Na první pohled vypadají skromně - pár kousků masa, trochu sádla a pár bylinek. Ale právě v té jednoduchosti se skrývá kouzlo. Francouzské delikatesy...

Jak správně krmit kočku, která je vybíravá a nic jí nechutná?

Kočky jsou známé svou vybíravostí v jídle a někdy dokážou své majitele pěkně potrápit. Na rozdíl od psů, kteří jsou většinou schopni spořádat prakticky...

Zklamání po svatbě. Když papír nestačí na záchranu vztahu

Žili spolu deset let, pak se vzali a po čtyřech měsících přišel rozvod. Proč je první rok manželství paradoxně nejtěžší, i když už partneři...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3