Víte, že cereálie dnes slaví 80 let? Jsou součástí i vašich snídaní?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

Není tomu tak dávno, kdy se cereálie začaly snídat. Ještě méně času je tomu, kdy se začaly snídat u nás v Čechách. Jak vůbec vznikly, kdy se přišlo na jejich blahodárné účinky a že k nám je de facto poprvé přivezl Zdeněk Jahoda, zakladatel české rodinné společnosti Emco, která se jejich výrobou zabývá už 20 let, to vše se můžete dočíst v následujícím článku.

Proč je vlastně ráno jíme?

Kdybyste na konci 19. století nahlédli Američanům do talířů se snídaní, tak byste se možná podivili. Ranní zdroj energie se v té době sestával primárně z proteinů a celodenní stravování bylo založené na sušeném či čerstvém mase. Od roku 1861 zde zuřila válka Severu proti Jihu, neobdělávané sady a farmy následkem konfliktu chřadly a nasolené hovězí bylo pro vojáky nejjednodušší alternativou k snědku. Jedním z následků tohoto praktického stravování byly ale táhlé zažívací potíže a bolesti, se kterými si mnoho lékařů nevědělo v té době rady. Pokrokový lékař James Caleb Jackson však pro své pacienty potřeboval vyváženější stravu. Jednoho dne ho napadlo z grahamové mouky vyrobit granulované pelety, které přes noc nechával nasát vodou, aby změkly a byly ráno podávány k snídani jeho pacientům. Blahodárný účinek se na jejich zažívání projevil téměř okamžitě a dá se říci, že první ranní cereálie tak byly na světě. Corn flakes, které si dnes vybavíme pod pojmem cereální snídaně, začal jako první vyrábět John Harvey Kellogg na konci 19. století.

Z léčebné kůry chutnou snídaní

Slazená, chutnější a stravitelnější verze tohoto jídla byla představena veřejnosti až v roce 1939 a rychle si získala srdce a chuťové buňky svých zákazníků. Z původně těžko stravitelného léku se stala chutná lehká,
a především na přípravu rychlá snídaně, kterou si mnoho lidí okamžitě zamilovalo. Letos je to tedy již 80 let,
kdy se staly cereálie součástí našich snídaní.

Jak se dostaly k nám do Česka

Do pádu železné opony u nás snídaňové cereálie prakticky nikdo neznal. Po revoluci se však situace začala pomalu měnit, protože s nápadem začít k nám dovážet kvalitní cereálie přišel Zdeněk Jahoda, jenž se do té doby zabýval zahraničním obchodem. „Začátky byly pomalé. Ale pomohlo nám, že tehdy spousta mladých Češek odjela jako au-pair do Anglie. Když se vrátily, cereálie už znaly a začaly kupovat a doporučovat dál,“ říká Zdeněk Jahoda o svých začátcích. V roce 1990 založil svou rodinnou společnost Emco a dodnes nás a dalších 50 zemí světa zásobí pestrou nabídkou chutných snídaňových směsí. „Dnes jsem hrdý na to, že každé druhé müsli, které se u nás prodá, je to naše Emco. Lidé dokáží ocenit kvalitu a na tu jsme v Emcu kladli vždycky velký důraz. S kolegy často vyjíždíme do zahraničí na různé potravinářské výstavy, neustále sledujeme trendy i zahraniční trhy, vozíme si vzorky produktů a hledáme inspiraci, impulsy pro nové výrobky. Současnými trendy ve světe cereálií je například již několik let protein nebo téma cukru. Ani my v Emcu tyto trendy nepřehlížíme a snažíme se s nimi držet krok. Letos máme hned několik novinek, které to dokazují. Ať už to je zeleninové mysli L&K mrkev a jablko, proteinové Super mysli s čokoládou nebo křupavé Super mysli bez cukru,“ dodává.

  

 

Česká rodinná firma Emco

Emco je česká rodinná firma, která se specializuje na výrobu a distribuci kvalitních potravinářských výrobků odpovídajících zdravému životnímu stylu (křupavé a sypané müsli, ovesné sušenky, ovocné a oříškové tyčinky, ovesné kaše, dětské cereálie a další). Byla v roce 1990 založena Zdeňkem Jahodou. Dnes zásobuje kromě nás také více než 50 dalších zemí světa. Svou vlastní pobočku má i v Americe a Rusku.

 

Liší se naše chutě od těch zahraničních?

Nejoblíbenější českou příchutí je čokoládová. Ale stejně jako každý spotřebitel, tak i každá země má svá specifická přání. Zatímco Američani z nabídky Emca sahají v supermarketech spíše po slazených verzích, severské země jako například Dánsko naopak preferují výrobky s nízkým obsahem tuku a cukru. Nabídka se tak vždy uzpůsobuje právě preferencím daného regionu. „Kvalita potravin je pro nás samozřejmá, proto hodně sil věnujeme především vyladění chutí směrem k zákazníkovi,“ upřesňuje Zdeněk Jahoda postup, jak vymýšlí nové příchutě a na co klade důraz. 

 

Tipy na zdravé snídaně z vloček


Ovesná kaše z kokosového mléka s dračím ovocem

Ingredience:

  • 200 g jemných ovesných vloček Emco
  • 2 ks dračího ovoce
  • ½ l kokosového mléka
  • cca 3 ČL chia semínek
  • vanilkový extrakt
  • ostružiny
  • červený rybíz
  • kokosové lupínky
  • hořká čokoláda

Postup:

Vločky a chia semínka namočíme cca na 2 hodiny do kokosového mléka. Poté přidáme trochu vanilkového extraktu, 1 vydlabané dračí ovoce a přivedeme k varu. Vaříme, dokud kaše nezhoustne (kdyby byla moc tuhá, přidáme ještě trochu kokosového mléka) a nalijeme do připravených misek. Necháme vychladnout
a odpočinout přes noc v ledničce. Ráno vyndáme a zdobíme dračím ovocem, ostružinami, rybízem, kokosovými lupínky a nadrcenou hořkou čokoládou.

 

Ovesná kaše s pečenými hruškami

Ingredience:

  • 100 g jemných ovesný vloček EMCO
  • 250 ml hrnku mléka nebo vody
  • 4 lžíce strouhaného kokosu
  • 1 velká hruška
  • 5 lžic kokosového cukru
  • Vrchovatá hrst loupaných mandlí

Postup:

Hrušku si upečeme den předem. Ideální je upéct dvě, tři najednou a potom je použít do více snídaní. Hrušku rozpůlíme, položíme do pekáčku, podlijeme půl deci vody a posypeme dvěma lžícemi kokosového cukru. Přikryjeme víkem a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C, na 40 minut.

Do hrnce nasypeme vločky a kokos. Opražíme nasucho, až kokos začne pěkně vonět. Z opražené směsi si dáme bokem 4 lžíce, na posypání kaše. Zbytek zalijeme mlékem a ochutíme zbylým kokosovým cukrem. Promícháme, vaříme na mírném plameni asi 2 minuty a poté plotnu úplně vypneme. Na suché pánvičce opražíme nasekané mandle.

Hotovou kaši dáme do misky, nahoru hrušku, z které jsme lžící lehce vydlabali jadřinec. Posypeme křupavými vločkami a opraženými mandlemi. Zalijeme sladkou šťávou, která se vypekla z hrušek. Ihned podáváme.

 

Zapojte se do soutěže a vyhrajte jeden ze tří balíčků (různý mix) Emco. Stačí odpovědět na otázku!

 

 

Více informací o produktech na emco.cz

 

 

Výherci jsou:
A. Špačková, R. Dreszcin, M. Světlá

 

Reklama

Doporučujeme

Přírodní péče k Vánocům? Ano, darujte kosmetiku plnou kozího mléka

Také přemýšlíte, jak udělat radost svým blízkým  dárkem, který má opravdový smysl? Přírodní kosmetika plná kozího mléka v sobě spojuje mnohé. Kozí mléko bylo...

Banánová slupka a čaj. Trik za pár korun, který rozsvítí Vánoce

Máte doma zelený keřík, který zarputile odmítá vykvést, zatímco v obchodech vidíte rostliny obalené poupaty? Čas se krátí, ale ještě není vše ztraceno, neboť...

Manželství není Disneyovka: 5 krutých pravd, které zjistíte až po svatbě

Vstupujeme do toho s růžovými brýlemi a pocitem, že láska hory přenáší, jenže realita všedních dnů nás často profackuje dřív, než stihneme vybalit svatební...

Pracoval s Pittem i DiCapriem. Martin Hub v pořadu Popojedem odhaluje zákulisí kaskadérského řemesla

Známý český herec a kaskadér, který se představil i ve světových filmech jako Titanic, Gladiátor nebo Troja. To není nikdo jiný než Martin Hub....

Jak využít slupky z brambor a jablek pro zdravější vaření

Automaticky saháme po škrabce a bezmyšlenkovitě házíme kusy zeleniny do koše, aniž bychom tušili, že se zbavujeme toho nejcennějšího pokladu. Slupky totiž nejsou odpadem...

5 nejčastějších chyb při třídění odpadu: i malé změny vedou k velkým úspěchům

Třídění odpadu se u nás již stalo standardem, podle nejnovějších statistik třídí pravidelně své odpady na 75 % obyvatel ČR. Řadíme se tak mezi...

Ženy o Vánocích touží po klidu, muži po hračkách. Jak se trefit do vkusu úplně každému

Zase stojíš bezradně v obchodě a máš okno, protože vůbec netušíš, čím potěšit své blízké? Neboj, letos to zvládneme bez ponožek z nouze a...

Vánoční soutěž o jedinečnou kosmetiku Onclé

Přejete si k Vánocům něco, co potěší tělo i duši? Připravili jsme pro Vás luxusní balíček přírodní tělové kosmetiky, která podporuje zpevnění, vyhlazení a tvarování...

Darujte o letošních svátcích svým blízkým dárek, který jim přinese smysluplný odpočinek

Vánoční svátky jsou obdobím radosti, setkávání a vytváření trvalých vzpomínek. Jakmile však sváteční období skončí, mnoho dospělých čelí obvyklé výzvě – povánočnímu útlumu. Místo...

Slatiňany: Šlechtické sídlo, kde se psaly dějiny koní

Hledáte-li tip na výlet, kde se snoubí šlechtická elegance s unikátním příběhem koňského světa, vydejte se do Slatiňan. Toto malebné městečko, rozkládající se na...

První město světa nebylo v Egyptě, ale na Ukrajině. V Taliankách žilo 15 000 lidí

Šest tisíc let před naším letopočtem, dávno předtím, než v Egyptě stála jediná pyramida, kypěl na území dnešní Ukrajiny městský život. Vznikala zde sídla...

TIP redakce na zdravé vánoční cukroví

Připravte si zdravé vánoční cukroví. Níže naleznete několik tipů, jak si ho během chvíle vykouzlit. Linecké s chia marmeládou Na cukroví:250 g celozrnné špaldové mouky1 vejce150 g...

Za divokou krásou Šumavy: Naučná stezka Povydří

Pokud hledáte místo, kde se snoubí nespoutaná horská příroda s historií a kde se energie vody stává hlavním průvodcem, vydejte se na Šumavu do...

Vyhazov na hodinu kvůli jediné fotce s přítelem. Nevinný vtip ji stál vysněnou roli v animáku

Představte si situaci, kdy přijdete o kšeft za miliony dolarů jen proto, že chcete pobavit svého kluka k narozeninám. Přesně to se stalo jedné...

Vánoční dárky jsou se Sencorem hračka

Hledáte inspiraci na vánoční dárky, které opravdu potěší? Zapomeňte na univerzální balíčky a darujte něco, co má smysl. Ať už vybíráte pro ni, pro...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3