Víte, že cereálie dnes slaví 80 let? Jsou součástí i vašich snídaní?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

Není tomu tak dávno, kdy se cereálie začaly snídat. Ještě méně času je tomu, kdy se začaly snídat u nás v Čechách. Jak vůbec vznikly, kdy se přišlo na jejich blahodárné účinky a že k nám je de facto poprvé přivezl Zdeněk Jahoda, zakladatel české rodinné společnosti Emco, která se jejich výrobou zabývá už 20 let, to vše se můžete dočíst v následujícím článku.

Proč je vlastně ráno jíme?

Kdybyste na konci 19. století nahlédli Američanům do talířů se snídaní, tak byste se možná podivili. Ranní zdroj energie se v té době sestával primárně z proteinů a celodenní stravování bylo založené na sušeném či čerstvém mase. Od roku 1861 zde zuřila válka Severu proti Jihu, neobdělávané sady a farmy následkem konfliktu chřadly a nasolené hovězí bylo pro vojáky nejjednodušší alternativou k snědku. Jedním z následků tohoto praktického stravování byly ale táhlé zažívací potíže a bolesti, se kterými si mnoho lékařů nevědělo v té době rady. Pokrokový lékař James Caleb Jackson však pro své pacienty potřeboval vyváženější stravu. Jednoho dne ho napadlo z grahamové mouky vyrobit granulované pelety, které přes noc nechával nasát vodou, aby změkly a byly ráno podávány k snídani jeho pacientům. Blahodárný účinek se na jejich zažívání projevil téměř okamžitě a dá se říci, že první ranní cereálie tak byly na světě. Corn flakes, které si dnes vybavíme pod pojmem cereální snídaně, začal jako první vyrábět John Harvey Kellogg na konci 19. století.

Z léčebné kůry chutnou snídaní

Slazená, chutnější a stravitelnější verze tohoto jídla byla představena veřejnosti až v roce 1939 a rychle si získala srdce a chuťové buňky svých zákazníků. Z původně těžko stravitelného léku se stala chutná lehká,
a především na přípravu rychlá snídaně, kterou si mnoho lidí okamžitě zamilovalo. Letos je to tedy již 80 let,
kdy se staly cereálie součástí našich snídaní.

Jak se dostaly k nám do Česka

Do pádu železné opony u nás snídaňové cereálie prakticky nikdo neznal. Po revoluci se však situace začala pomalu měnit, protože s nápadem začít k nám dovážet kvalitní cereálie přišel Zdeněk Jahoda, jenž se do té doby zabýval zahraničním obchodem. „Začátky byly pomalé. Ale pomohlo nám, že tehdy spousta mladých Češek odjela jako au-pair do Anglie. Když se vrátily, cereálie už znaly a začaly kupovat a doporučovat dál,“ říká Zdeněk Jahoda o svých začátcích. V roce 1990 založil svou rodinnou společnost Emco a dodnes nás a dalších 50 zemí světa zásobí pestrou nabídkou chutných snídaňových směsí. „Dnes jsem hrdý na to, že každé druhé müsli, které se u nás prodá, je to naše Emco. Lidé dokáží ocenit kvalitu a na tu jsme v Emcu kladli vždycky velký důraz. S kolegy často vyjíždíme do zahraničí na různé potravinářské výstavy, neustále sledujeme trendy i zahraniční trhy, vozíme si vzorky produktů a hledáme inspiraci, impulsy pro nové výrobky. Současnými trendy ve světe cereálií je například již několik let protein nebo téma cukru. Ani my v Emcu tyto trendy nepřehlížíme a snažíme se s nimi držet krok. Letos máme hned několik novinek, které to dokazují. Ať už to je zeleninové mysli L&K mrkev a jablko, proteinové Super mysli s čokoládou nebo křupavé Super mysli bez cukru,“ dodává.

  

 

Česká rodinná firma Emco

Emco je česká rodinná firma, která se specializuje na výrobu a distribuci kvalitních potravinářských výrobků odpovídajících zdravému životnímu stylu (křupavé a sypané müsli, ovesné sušenky, ovocné a oříškové tyčinky, ovesné kaše, dětské cereálie a další). Byla v roce 1990 založena Zdeňkem Jahodou. Dnes zásobuje kromě nás také více než 50 dalších zemí světa. Svou vlastní pobočku má i v Americe a Rusku.

 

Liší se naše chutě od těch zahraničních?

Nejoblíbenější českou příchutí je čokoládová. Ale stejně jako každý spotřebitel, tak i každá země má svá specifická přání. Zatímco Američani z nabídky Emca sahají v supermarketech spíše po slazených verzích, severské země jako například Dánsko naopak preferují výrobky s nízkým obsahem tuku a cukru. Nabídka se tak vždy uzpůsobuje právě preferencím daného regionu. „Kvalita potravin je pro nás samozřejmá, proto hodně sil věnujeme především vyladění chutí směrem k zákazníkovi,“ upřesňuje Zdeněk Jahoda postup, jak vymýšlí nové příchutě a na co klade důraz. 

 

Tipy na zdravé snídaně z vloček


Ovesná kaše z kokosového mléka s dračím ovocem

Ingredience:

  • 200 g jemných ovesných vloček Emco
  • 2 ks dračího ovoce
  • ½ l kokosového mléka
  • cca 3 ČL chia semínek
  • vanilkový extrakt
  • ostružiny
  • červený rybíz
  • kokosové lupínky
  • hořká čokoláda

Postup:

Vločky a chia semínka namočíme cca na 2 hodiny do kokosového mléka. Poté přidáme trochu vanilkového extraktu, 1 vydlabané dračí ovoce a přivedeme k varu. Vaříme, dokud kaše nezhoustne (kdyby byla moc tuhá, přidáme ještě trochu kokosového mléka) a nalijeme do připravených misek. Necháme vychladnout
a odpočinout přes noc v ledničce. Ráno vyndáme a zdobíme dračím ovocem, ostružinami, rybízem, kokosovými lupínky a nadrcenou hořkou čokoládou.

 

Ovesná kaše s pečenými hruškami

Ingredience:

  • 100 g jemných ovesný vloček EMCO
  • 250 ml hrnku mléka nebo vody
  • 4 lžíce strouhaného kokosu
  • 1 velká hruška
  • 5 lžic kokosového cukru
  • Vrchovatá hrst loupaných mandlí

Postup:

Hrušku si upečeme den předem. Ideální je upéct dvě, tři najednou a potom je použít do více snídaní. Hrušku rozpůlíme, položíme do pekáčku, podlijeme půl deci vody a posypeme dvěma lžícemi kokosového cukru. Přikryjeme víkem a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C, na 40 minut.

Do hrnce nasypeme vločky a kokos. Opražíme nasucho, až kokos začne pěkně vonět. Z opražené směsi si dáme bokem 4 lžíce, na posypání kaše. Zbytek zalijeme mlékem a ochutíme zbylým kokosovým cukrem. Promícháme, vaříme na mírném plameni asi 2 minuty a poté plotnu úplně vypneme. Na suché pánvičce opražíme nasekané mandle.

Hotovou kaši dáme do misky, nahoru hrušku, z které jsme lžící lehce vydlabali jadřinec. Posypeme křupavými vločkami a opraženými mandlemi. Zalijeme sladkou šťávou, která se vypekla z hrušek. Ihned podáváme.

 

Zapojte se do soutěže a vyhrajte jeden ze tří balíčků (různý mix) Emco. Stačí odpovědět na otázku!

 

 

Více informací o produktech na emco.cz

 

 

Výherci jsou:
A. Špačková, R. Dreszcin, M. Světlá

 

Reklama

Doporučujeme

Přinášíme 5 tipů na nenáročné pokojové rostliny, kteří jsou opravdoví držáci a jen tak je nezahubíte

Dostaly jste další květinu, která vaši péči nepřežila? Nezoufejte! Podívejte se po rostlinkách, které téměř nevyžadují pozornost. Ne vždy se zadaří a nemusí být chyba...

Zbytky vyhořelých svíček nevyhazujte, můžete z nich vyrobit skvělého pomocníka pro vaši domácnost

Většina svíček po použití zanechá vyhořený knot a na dně sklenice zůstane několik centimetrů vosku, který už nezapálíte. Místo toho, abyste zbytek svíčky vyhodili,...

Toužíte po upravených vlasech jako od kadeřníka? S našimi tipy toho lehce docílíte

I když už od naší kadeřnické návštěvy uplynul nějaký čas, vhodnou domácí péči můžeme docílit toho, aby naše vlasy vypadala jako od profesionálů. Stačí...

Chcete zhubnout tuk na břiše? Vyzkoušejte nejlepší nápoj na hubnutí podle dietologů

Pokud se potýkáte s pár kily navíc, určitě to není žádná tragédie. Jestli však máte v oblasti břicha tuku více, můžete si zadělat na...

Tři skvělé recepty ze žampionů

Žampiony jsou skvělou surovinou, která se dá využít na stovky způsobů. Jsou lehké, chutné a navíc rychle hotové. Jejich výhodou je, že jsou navíc...

Okurkový salát třikrát jinak

V srpnu konečně zažíváme léto, jak ho poznáváme. Parné dny jsou ideální k návštěvě bazénu, osvěžení však můžeme hledat i jinde. A to například...

Zázračnou lahvičku na vlasy za socialismu používaly snad všechny ženy. Dnes je osvědčené eso opět v kurzu

Čím dál častěji se mnoho z nás vrací k osvědčeným a přírodním kosmetickým přípravkům. Jednu tuto velice oblíbenou a doslova zázračnou vodu si zamilovaly...

Zapomeňte na přeplněné lázně. Tyhle termály vás nadchnou a skoro o nich nikdo neví

Představa teplé vody, bublajících bazénů a dokonalého uvolnění zní skvěle, dokud si tedy nevzpomenete na davy lidí, vysoké ceny a mnohdy i dlouhé cestování....

Ženy po 50 zbystřete! Pojďte se s námi podívat, co doporučují dietologové dodržovat každé ráno

Padesátka už dávno není numero, které by nás mělo budit ze spaní. Naopak, mnoho žen si užívá život plnými doušky právě v tomto věku....

Boj s vodním kamenem na toaletě již bude minulostí! Speciální kulička z alobalu vám pomůže zvítězit

Určitě jste se už s ním nejednou setkali. S oblibou se usazuje na toaletě, rychlovarných konvicích nebo sprchových koutech. Vodní kámen je neřád, kterého...

Stop zvadlým květinám ve váze! Přinášíme Vám tipy, které jim prodlouží jejich krásu

Určitě většinu žen potěší pugét květin od milované osoby. Horší už je to s tím, když přihlížíme jak nám řezané květiny ve váze chřadnou....

Přinášíme 5 tipů, jak ušetřit na vodném a stočném a zároveň si zachovat pohodlí

Při účtech za vodu se vám protáčí oči v sloup? Už nemusí! Někdy stačí malá změna, díky které můžete ušetřit velké peníze. Projděte si...

Objevte krásy novozélandského vinařství

Nový Zéland je pro většinu lidí synonymem dechberoucí přírody, hor nebo jezer. Tahle skvostná země na opačném konci světa však má i další trumf...

Jak správně používat deodorant

5 častých chyb, které vás mohou stát svěžest i pohodlí Používání deodorantu nebo antiperspirantu je pro většinu z nás naprostou samozřejmostí. Jenže i rutinní úkony...

Exotická oáza uprostřed Letní Letné

Mojito chill zóna, Planteray střelnice a drinky s chutí dálek a dobrodružství Letošní Letní Letná nebude jen o novém cirkusu a nezapomenutelných představeních. V srdci festivalu...
Reklama
Reklama